Politică și bani din gunoaie! Un mare specialist într-ale mediului le servește cetățenilor gunoi… mult gunoi

2
843

 

Personajul Eduard Corduneanu a fost, ani buni, șeful Agenției pentru Protecția Mediului Neamț. Același personaj este acum consilier județean și reprezentant al CJ-ului în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Econeamț. Asociație care are ca obiect principal de activitate gestionarea deșeurilor și serviciile de salubrizare a localităților din Neamț. Oficial, Corduneanu nu are nicio treabă cu firma Rossal SRL, societatea care adună gunoiul în orașul Roman și care a câștigat o serie de licitații pe proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor. Insa toată lumea știe că societatea îi aparține. Unde altundeva decât în România poți să întâlnești așa ceva? Adică, șeful de la Mediu să controleze una dintre cele mai importante societăți de salubrizare din județ? Eduard Corduneanu, social democrat convins, face și desface gunoiul, cel care aduce milioane de euro, fiind unul dintre domeniile sale preferate. De altfel, unde ati mai intilnit ca șeful Agenției de Mediu sa fie și patron, prin interpuși, al unei firme de gestionare a deșeurilor? În decembrie 2016, un consilier județean liberal a ridicat această problemă fără ca Eduard Corduneanu să conteste spusele sale. Înainte de a arăta ce se întâmplă în orașul Roman la capitolul „Gestionare deșeuri” de către Rossal SRL, iată ce a declarat în plină ședință de Consiliu Județean, consilierul liberal Hopșa. Asta, ca să se vadă clar că și cei din CJ cunosc foarte bine cine coordonează activitatea Rossal-ului. Trebuie menționat că se discuta proiectul de hotărâre privind atribuirea și închierea contractului „Delegare prin concesiune a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare a unităților administrativ-teritoriale, membre ale Asociației de Dezvoltare”. Consilierul Hopșa a atraa atenția că firma Rossal este condusa, prin interpuși, de către Corduneanu, însă Arsene i-a replicat amintindu-i că la mijloc a fost o licitație publică.

 

Sufocați de gunoaie și de indolența autorităților

De câțiva ani buni, romașcanii care locuiesc în apropierea gropii de gunoi a orașului sunt nevoiți să trăiască în condiții extrem de dificile, lângă o adevărată bombă bacteorologică. Dacă în perioada rece a anului, mirosurile mai sunt atenuate de temperaturile scăzute, vara este aproape imposibil să respiri în această zonă. Mirosuri pestilentiale, insecte, păsări care se hrănesc cu resturi menajere, haite de câini și o imagine cumplit de urâtă a muntelui de gunoaie. Acesta este tabloul pe care îl privesc de nevoie cei care locuiesc în apropierea acestui depozit de deșeuri. Însă vorbim de un depozit provizoriu a cărui autorizație de funcționare a expirat de un an. Așadar, groapa de gunoi ar fi trebuit să fie închisă de multa vreme, însă administratorul ei nu a renuntat sa depoziteze gunoiul aici. Și vorbim de deșeuri adunate din tot orașul Roman, din comunele limitrofe și chiar din localități ale județului Iași. Garda de Mediu a aplicat, până în prezent, trei amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 180.000 de lei. Rezultatul nu a fost însă cel așteptat, pentru că administratorul depozitului, firma Rossal Roman, a contestat sancțiunile în instanță. Același lucru l-a făcut și în cazul deciziei luată de Garda de Mediu, prin care groapa a fost închisă.

„La Roman, noi am dispus sistatarea depozitării în depozitul temporar pe motiv că este depășită perioada de un an de zile de la autorizare și s-a depășit și cantitatea de 45 mii tone, cât are groapa de gunoi capacitatea. Ei au contestat în Justiție și actul de control și procesul verbal de sancțiune. Deci, după legile din România, până se pronunță instanța, omul poate continua să comită faptele astea, așa e procedura. Noi, practic, nu mai putem lua o altă măsură atâta timp cât decizia noastră a fost contestată. Așteptăm să se poronunțe instanța ca să putem să-i obligăm să nu mai depoziteze gunoi acolo. Vorbim de depozite temporare, atât la Roman cât și la Târgu Neamț, care trebuie să-și încete activitatea conform actelor stabilite de noi, deșeurile trebuie cărate într-un depozit conform, probabil la Girov, iar terenurile să ajungă în starea în care au fost. Noi le-am cerut administratorilor depozitelor de gunoi  să ne comunice lunar ce se face cu gunoiul care se colectează acum și cât au depozitat în depozitul temporar. Ei ne comunică cantități destul de mici… Practic, discuții au fost atât cu primarii, cat și cu operatorii autorizați, tuturor fiindu-le adus la cunoștință că depozitele temporare trebuie să dispară. Dacă nu se va întâmpla așa, vom întocmi inclusiv dosare penale. Operatorii care au gestionat aceste depozite trebuie să transporte gunoiul, dar nu singuri, pentru că între ei și primării sunt niște protocoale. Au fost sesizări și la minister pe problema gropilor de gunoi. La Roman suntem legați de mâini până se pronunță instanța”, a declarat Iftimie Petrariu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț.

