Iar miroase a măgării la Târgul de Crăciun. Vor încă 300.000 de lei

8
552

Cea de-a doua ediție a Târgului de Crăciun de la Neamt, organizată de Consiliul Județean Neamț, cu bani de la buget, evident, este mult mai costisitoare decât s-a estimat inițial. La această concluzie a ajuns Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare”, instituție subordonată Consiliului Județean Neamț, care se va ocupa efectiv de organizarea acestui eveniment. În ședința Consiliului Județean de la sfârșitul lunii octombrie, consilierii județeni au alocat 500.000 de lei pentru ediția din acest an a Târgului de Crăciun, bugetul fiind mai mic cu 400.000 de lei față de suma acordată la prima ediție. Ținând cont de faptul că mai bine de 400.000 de lei din banii alocați de CJ Neamț anul trecut au fost folosiți pentru achiziționarea celor 39 de căsuțe din lemn, bugetul de 500.000 de lei, alocat pentru acest an părea a fi unul de bun simț. Mai ales că perioada de desfășurare a târgului a fost redusă la jumătate, 15 decembrie – 1 ianuarie. Ei bine, Carmen Nastasă a făcut o nouă estimare a costurile pentru ediția din acest an și a ajuns la concluzia că cei 500.000 de lei dați de Consiliul Județean Neamț nu ajung. Motiv pentru care, șefa de la „Carmen Saeculare” a solicitat suplimentarea sumei cu încă 300.000 de lei, banii urmând să vină din veniturile proprii ale instituției de cultură, donații și sponsorizări. Proiectul de hotărâre va intra în discuții printr-o suplimentare a ordinii de zi, în ședința de mâine a Consiliului Județean, aleșii fiind informați în acest sens în această dimineață.

Vor bani fără niciun fel de justificare

Expunerea de motive a proiectului introdus pe ordinea de zi a ședinței de mâine, pentru suplimentarea bugetului Târgului de Crăciun, este semnat de vicepreședintele Ion Asaftei și are la bază o informare a directorului de la „Carmen Saeculare”. Carmen Nastasă informează că „Pentru realizarea logisticii și implementarea în condiții optime a proiectului, am efectuat o evaluare preliminară a costurilor, aceasta se ridică la suma de aproximativ 800.000 lei (…) propun ca diferența de aproximativ 300.000 de lei să o acoperim din veniturile proprii realizate de instituția noastră (…) și din eventuale donații și sponsorizări”.

O informare seacă din care aleșii județeni află doar că suma de 500.000 de lei alocată inițial nu ajunge. Firesc ar fi fost ca directorul de la „Carmen Saeculare” să ofere mai multe informații și să explice de ce nu-i ajung banii. În primul rând, ar trebui să spună ce a făcut cu cei 500.000 de lei alocați și care este destinația celor 300.000 de lei pe care îi mai vrea. De asemenea, ar trebui să indice care sunt veniturile proprii ale instituției, donațiile și sponsorizările pe care se bazează. La cum stau lucrurile în acest moment, aleșii sunt puși în situația de a vota în „orb”. Ei știu doar că nu ajung banii și trebuie să aprobe suplimentarea bugetului. Orice om atent la cheltuirea banului public, mai ales un consilier județean, este obligat să ceară toate informațiile necesare pentru a vota în cunoștință de cauză.

Pentru ce cheltuieli a fost alocată suma inițială de 500.000 de lei

La ședința din 30 octombrie, consilierii județeni au aprobat alocarea unei sume de 500.000 de lei pentru organizarea Târgului de Crăciun. În acordul de asociere atașat proiectului de hotărâre se stipulează clar obligațiile Consiliului Județean Neamț în organizarea acestui eveniment. Vorbim de realizare de materiale promoționale, mentenanță pagină web eveniment, achiziționare și decorare pom de Crăciun, montare/demontare și transport căsuțe, achiziționare servicii de ambulanță, contracte artiști, organizare ateliere, promovare eveniniment în mass-media și în mediul on-line etc.

Toate serviciile prezentate mai sus au fost evaluate ca și costuri la 500.000 de lei. Oare ce s-a întâmplat între timp de nu mai ajung banii? Care sunt acele costuri suplimentare care forțează bugetul alocat pentru organizarea acestui eveniment? Sunt întrebări pe care ar trebui să le adreseze aleșii județeni șefei de la „Carmen Saeculare”.

