A fost emis ordinul de încetare a mandatului primarului de Gîrcina. Aurora Bălan a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare

3
174

După aproape o săptămână de la condamnarea definitivă a Aurorei Bălan Lazăr, primarul comunei Gîrcina, la 3 ani de închisoare cu executare, Prefectura Neamț a emis ordinul de încetare înainte de termen a mandatului. Decizia a fost luat pe baza Legii privind administrația publică locală care stipulează clar că mandatul unui primar încetează în momentul condamnării la o pedeapsă privativă de libertate. Ordinul poate fi atacat în instanță de către Aurora Bălan, însă este puțin probabil că va uza de această cale.

Reamintim că Aurora Bălan Lazăr, primarul comunei Gîrcina, a fost condamnată joi, 23 noiembrie, de magistrații Curții de Apel Bacău la 3 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Magistrații băcăuani au constatat că Aurora Bălan a vândut două suprafețe de teren, deși știa că acestea nu aparțin Primăria Gîrcina. Primarul comunei Gîrcina a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna octombrie 2015, fiind acuzată de două infracțiuni de abuz în serviciu. Anchetatorii au stabilit că, în zilele de 19 mai și 24 iulie 2008, inculpata Bălan Lazăr Aurora, în calitate de primar al comunei Gîrcina, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin aceea că, deși cunoștea că primăria Gîrcina, jud. Neamț nu este proprietar, a vândut, în calitate de reprezentant al acesteia, două terenuri în suprafața de 10.000 mp, respectiv 2.200 mp, ce aparținea de drept moștenitorilor proprietarilor, către alte persoane. „Pentru a crea aparența de legalitate a acestor tranzacții, Bălan Lazăr Aurora a inițiat adoptarea a trei hotărâri de consiliu local, prin care aceste terenuri au fost atestate ca făcând parte din domeniul privat al comunei și care au stat la baza intabulării lor în Cartea Funciară. Prin hotărârile respective, s-a aprobat și vânzarea celor două terenuri.
Faptele inculpatei Bălan Lazăr Aurora au avut drept consecință prejudicierea moștenitorilor respectivi și primirea unor foloase necuvenite pentru Primăria Gîrcina în valoare de 305.000 lei, respectiv 30.000 de lei, reprezentând prețurile încasate pentru cele două terenuri. În cauză, părțile vătămate s-au constituit părți civile cu sumele de 400.000 de euro, respectiv 88.000 de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor respective. 
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi, dispunându-se ca o treime din venitul lunar net al inculpatei, până la concurența sumei de 1.483.880 lei, să fie consemnată de Primăria Gîrcina pe numele inculpatei și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău”, se arată în comunicatul DNA din septembrie 2015.

În primă instanță, la Tribunalul Nemț, Bălan a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, însă procurorii au atacat decizia la Curtea de Apel Bacău care a decis ca Aurora Lazăr Bălan să execute o pedepasă privativă de libertate- respectiv 3 ani.

Daniel MURARU

Citeste si:

Primărița Bălan a fost ridicată de polițiști de la domiciliu. Va fi dusă la penitenciar

Primărița comunei Gârcina este cautată de polițiști pentru a o duce la pușcărie

 

3 comments

  1. ochiulcarevede 30 noiembrie, 2017 at 12:55 Răspunde

    da sa vezi echipa noua care s-a instalat la putere la Primaria Gircina, secretarul Stefan Capitanu a luat examenul cu frumoasa nota 3 la Bucuresti, dar tot a fost instalat secretar pe pomana lui fostul primar și pe mîna mamei sale care a fost mahăr la Primăria mun. Piatra Neamț pe multe terenuri, iar acum face naveta la Bacău să explica ghidușiile făcute, tata lui dom secretar a fost contabil la Spitalul Județean de unde s-a ales cu un frumos dosar și cu sechestru pe tot ce avea, dumnezeu să-l odihnească, viceprimarul muncitor P.M.P. a avut o firma de cabluri pe care a umplut-o de sînge da l-a făcut partidul viceprimar și mai nou primar, să mori de râs și alta nimic, aceștia sunt sprijiniți în demersurile lor revoluționare de roșcatul care a falimentat și el o firmă de construcții, a dus oameni la muncă în Italia și le-a păpat banii fapt pentru care a mîncat o bătaie soră cu moartea de la victimele lui dar nu a făcut reclamație, echipa secretar – actual primar fac cumpărături și concedii impreună – curios cu ce bani…………frumos tare frumos se prezintă și actuala situație

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.