Deși sancționată, Rossal a continuat să transporte reziduuri la groapa de gunoi a orașului. Această situație este posibilă din cauza că procesul în care Rossal a contestat decizia Gărzii de Mediu nu a fost încă finalizat. În aceste condiții, până când judecătorii vor soluționa contestația firmei Rossal, în groapa de la Roman se vor depozita în continuare gunoaiele din oraș și nu numai. Iar toate acestea se întâmplă în condițiile în care depozitul a fost declarat neconform de către Garda de Mediu, mai ales ca a fost depozitat mai mult gunoi decât capacitatea depozitului, de 45.000 de tone. Cum groapa de la Girov funcționează este de neînțeles încăpățânarea operatorului de a depozita în continuare gunoiul aici, dar și pasivitatea Primăriei Roman care accepta această situație. Justificarea că cetățenii ar plăti mai mult dacă gunoiul ar fi transportat la Girov nu face altceva decât să-i umilească pe cei care sunt nevoiți să trăiască în apropierea gropii de gunoi. Rossal încasează bani de la primării pentru serviciile pe care le prestează, câștigă în paralel licitații, însă sfidează cu nesimtire deciziile Gărzii de Mediu. A te ascunde în spatele unor procese pe care știi că oricum o să le pierzi și să continui să faci aceeași greșeală, nu denotă decât dispret la adresa mediului, a cetățenilor, a bunul simț.

 

Se poate și altfel 

Că se poate și altfel o demonstrează situația de la Târgu Neamț, unde groapa de gunoi provizorie a fost închisă în urmă cu un an. Aici, Garda de Mediu a impus, iar primăria s-a conformat. Acum, depozitul provizoriu este închis și păzit de polițiști locali pentru ca nimeni să nu mai depoziteze gunoiul aici. Urmează ca până la jumătatea verii, Primăria Târgu Neamț, împreună cu celelalte primării care au depozitat deșeurile aici, dar și operatorul gropii, să elibereze terenul de gunoaie și să-l readucă la starea inițială. Termenul limită de eliberare a gropii de gunoi de la Târgu Neamț expiră la sfârșitul acestei luni, însă reprezentanții primăriei au solicitat prelungirea lui. Primarul Daniel Harpa spune că situația este cauzata de faptul că bugetul nu a fost votat și nu au existat bani pentru aceste lucrări. În urmă cu câteva zile a fost depasit și acest impediment, primăria alocând suma de 200.000 de lei pentru transportarea deșeurilor din groapa de gunoi provizorie.

Costurile vor fi însă duble, deoarece la transportul deșeurilor vor contribui financiar și alte primării, dar și firma care a administrat depozitul. În acest moment, deșeurile care se adună de la gospodariile orașului Târgu Neamț, dar și din localitățile din zonă, sunt transportate la groapa de gunoi de la Girov, așa cum ar trebui să facă și societatea Rossal la Roman. Problemele la Roman nu se vor termina decât în momentul în care Rossal va înțelege că nu mai trebuie să depoziteze gunoi în groapa depășită ca și capacitate și ca autorizație de funcționare. Și asta pentru că toate deșeurile depozitate aici trebuie să dispară cât mai rapid. Un termen optimist este de 6 luni, însă numai Dumnezeu știe când vor reuși autoritățile din Roman să rezolve această problemă mizerabilă la propriu și la figurat.

