Execuție mișelească la Consiliul Județean Neamț. Ce se poate întâmpla când vrei să-i faci Jupânului pe plac? Pot exploda „incompatibilitățile”

13
693

La Consiliul Județean Neamț, ca și la Prefectura Neamț de altfel, domnește orice, numai legea nu. Putem vorbi de domnia legilor celor care coordonează acum activitatea în Neamț și în niciun caz de respectarea statului de drept. Ultimul exemplu, în acest sens, îl reprezintă execuția mișelească a lui Laurențiu Dulamă care, în doar câteva minute, și-a pierdut calitatea de consilier județean și, implicit, pe cea de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. Că Dulamă trebuie să dea seamă pentru alte afaceri pe care le-a derulat în perioada în care a făcut parte din PDL, este o alta discutie. Inclusiv contractul de administrare a cimitirelor din Piatra Neamț, încheiat cu Primăria Piatra Neamț, care i-a adus acum excluderea din CJ este unul cu cântec. Revenind la mazilirea lui Dulamă de către prefectul Daniela Soroceanu, care a ajuns în această funcție din poziția de secretar al Consiliului Județean Neamț, unde l-a consiliat îndeaproape pe Arsene, nu se poate spune decât că avem de-a face cu o răzbunare. Unul dintre adversarii declarați ai lui Dulamă este inculpatul Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, conflictul dintre cei doi fiind de notorietate. Dulamă și-a câștigat funcția de vicepreședinte cu ajutorul PSD și ALDE. În schimb, PMP a susținut PSD-ul să obțină o funcție de viceprimar la Piatra Neamț, în persoana Luminiței Vârlan. La un moment dat, pemepiștii din Consiliul Local Piatra Neamț au renunțat la alianța cu PSD și ALDE și au format o altă majoritate cu PNL, partidul care l-a propulsat pe Dragoș Chitic în scaunul de primar al orașului Piatra Neamț. A fost momentul în care relațiile dintre PSD și PMP s-au răcit, social democrații pierzând controlul în Consiliul Local Piatra Neamț și, o dată cu el, mai multe funcții pe care le avea în câteva societăți al CL. Cum la nivelul Consiliului Județean Neamț, PSD deține majoritatea numai cu ajutorul ALDE, între Ionel Arsene și Laurențiu Dulamă a izbucnit un conflict, cel din urmă fiind pedepsit. Arsene i-a luat lui Dulamă atribuțiile de vicepreședinte, mașina, dar și biroul. Era clar că Ionel Arsene urmărește de mult timp să-l pună la punct pe Dulamă, însă nimeni nu bănuia că acest lucru se va întâmpla cu ajutorul Prefecturii Neamț.

Executat la foc automat

Așadar, Dulamă putea fi schimbat din funcția de vicepreședinte doar cu votul a 2/3 din numărul consilierilor, ceea ce ar fi implicat și un sprijin al liberalilor. Cum la centru, liderul liberal Ludovic Orban a dat semnalul războiului cu PSD, un vot al liberalilor în Consiliul Județean Neamț pentru a satisface setea de răzbunare a șefului de CJ și a  PSD, nu ar fi picat tocmai bine. În aceste condiții, un trăgător de sfori care orbitează în jurul oamenilor din alianța PSD-ALDE a găsit soluția pentru a scăpa de vicele de la PMP. Astfel, au inventat starea de incompatibilitate prin aceea că soția lui Dulamă este acționar la o societatea comercială care are relații cu Apaserv SA, compania județeană a CJ-ului. Materialul a fost întocmit de cei de la Consiliul Județean Neamț și trimis la Prefectură. Au fost două adrese, una din 20 aprilie, cealaltă din 24 aprilie. A doua zi, adică pe 25 aprilie, Serviciul verificarea legalității actelor, contencios administrativ și procese electorale își expune poziția și, în aceeași zi, prefectul Soroceanu emite ordinul de încetarea a mandatului consilierului județean Dulamă. Pe 26 aprilie, consilierii județeni iau act de ordinul prefectului, iar Dulamă zboară din Consiliul Județean Neamț. Așadar, pemepistul și-a pierdut mandatul printr-un artificiu grosolan de încălcare a legii. Dacă prefectul ar fi corect, ar trebui să aplice aceeași măsură pentru toți consilierii județeni care se află în situația lui Dulamă. Și spunem asta, pentru că mai există aleși județeni care dețin societăți ce au contracte încheiate cu Apaserv SA.

Mai mulți aleși sunt în situația lui Dulamă

În cazul lui Dulamă, Prefectura a invocat art 90, alin 1 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. Respectivul articol stipulează următoarele:

„Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective”

Alineatul 2 arată că „Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”

Explicația este simplă în viziunea Prefecturii: soția lui Dulamă deține o firmă care are contract cu Apaserv SA, care se află în subordinea Consiliului Județean Neamț. Numai că, așa cum spuneam, dacă e să luăm de bună judecata celor de la Prefectura Neamț, în situația lui Dulamă s-ar mai afla câțiva consilieri județeni. Vorbim de acei aleși care (ei sau rudele lor de gradul I) au firme ce au încheiate contracte cu Apaserv SA. E mai mult decât evident că este greu să deții o societate comercială și să nu ai un contract cu Apaserv SA, principalul furnizor de apă și servicii de canalizare din județ.

Patru cazuri de studiat

Consilierul județean PSD Dan Boacă este în AGA la Apaserv SA, unde lucrează și fiul său, și deține funcția de director general al societății SC CVS Prod SRL Târgu Neamț. Ei bine, spre știința prefectului Soroceanu, firma la care Boacă este director are contract cu Apa Serv SA, iar dacă ne raportăm la art. 90 al 1., care i s-a aplicat și lui Dulamă, Boacă este și el incompatibil, aspect mai mult decât evident.