Artiștii și scena – achitate

Este clar că din lista de mai sus, cele mai mari costuri sunt cu artiștii care ar urma să cânte la acest eveniment și tot ce înseamnă scenă, lumini etc. Ei bine, toate aceste servicii au fost achiziționate de către „Carmen Saeculare” în schimbul sumei de aproximativ 163.000 lei fără TVA. Din această sumă, pentru artiști s-a achitat 126.371 lei, diferența fiind pentru plata scenei, sunet, lumini de scenă și personalul tehnic. Bineînțeles, la aceste costuri se mai adaugă cazarea artiștilor, poate și transportul în cazul unora, însă, rotunjite, toate aceste cheltuieli nu ar trebui să depășească 200.000 de lei. Ar mai rămâne 300.000 lei pentru celelalte: promovare, transport căsuțe, mentenanță web etc. Unii sunt de părere că banii ar trebui să ajungă fără probleme, fără nicio suplimentare a bugetului. Însă dacă montarea/demontarea și transportul căsuțelor costă 100.000 de lei, numai tur, așa cum s-a întâmplat anul trecut, este mai mult decât evident că banii nu vor ajunge. Tocmai de aceea, pentru a nu exista discuții, consilierii județeni trebuie ca la ședința de mâine să ceară imperativ informațiile necesare pentru a vota corect. În caz contrar, există șanse mari ca și a doua ediție a Târgului de Crăciun să se desfășoare sub zodia parandărătului si a măgăriilor, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Iar „salba” de articole pe care le reluăm mai jos este mai mult decât grăitoare.

Daniel MURARU

Citeste si:

CINE OPREȘTE DEZMĂȚUL PE BANI PUBLICI LA CONSILIUL JUDEȚEAN? 16.996 EURO PENTRU DEMONTAREA CĂSUȚELOR

 

La Târgul de Crăciun va cânta și Corul „DNA”. Anchetatorii au cerut sute de documente de la Consiliul Județean Neamț

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

8 comments

  1. Curtea de conturi 28 noiembrie, 2017 at 13:10 Răspunde

    Da noi institutii in judetul asta nu avem?ma saturasem de presa asta imputita din Neamt (exceptue atacul) unde vedeam 4 articole intr-o saptamana cu directoarea teatrului cum a cheltuit ea nu stiu cat.Da de Carmen Secularae/Nastasa nu zice nimeni nimic domle…oare cu cat s-au uns ziarele din neamt ca sa n-o deranjeze ca pe aia de la teatru care nu le-a intrebat nimic. Fiind informatii publice sper ca dl. Muraru sa nu le cenzureze.Acu inteleg de ce Vinca si vestea atacau teatrul…are datorii in executare la instanta…a se vedea portalul…decizii definitive pentru vreo 12.000 lei cumulate toate cele 3 dosare…si ne vorbea noua de moralitate la teatru cand el nu-i in stare sa-si plareasca chiria la Locativserv….rog sa se verifice portalul instantei pentru a vedea ca sunt informatii publice si nu acuze nefonadate.Astept ca moralistii de ziaristi sa achite intai datotiile(tepele) stabilite definitiv de instanta si apou sa ia atitudine in societate.Asa mi separe mie normal…asa am fost invatat de acasa..sa arat cu degetul dupa ce ma uit la mine

  2. Diana 28 noiembrie, 2017 at 16:05 Răspunde

    Doamna manager (vorbim ca intre doamne), a devenit instrumentul clicii care ne cheltuie banii. A ajuns atat de jos incat a devenit presul de care se sterg pe picioare smecherii care ne fura. Probabil din cauza trenului. Oare nu-si da seama ca atunci cand vor da socoteala (cat de curand) toti isi vor lua mana de pe ea si se vor face ca n-o cunosc? Va deveni un fel de Monica Iacob-Ridzi locala. Inca putin.