UE ne-a dat, însă nu ne bagă și în traistă 

Practic, romașcanii, ca de altfel toți locuitorii din județul Neamț, nu ar fi trebuit să se confrunte cu astfel de probleme, pentru că Uniunea Europeană a investit masiv într-un proiect care ne permite să gestionăm civilizat problema deșeurilor. Însă interesele unora, cu mult mai presus decât cele ale comunitatilor, care au vrut să pună mâna pe această adevărată afacere, și blocajele în instanță a licitațiilor pentru alegerea operatorilor, nu au făcut altceva decât să ne îngroape în gunoaie. Proiectul “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Neamţ” a fost finalizat în urmă cu mai bine de un an, însă el nu funcționează nici în acest moment. În legislatura trecută a Consiliului Județean Neamț, o parte dintre consilierii județeni au  amânat efectiv organizarea licitațiilor pentru alegerea operatorilor, refuzând să voteze caietul de sarcini. După ce a fost rezolvată această problemă și s-a trecut la organizarea licitațiilor, au apărut contestațiile în instanță. Semnalele sunt pozitive, în sensul că procesele se apropie de final, iar sistemul implementat cu bani europeni va deveni operațional.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară 2 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric” și a avut o valoare totală eligibilă, conform POS Mediu, de 107.747.427 lei, fără TVA. 80% din sumă a venit de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 18 % a fost finanţare nerambursabilă din bugetul de stat, iar 2 % contribuţia din bugetul local. Banii au fost folosiți la construirea depozitului judeţean de deşeuri nepericuloase de la Girov, cu o capacitate de aproximativ 4 mil. m3 , din care prima celulă, din cele trei care vor compune depozitul, are capacitatea de aproximativ 980.000 m3. De asemenea, s-au mai construit trei staţii de transfer pentru eficientizarea transportului deşeurilor generate de populaţia judeţului Neamţ, la depozitul judeţean de deşeuri nepericuloase de la Girov; o  staţie de transfer cu compactare la Cordun, cu o capacitate de 45.000 t/an;  staţia de transfer de la Tîrgu Neamţ, cu o capacitate de 17.000 t/an;  staţia de transfer de la Taşca, cu o capacitate de 9.000 tone/an;  o staţie de sortare  la Cordun, cu o capacitate de 17.000 t/an, pentru deşeurile separate la sursă – respectiv hârtie, plastic, sticlă şi metale. Din aceeași sumă a fost suportate cheltuielile cu închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din zonele urbane – municipiul Roman şi oraşele Tîrgu Neamţ şi Bicaz și s-au achiziționat 3.024 de containere metalice de 1,1 mc destinate deşeurilor reziduale, pentru dotarea platformelor de colectare construite în localităţile judeţului. S-au mai cumpărat mii de containere și pubele, pentru colectarea deşeurilor reziduale, dar și pentru deșeurile reciclabile. În concluzie, Uniunea Europeană ne-a sprijinit financiar, oferindu-ne sume mari de bani pentru astfel de proiecte, însă noi nu am fost în stare să facem nici până în prezent ca investiția să funcționeze. Și asta pentru că unii nu fac altceva decât să se gândească la intersele lor, dar și ale grupurilor din care fac parte.

Garda de Mediu: „Ne-am făcut treaba”

Reprezentanții Gărzii de Mediu afirmă că și-au făcut treaba și că legislația din domeniu îi împiedică să ia măsuri și mai drastice. O contestație în instanță în România, înseamnă că firma poate depozita în continuarte gunoi într-o zonă unde nu există aprobare. 

„Ne-am atins etapele, am făcut controale și am acordat sacțiuni. Trei amenzi: una de 100.000 lei, alta de 30.000 lei și una de 50.000 lei. Mai mult decât atât, nu putem face. Noi considerăm treaba încheiată când lichidăm depozitele. Din păcate, aceste firme au dreptul să conteste în instanță măsurile noastre. Au contestat tot, iar în cazul de față au pierdut două contestații la amenzi și o vor pierde și pe a treia. Am făcut tot ce trebuie și ne-a permis legea. Daca acum merg (n.r. peste Rossal) pot fi acuzat de abuz în serviciu”, a declarat șeful Gărzii de Mediu.

Iftimie Petrariu este convins că, mai devreme sau mai târziu, aceste probleme se vor rezolva și vom ajunge ca și noi, românii, să gestionăm eficient deșeurile. Unde se vor duce banii, de ordinul milioanelor de euro, nu rămâne decât de următit. Dacă e să vorbim de Neamț, suntem siguri că milionarii din gunoaie vor fi niște apropiați ai social democraților.

Daniel MURARU

http://romantv.ro/2017/04/06/anchetele-roman-tv-s01e03/

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Diana 11 aprilie, 2017 at 18:26 Răspunde

    Doamne, oare cat mai suporta judetul asta, tara asta, atata hotie? Oare am ajuns atat de indolenti, atat de nepasatori fata de viitorul nostru si al copiilor nostri? Se invart in morminte bunicii si inaintasii nostri cand vad cat de nepasatori suntem la distrugerea neamului nostru! Oare cei care vad astfel de nenorociri nu se gandesc la faptul ca fiecare leu este din banii nostri? Milioanele, sunt banii nostri! Oare institutiile care pana acum erau omniprezente si se autosesizau la orice capat de informatie au fost adormite? Nu mai exista sentiment romanesc sau cinste? Toti asista nepasatori cum este distrusa Romania? Cum fel de fel de indivizi de proasta calitate (umana si profesionala) conduc si se poarta precum vatafii? Unde vom ajunge? Apropo de subiectul articolului, are cineva impresia ca toate hotiile care se fac din deseuri il au ca destinatar final pe acest revopsit psd-ist Corduneanu? Nu suntem copii, tovarase Arsene. Iar ceea ce prezentati e o mica parte din mafia acestui domeniu. Si cate mai sunt! Ganditi-va la milioanele pe care a promis ca le aduce in judet, ce firme vor presta si ce calitate vor avea lucrarile pentru ca sa fie maximizate comisioanele. Romania este condusa de o grupare interlopa decisa sa dea lovitura pentru tot restul vietii dupa care vor disparea, noi ramanand sa platim pagubele. Speram sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa ne scape de acesti mafioti si sa salveze Romania de la distrugere!

