Plângere penală la DNA împotriva fostului deputat Ursărescu. I se trage de la un contract de importanță strategică

3
239

Dorinel Ursărescu (FOTO), fost deputat PNL-ALDE, fost președinte al PNL Neamț și vicepreședinte al USL Neamț, condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și judecat într-un alt dosar, tot pentru fapte de corupție, are din nou probleme cu legea. Ursărescu, pe care problemele penale nu l-au deranjat să fie numit consilier personal al președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), instituție aflată în subordinea Guvernului României, este amintit într-o plângere penală depusă la DNA, în care se vorbește despre un contract al ANRM de importanță strategică ce ar fi fost încheiat pe bază de…șpagă. Documentul cu pricina a ajuns, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului (SGG), pe masa premierului Viorica Dăncilă pentru a fi aprobat. Numai că, așa cum se arată și în plângerea de la DNA, documentul inițial a fost trimis spre aprobare cu modificări grosolane, prin care o societatea comercială a fost scutită de la plata a peste 240.000 de lei, datorie la bugetul de stat.

„JACON TEX a plătit 20.000 lei la președintele ANRM, Gigi Dragomir; consilierul lui personal, Dorinel Ursărescu și încă vreo doi. Câte 5.000 de fiecare și așa a dispărut obligația de a plăti banii la stat, cu formula aia cum că și-a achitat-o”, au declarat, pentru publicația tomisnews.ro, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Atacul.ro a reușit să stea de vorbă cu una dintre persoanele care au cunoștință despre această șmecherie a celor de la ANRM, dar și despre alte lucruri deloc ortodoxe din curtea instituției, și ne-a confirmat că a fost depusă plângere penală la DNA în care este menționat și numele lui Dorinel Ursărescu.

Dragnea, Arsene, Chițoiu și… Ursărescu

ANRM gestionează resurse importante ale statului român, așa că pentru controlul ei s-au dat adevărate bătălii politice. ANRM gestionează resursele de hidrocarburi (petrol şi gaze) şi resursele minerale, ca proprietate publică a statului. De asemenea, organizează Fondul Geologic Naţional, constituie Fondul Naţional de Resurse/Rezerve, confirmă, verifică, înregistrează şi întocmeşte mişcarea resurselor/rezervelor. Agenția funcționează în subordinea Guvernului, este condusă de un președinte cu rang de secretar de stat și este autoritatea competentă să aplice dispozițiile Legii minelor (85/2003) și ale Legii petrolului (234/2004). Acestea fiind spuse este evident de ce unii au tras sfori ca s-o controleze. Interesele care gravitează în jurul ANRM sunt de ordinul milioanelor de euro, bani pe care unii îi așteaptă în anul electoral 2019. De exemplu, spun sursele noastre, unii vor să jefuiască garanțiile de mediu, care se ridică la fabuloasa sumă de 27 de milioane de euro. Pe de altă parte, afirmă aceleași surse de la București, ANRM ar fi controlată de Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț și pesedist de frunte. Liderul de la Neamț este unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea, iar în anumite cercuri se vorbește că soții Arsene îi vor cununa pe Liviu Dragnea și pe prietena acestuia, Irina. De asemenea, infractorul Dorinel Ursărescu a fost numit consilier al șefului ANRM cu sprijinul lui Ionel Arsene, dar și cu acceptul liderilor ALDE Tăriceanu și Chițoiu.

Datorii de un sfert de milion de lei au dispărut

Documentul care îi va croi din nou drum la DNA lui Dorinel Ursărescu este o hotărâre de Guvern privind aprobarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare a apei minerale naturale necarbogazoase în perimetrul Șeștina, județul Mureș. Hotărârea a ajuns pe masa premierului într-o altă formă decât cea inițială, care cuprindea o mențiune cu privire la o sumă de bani pe care firma beneficiară o datora statului român.

Astfel, în primul document de la ANRM se face clar mențiunea că societatea Jacon Tex SRL Reghin are de achitat suma de 244.991 lei cu titlu de taxă pe activitatea minieră.

Iată documentul aici:

Numai că pe biroul premierului, documentul a ajuns în altă formă, referirea la datoriile societății dispărând, așa cum se vede în documentul de mai jos:

Modificarea actului este explicată prin aceea că anumite persoane din ANRM, cu putere de decizie, ar fi primit bani de la reprezentanții societății din Reghin. Aceste aspecte fac, așa cum spuneam, obiectul unui dosar penal, procurorii DNA urmând să documenteze întreaga poveste. Ștergerea datoriilor, în valoare de peste 240.000 de lei, va trebui justificată de către cei care au luat această decizie.

(Sursa Foto: Facebook, pagina lui Sorin Prioteasa)

Daniel MURARU

Citeste si:

Jenant! Combinatorul penal Dorinel Ursărescu este consilier personal al președintelui ANRM

Afacerea „Digul”: doar o parte din șpagă a ieșit la lumină. Politicieni de la PDL și PNL și-au tras partea leului

Fiul ex-deputatului PNL-ALDE Ursărescu „rupe” bugetul CJ-ului. Contracte de 1,3 milioane de lei într-un an

3 comments

  1. mihnea1 5 iunie, 2018 at 18:52 Răspunde

    Penalii fara frontiere. Pe cine avea sa ia arsene alaturi daca nu pe un penal? Cand am vazut ca are plangere penala condamnatul Ursarescu ma gandeam ca o fi lentru cei 20.000 de euro pe care i-a luat de la un idiot pentru a-l numi intr-o functie de director, in urma cu cativa ani. A cheltuit banii si a uitat sa-l numeasca. Ce poti sa astepti de la astfel de scursuri? De ce a fost numit consilier al unui director atat de important? Tot pentru hotii. E clar ca directorul de anrm este sclavul lui arsene ca doar tot acolo a fost numita si diva husaru.

  2. constantin 6 iunie, 2018 at 08:33 Răspunde

    Nu exista zi in care din judetul Neamt sa nu apara cate un excroc.Ursarescu este fara leac unde il pui jefuieste.Este si normal ca Arsenie sa apeleze la asemenea valori.Daca Dragnea va avea soarta lui Udrea cine o sa mai auda de Arsenie,Andrusca,Angheluta,Harpa si multe alte nulitati politice si de specialitate din zona targului.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.