Consilierul județean PSD Neculai Pușcașu are acțiuni la Petrotub SA Roman, societate care are un contract cu Apaserv SA. Consilierul județean PNL Mihai Stoica este acționar în mai multe societăți, iar una dintre ele, Serv Trans SRL, unde deține 45% din părțile sociale, are contract cu Apaserv SA.

Consilierul județean PSD Florin Cosma deține o firmă, iar tatăl său vreo două. Oare niciuna dintre societăți nu are contract cu Apaserv SA?

Oare nu ar trebui să se aplice aceeași măsură ca și în cazul Dulamă?

De asemenea, ar fi de verificat contractele cabinetelor de avocatură ale mai multor consilieri județeni, nu de alta, dar este posibil ca și aceștia să aibă contracte încheiate cu Apaserv, ceea ce ar însemna că sunt în incompatibilitate.

Cine va fi noul vicepreședinte?

Abuzul Prefecturii Neamț va fi demontat cu siguranță în instanță, pentru că legea a fost încălcată grosolan. Și nu o spunem numai noi, ci toți cei cu care am discutat. De acest lucru sunt conștienți și artizanii acestei lovituri care, de fapt, au urmărit să-l demită pe Dulamă cu orice preț. Cel din urmă își va recăpăta calitatea de consilier județean, însă nu și pe cea de vicepreședinte. Jocurile sunt mult mai profunde decât au lăsat unii să se înțeleagă. Este clar că Dulamă nu mai era agreat de Arsene, însă cel din urmă are probleme mult mai mari în legislativ. Și ne referim la faptul că există riscul real ca PSD-ALDE să piardă majoritatea până la alegerile din 2020. De ce? Explicația este simplă: PSD mai are doi supleanți pe listă. Unul dintre ei, Adrian Smarandei, ar trebui să ia locul consilierului PSD Nica, găsit în conflict de interese la începutul lunii martie. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că situația lui Smarandei este complicată din cauză de candidatură (n.r. Smarandei este membru UNPR, iar partidul a fuzionat cu PMP). Cum alegerile anticipate sunt o soluție riscantă pentru PSD-ALDE, se pare că a apărut o altă variantă. Scenariul, dacă va fi pus în practică, va permite PSD-ALDE să „călărească” banul public fără să-și facă griji până la sfârșitul mandatului. Noul vicepreședinte ar urma să fie ales, așa cum spune legea, cu majoritate simplă. În acest moment, PSD are 16 (n.r. locul lui Nica încă nu a fost ocupat, așa cum spuneam mai sus), ALDE – 2, PNL – 14, iar PMP – 2. Sursele noastre arată că nu ar fi deloc exclus ca PNL-ul să primească funcția de vicepreședinte în schimbul sprijinului acordat PSD. Poate așa se explică întâlnirile din ultima perioadă dintre Arsene și anumiți lideri de la PNL.

Bine, dar ce ar zice electoratul despre un astfel de aranjament PSD-PNL? Dar cui îi mai pasă de ce spune electoratul?

Daniel MURARU

Citeste si:

S-a înțeles Arsene cu Leoreanu pentru debarcarea lui Dulamă? Vicepreședintele PNL neagă

Dulamă dă de pământ cu Arsene

Șefa DGASPC Neamț, probleme penale de la termopanele lui Dulamă

Bătălia pentru Parlament: DULAMĂ (PMP), BANI DIN PARCĂRI ȘI CIMITIRE. INDEPENDENTUL BURDUJA ȘI CONTROVERSELE DIN JURUL SĂU

13 comments

 1. Walter 27 aprilie, 2018 at 15:56 Răspunde

  Este rezultatul jocului la 2 capete a lui Dulama! Asa ca nu-l mai plângeți ca nu moare de foame și este foarte normal sa pățești asa când nu ai cuvânt și ești cu 2 fete

 2. Elena 27 aprilie, 2018 at 15:59 Răspunde

  Greseala, monser. Cu 2/3 este demis un vice iar cel nou este numit cu majoritatea (normala, de 50% plus unul) a CJ-ului.
  Admin.: Corect! Am rectificat!

 3. mihnea1 27 aprilie, 2018 at 23:51 Răspunde

  Arsene este un individ foarte frustrat si razbunator. E singurul lucru la care se pricepe. Un (***) care vede bani in absolut orice lucrare, serviciu sau combinatie. Are in jurul lui doar slugi, agramate si obediente care sunt in stare sa-si omoare rudele pentru a le fi bine. O sa-i vedem dupa ce Arsene va intra la zdup, curand, de data asta pentru o durata mai lunga. Orice ar face nu scapa.

 4. Stefan 28 aprilie, 2018 at 09:47 Răspunde

  Sensul Legii este clar, numai ca redactarea a fost facute de niste distinsi „juristi” care habar nu au de economie.Evident, este interzisa incheierea de contracte prin care alesii (sau firmele lor) presteaza ceva pentru consilii locale or judetene, nu de contracte in care alesii sunt beneficiari!!!

 5. sebi 30 aprilie, 2018 at 07:38 Răspunde

  O aduna de (***) lacomi si razbunatori.Cum zice Stefan, pai basistul Dulama-Salata asta, nu facea bani de pe urma apei de la Apa Serv , ci dadea. Tare-s (***)!

 6. mihnea 30 aprilie, 2018 at 22:05 Răspunde

  Da (***) alea de comunisti (***) precum Puscasu-(***) nu beau apa tot de la Apa Service? Cate milioane de ani o sa ne mai conduca (***) asta (***) ?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.