Doi politicieni nu-și mai vorbesc de trei ani. S-au certat de la un împrumut de 700.000 de lei

2
478

Anul 2012. România se pregătește de alegerile locale și parlamentare. Uniunea Social Liberală (USL), alianța formată din PSD și PNL, obține rezultate bune la locale în fața PDL-ului combinat sub tot felul de denumiri cu UNPR-ul lui Oprea. În decembrie, USL-ul, care ia lângă el și UNPR-ul, câștigă categoric și alegerile parlamentare. Printre aleșii de la Neamț se află și liberalii Dorinel Ursărescu, învingător în Colegiul 6 Camera Deputaților, dar și Eugen Nazare Țapu, Colegiul 1 Senat. Începând din vara anului 2012, pe cei doi colegi de partid nu-i mai leagă doar dragostea față de valorile liberale, ci și un împrumut de 700.000 de lei, bani pe care Eugen Nazare Țapu i-a dat lui Dorinel Ursărescu, șeful său pe linie de partid. Împrumutul, afirmă senatorul Țapu, a fost dat pe o perioadă de 3 ani, însă au trecut 6 ani și nu a văzut un leu de la Ursărescu. Tocmai din această cauză relațiile dintre cei doi s-au răcit, senatorul Țapu afirmând că nu a mai vorbit de mult timp cu Ursărescu, tocmai din cauză că nu i-a rambursat împrumutul. 

„L-am ajutat atunci când a avut nevoie. Avea niște datorii bancare și m-a rugat să-l ajut. În acel moment avea casa pusă gaj la bancă și scoasă la licitație. Am fost de acord și i-am virat în cont suma de care avea nevoie, înțelegându-ne să o ramburseze în trei ani. Nu a făcut-o, iar de atunci nu am mai vorbit cu el. Termenul de plată a împrumutului a fost depășit și am demarat procedurile legale printr-o casă de avocatură. Procedurile de executare au fost demarate înainte de momentul în care se împlineau 3 ani de la data acordării împrumutului. Nu știu acum în ce stadiu se mai află dosarul, trebuie să vorbesc cu avocații și să văd”, a declarat senatorul Țapu. 

Acesta a mai precizat că fostul deputat Ursărescu recunoaște împrumutul pe care i l-a acordat, înțelegerea fiind menționată în declarațiile de avere ale ultimului. „Nici nu ar avea cum să nu recunoască, pentru că banii i-am dat prin bancă, din contul meu în contul lui”, a spus Țapu. 

Cei 700.000 de lei acordați cu titlu de împrumut de către senatorul Țapu fostului deputat Ursărescu sunt menționați și în declarațiile de avere ale primului. Interesant este că în declarațiile de avere completate de către senatorul Țapu nu este trecut și termenul de plată a împrumutului. În schimb, în declarațiile de avere ale lui Ursărescu sunt două termene de plată menționate, de 3, respectiv 10 ani. Astfel, în declarația de avere completată în decembrie 2012, după ce a intrat în Parlamentul României, Ursărescu menționează că împrumutul de la Țapu are scadența în 2022.

În declarația din 2013 uită să mai menționeaze termenul scadent, iar în declarația din 2014 precizeacă că împrumutul trebuie rambursat în anul 2015.

În ultima declarație de avere, cea din iunie 2018, Ursărescu amintește de împrumutul de 700.000 de lei, însă uită să menționeze termenul de plată.

Despre informațiile care circulă în anumite cercuri, și anume că suma de 700.000 de lei a reprezentat de fapt „prețul” plătit pentru mandatul de senator, Eugen Țapu a spus că sunt speculații. „Banii au fost transferați din cont bancar în cont bancar”, a declarat Țapu.

Fost deputat PNL în mandatul 2004-2008 și PNL/ALDE în mandatul 2012-2016, Dorinel Ursărescu deține acum funcția de consilier personal al președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Faptul că Ursărescu are la activ o condamnare pentru fapte de corupție, iar pe rolul instanțelor un nou dosar în care este judecat tot pentru fapte de corupție, nu l-a împiedicat să fie numit într-o funcție deosebit de importantă. Lucru de înțeles, dacă ne gândim că principalul rol al acestei agenții este de gestionare a resurselor minerale din România. Mai greu de înțeles este cum de a asistat impasibil SRI-ul la numirea într-o funcție atât de importantă, care  permite, cel mai probabil, și accesul la informații clasificate, a unui individ condamnat penal pentru fapte de corupție și judecat într-un nou dosar, tot pentru fapte de corupție. În anii 2000, Ursărescu a făcut afaceri și cu Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti. Odraselele celor doi au fost acționare în firma Green Energy, care cumpăra energie ieftină de la stat și o vindea tot la stat. Ulterior, cei doi s-au certat, Pinalti a plecat cu echipa Stolojan în PDL, iar Ursărescu a rămas alături de Tăriceanu în PNL. Acționar la mai multe societăți comerciale, E85 SRL fiind una dintre cele mai cunoscute, Ursărescu a început să aibă probleme în afaceri. Aproape toate firmele familiei au intrat în procedură de reorganizare, iar unele dintre el au dat faliment.

Daniel MURARU

Citeste si:

Jenant! Combinatorul penal Dorinel Ursărescu este consilier personal al președintelui ANRM

Firma fiului consilierului președintelui ANRM, condamnatul Ursărescu, încă 400.000 de lei de la CJ Neamț

Plângere penală la DNA împotriva fostului deputat Ursărescu. I se trage de la un contract de importanță strategică

Fiul ex-deputatului PNL-ALDE Ursărescu „rupe” bugetul CJ-ului. Contracte de 1,3 milioane de lei într-un an

Apropiata lui Arsene, numită director economic la Agenția Națională pentru Resurse Minerale

Afacerea „Digul”: doar o parte din șpagă a ieșit la lumină. Politicieni de la PDL și PNL și-au tras partea leului

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. constantin 16 octombrie, 2018 at 14:53 Răspunde

    Imi vine sa plang de mila tapului.Cat de naiv poti sa fii sa nu iti dai seama ca de fapt cu suma respectiva a cumparat loc pe lista senatorilor.Asa proceda ursarescu cu toti cei ce pretindeau functii.Acum sa vii sa pozezi in victima e penibil.Mai bine taci din gura si iti vezi de treaba.Parca si tapu avea niste combinatii de castigat bani in zona Romanului, combinatii facute si prin intermediul infractorului.

  2. iulian stanescu 8 decembrie, 2018 at 09:33 Răspunde

    dar Tapu eugen de unde avea acesti bani ????!!!! a spart vre o banca ???!!! sau tot din bani publici .A facut afaceri cu statul ????!!!! Cu siguranta ,astia sunt „liberalii” si nu numai !

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.