  3. costica de la carnu 28 noiembrie, 2017 at 16:55 Răspunde

    Vad cu bucurie de cita atentie privind paza si siguranta locatiei se bucura Tirgul de Craciun atita vreme cit pe linga faptul ca locatia este in buricul buricului tirgului zona prin care bintuie lipsiti de orice noima o liota de politisti locali organizatorii ca sa poata scapa de multimea de bani alocata spre a fi cheltuiti chiar si aiurea numai sa fie cheltuiti s-au gindit ca pe linga serviciile de ambulanta sa achizitioneze si niscai servicii de paza si asigurarea zonei , asa sa fie cetateanul linistit si banul public cheltuit.
    Sau poate gresesc eu pacatele mele si dupa amenintarile ISIS ca pun la cale actiuni cu ocazia Craciunului in marile capitale europene organizatorii tirgului sau gindit sa ridice nivelul de alerta antiterorista sau a intrat si Piatra Neamt in rindul marilor capitale europene si noi niste neinformati nu stim pe ce lume traim?
    Singura chestiune care nu este clara este de ce amenintarile catre marile capitale europene Paris , Londra , Berlin au fost facute in limbile , franceza ,engleza, germana si nu si in limba romana asa cum au inteles probabil organizatorii care s-au gindit sa achizitioneze servicii de paza si asigurarea evenimentului suplimentare?
    Probabil liderii ISIS stiu din surse sigure ca romanii au mari comunitati in toate aceste tari europene vizate si daca nu vobesc foarte bine nici franceza , nici engleza si nici atit germana macar inteleg atunci cind se spune ca treaba s-ar putea sa fie nasoala si uite asa nu au mai transmis amenintarile si in romana!
    Noi ca simpli cetateni intelegem , ne bucuram si chiar aplaudam intentia edililor dar suntem curiosi cit va costa achizitionarea serviciilor de paza suplimentare la fel cum suntem curiosi cit vor costa o mutime de alte lucruri si speram ca anul asta sa ne fie satisfacute curiozitatile si sa nu raminem nelamuriti ca anul trecut cind nu stim sincer pe ce mama dracului s-a cheltuit un purcoi de bani?Ca doar nu s-au cumparat casute din lemn chiar de toti banii ci doar de vreo 460.000 de lei caci de restul pina la vreo 900000 s-a ales praful si pulberea cu toate ca tirgul a fost iarna , taman de Craciun ! La multi ani cu sanatate , avem paza avem de toate !

    • Curtea de conturi 28 noiembrie, 2017 at 18:07 Răspunde

      Eeee…mare branza…de restul s-a luat un Opel Insignia gray metalizat…doar n-o sa mearga cu loganu si nici cu meganu…ca astea is mai mult pt. CFR-isti

  4. stupid socks 28 noiembrie, 2017 at 21:54 Răspunde

    Sa nu pomenim de ceferisti, in ochii… victimei lor! Ceferistii e periculosi, nene! Ca da cu trenu-n doamna, cand trece ea calea ferata… Speram si noi, ca prostii, ca DNA-u’ sa loveasca mai eficient decat a facut-o trenu’, da’-n tara asta se pare ca nimic nu-i mai loveste definitiv pe astia care fura cu vagoanele! O comparatie intre cat a costat festivalul de teatru, cu tot cu banii care cica ar fi fost furati de d-ra Carbunariu, si cat costa paranghelia de Sarbatori, merita facuta? O logica de bun simt ar zice ca paranghelia n-ar trebui sa fie mai scumpa decat ditai festivalul, dar cred ca e taman invers. Iar arhanghelii dreptatii, de prin presa locala, in frunte cu luceferii propitari de mari site-uri n-au nimic de zis despre asta. Ca doar mananca si gura lor… Nenea Muraru, nu v-au spart colegii de media cauciucurile, inca? Le stricati aura de justitiari… Apropo de Carmencita, zic sa nu fim rai, ca ea e doar o executanta, obsedata sa-si pastreze functia din care sa poata fi o diva! Cel mult, cu targul asta, o sa-si mai ia si ea cateva rochii, din alea mulate. Sa se simta si ea femeie ravnita…

  5. Robocop 29 noiembrie, 2017 at 13:20 Răspunde

    Latul se va strange si o va prinde pana la urma pe intaia ceferista a culturii nemtene . Nu cobesc, dar borsul de sfecla de la Targsor pare a fi nelipsit in viitoarea dieta a duduii .
    Istoria recenta a judetului e plina de insi ce se credeau vesnici la ciolan odinioara si care au beneficiat de dieta asta .
    Uite, madam Balan de la Garcina deja e pe felie acolo, cu gamela in maini . Pagaditi !

  6. mihnea 1 decembrie, 2017 at 06:24 Răspunde

    Un titlu foarte inspirat al campaniei IPJ, adresata elevilor: „Cel ce fura nu e baiat destept, ci hot!”. Mi se pare un mesaj foarte bun si potrivit. Sa fie o premonitie a politistilor? Cred ca e o combinatie intre premonitie si informatii concrete.

    • valisor 1 decembrie, 2017 at 11:40 Răspunde

      Că doar știu asta și hoții da nu-i interesează să fie băieți deștepți. Sper și îți doresc să nu te-nșeli că speri să fie un mesaj. S-auzim numai de bine!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.