  2. Rocky 12 aprilie, 2017 at 00:17 Răspunde

    Aceeasi mizerie crancena este si la Groapa de Gunoi de la Girov. Aceasta e un pic mai „la dos” dar nu va dura mult pana va sesiza lumea si bomba ecologica de acolo (gunoaiele ies din perimetrul celulei folosite, sunt imprastiate de vant pe zeci de hectare de camp, peste culturile oamenilor).
    Ce face dl PADURE CLAUDIU, directorul Serviciului din Consiliul Judetean care se ocupa de groapa si zelos activist PSD prezent prin iamgini si clipuri de campanie? Ce fac toti incompetentii pusi in functie, nu rezolva problema dar cheltuie bani (din majorarile dispuse de Guvern si de CJ) pe ode si imagine.
    Astfel, in plina campanie electorala pentru parlamentare, dl PADURE CLAUDIU dadea un tomberon de bani unui prieten al PSD… Asociatiei FUTURE sub pretextul unei actiuni de educare pe linia colectarii selective. Iar prietenul PSD, dl IOSUB ROBERT a facut – ghici ce? – un concurs foto cu premii.
    Din articolul din link aflati ca participantii au fost sub asteptarile organizatorilor asa de multi au citit si atata credibilitate mai are acest site zvonpiatraneamt.ro:
    http://www.ziarpiatraneamt.ro/castigatorii-concursului-de-fotografii-cu-tema-reciclarea-si-colectarea-selectiva-deseurilor

    Chiar din acel articol dau un citat care arata impecabil cum functioneaza un grup mafiot: „Asociația Future din municipiul Piatra-Neamț a organizat, în parteneriat cu http://www.ziarpiatraneamt.ro, Serviciul Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț și SC Ghici Computers SRL, un concurs de fotografii cu tema reciclarea și colectarea selectivă a deșeurilor”. Deci aparent o chestie serioasa, cu multi parteneri. De fapt:
    -Asociatia FUTURE – presedinte IOSUB ROBERT
    -ziarpiatraneamt – director, presedinte, redactor sef, ziarist, scriitor etc – ROBERT IOSUB
    -SC Ghici Computers SRL (firma pe care factureaza publicitate pentru zvonpiatraneamt.ro) – administrator IOSUB ROBERT.
    Cele 3 entitati de mai sus – controlate toate de Iosub – au fost cele care au dirijat cheltuirea banilor primiti pentru organizarea actiunii si premierea tuturor copiilor inscrisi (ca tot au fost putini).
    A 4-a entitate implicata in proiect – Serviciul Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț, condus de PADURE CLAUDIU – a avut un singur rol: sa-i dea banii lui Iosub.
    Suma totala a fost de cateva ori mai mare decat cea alocata premiilor si a fost acoperita, conform contractului de finantare, de organizarea concursurului (la care s-au inscris putini participanti) si de campania de promovare (2-3 articolase cu copy-paste).
    Asta inseamna colecaterea selectiva si depozitarea gunoaielor la Neamt: program cu multi bani europeni blocat de baietii destepti care au vrut sa puna mana pe afacere, gunoaie stranse de la populatie contra unor taxe uriase, aruncate in niste gropi nesecurizate, deseuri si microbi imprastiati pe camp (atac biologic la sanatatea populatiei) si bani impartiti la clientela politica (transpartinica) si la scriitorii de ode.
    La scurt timp dupa ce IOSUB ROBERT isi lua si acesti bani, aparea in siteul lui de tomberon (e o metafora, nu trebuie sa cenzurati) celebra oda filmata cu Arsene la miezul noptii in timp ce ceasul de la mana arata 7,15.
    Da, domnule Muraru, de asta v-a numit acest Iosub pe dumneavoastra „securist” pentru ca nu are are argumente in fata dezvaluirilor dumneavoastra in care aratati cum unii politicieni si acolitii lor (printre care si aceasta uscatura a presei nemtene) jefuiesc fara nici o jena banul public!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.