Este Arsene în conflict de interese? A votat validarea membrilor ATOP, pe listă fiind și cumnatul său

8
172

 

Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică (ATOP) este un organism independent cu rol consultativ care funcţionează pe lângă Consiliul Județean Neamț. Din ATOP fac parte șefii Poliției, ISU, Jandarmi, consilieri județeni, dar și reprezentanți ai comunității, vreo trei la număr. Ei bine, toți cei care sunt în ATOP se bucură de o indemnizație brută/ședință în valoare de 240 de lei. Suma nu este mare, însă vorbim de bani care pleacă din bugetul Consiliului Județean Neamț, instituție condusă de către Ionel Arsene, care îl are pe cumnatul său, Mihai Dominte, căsătorit cu sora lui Arsene, reprezentant al comunității în ATOP. Cumnatul Dominte mai este și membru în Consiliul de Administrație al companiei Apaserv SA, membru în Consiliul de Administrație la Troleibuzul, ambele societăți ale Consiliuli Județean Neamț, iar din martie 2017 lucrează la Drupo, o altă companie a CJ-ului. Adică, viața cumnatului Dominte s-a schimbat mult în bine, după ce inculpatul Arsene a ajuns la butoanele CJ-ului.

Cumnatul Dominte, pentru că aici pare să fie un conflict de interese în toată splendoarea lui, a intrat în ATOP inclusiv cu votul dat în ședință de consiliu de cumnatul său, Ionel Arsene. Cum calitatea de membru în ATOP a lui Dominte este remunerată, ne gândim că nu ar fi rău dacă Agenția Națională de Integritate sau Prefectura Neamț, dacă tot s-a apucat de vânat incompatibili, ar verifica dacă inculpatul Arsene nu se află în conflict de interese pentru că a votat lista ATOP.

Și vom pleca de la prevederile legale, adică acele legi pe care le folosește Agenția Națională de Integritate (ANI).

Astfel, articol 75, lit. a), lit (c) și lit. (f) din Legea nr. 393/2004 sună astfel:

„Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv  […]  c) o societate comercială la care dețin calitatea de asociat unic, funcția de administrator sau de la care obțin venituri […] f) o asociație sau o fundație din care fac parte

Art. 77 din Legea 393/2004 stipulează următoarele:

„(1) Consilierii județeni și consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. (2) În situațiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali și consilierii județeni sunt obligați să anunțe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă. (3) Anunțarea interesului personal și abținerea de la vot se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al ședinței

Ce a făcut Arsene?

Plecând de la prevederile legii care indică situațiile de conflict de interese, să spunem că Ionel Arsene a condus ședința din 30 septembrie 2016 și a votat proiectul de hotărâre privind validarea membrilor ATOP, printre aceștia aflându-se, așa cum spuneam, și cumnatul său, Mihai Dominte. La ședință au fost 33 de consilieri, iar proiectul a fost votat de toți cei prezenți, inclusiv de Arsene.

Iată captura din procesul verbal al ședinței din 30 septembrie 2016:

În urma votului a apărut Hotărârea Județeană de validare a componenței ATOP:

În concluzie, Arsene a votat o hotărâre în urma căreia cumnatul său a fost validat în calitatea de membru ATOP, calitate remunerată cu 240 lei/ședință. Arsene nu s-a abținut de la vot, aspect care, la fel, poate fi constatat din același proces verbal de ședință. Specialiștii juriști, cărora le-am expus situația, ne-au declarat că Ionel Arsene s-ar fi aflat în conflict de interese când a votat lista ATOP, din cauza faptului că pe aceasta se afla și cumnatul său, rudă de gradul II, iar calitatea obținută de acesta este răsplătită financiar din bugetul județului. Că Dominte nu s-a mai obosit să consemneze în declarația de avere cât a câștigat din indemnizațiile ședințelor de ATOP este o cu totul altă discuție.

Sigur este că persoana față de care s-a constatat: “încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

De asemenea, „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Daniel MURARU

Execuție mișelească la Consiliul Județean Neamț. Ce se poate întâmpla când vrei să-i faci Jupânului pe plac? Pot exploda „incompatibilitățile”

Jănel Iosub și cumnatul lui Arsene, cu un picior în Consiliul de Administrație al Troleibuzul SA

 

 

8 comments

 1. Vasile 28 aprilie, 2018 at 11:39 Răspunde

  Domnule Muraru, mai completeaza-ti lecturile tehnice pe partea de incompatibilitati si conflicte de interese.
  A scris domnul Iosub Robert foarte clar ca la Dulama Laurentiu trebuia sa dea prefectul ordin pentru ca respectivul e fost PDL-ist iar PDL-ul a facut atatea nenorociri.
  Legea se aplica si chiar mai mult decat ce prevede legea numai in cazul fostilor PDL-isti. Ati inteles?

 2. sebi 29 aprilie, 2018 at 21:34 Răspunde

  Din cate stiu (***) asta e specialist in toate ca si soseta. Membru si in CA la Apa Serv. .mare specialist in gospodaria cauciucului…

 3. mihnea 1 mai, 2018 at 11:04 Răspunde

  Pai Arsene este in conflict cu tot ce atinge. In primul rand este in conflict cu PSD-ul, pe care pur si simplu l-a dezintegrat.Nu au mai ramas in PSD decat fostii PDL-isti din gasca lui Stefan, rudele sale si doi neosuperactivistipropagalai, Puscasu si DVC plus vreo trei batranei dintre care una e si consilier local dar alzheimerul nu-i permite sa stie ce masina are in cotet.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.