Primărița Bălan a fost ridicată de polițiști de la domiciliu. Va fi dusă la penitenciar

Home » Administratie/Politica » Primărița Bălan a fost ridicată de polițiști de la domiciliu. Va fi dusă la penitenciar

By admin on noiembrie 23, 2017. 1 Comment

Aurora Bălan Lazăr, primarul comunei Gârcina, condamnată astăzi de magistrații Curții de Apel Bacău la 3 ani de închisoare cu executare, a fost ridicată de polițiști de la domiciliu în baza mandatului de executare a pedepsei emis de instanța de judecată. Astfel, persoana condamnată urmează să fie transportată la penitenciar unde va fi încarcerată în vederea executării celor 3 ani de închisoare. Mandatul a fost executat de polițiști fără incidente, Aurora Bălan având bagajul pregătit la sosirea echipajului. „Știa, așa cum este și firesc, pentru că a avut apărător ales, decizia luată de către instanță și aștepta ca polițiștii să vină și să o ridice. Avea bagajul făcut”, ne-a declarat un lucrător de poliție. Primarul comunei Gârcina a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna octombrie 2015, fiind acuzată de două infracțiuni de abuz în serviciu. Anchetatorii au stabilit că, în zilele de 19 mai și 24 iulie 2008, inculpata Bălan Lazăr Aurora, în calitate de primar al comunei Gârcina, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin aceea că, deși cunoștea că primăria Gîrcina, jud. Neamț nu este proprietar, a vândut, în calitate de reprezentant al acesteia, două terenuri în suprafața de 10.000 mp, respectiv 2.200 mp, ce aparținea de drept moștenitorilor proprietarilor, către alte persoane. „Pentru a crea aparența de legalitate a acestor tranzacții, Bălan Lazăr Aurora a inițiat adoptarea a trei hotărâri de consiliu local, prin care aceste terenuri au fost atestate ca făcând parte din domeniul privat al comunei și care au stat la baza intabulării lor în Cartea Funciară. Prin hotărârile respective, s-a aprobat și vânzarea celor două terenuri.
Faptele inculpatei Bălan Lazăr Aurora au avut drept consecință prejudicierea moștenitorilor respectivi și primirea unor foloase necuvenite pentru Primăria Gîrcina în valoare de 305.000 lei, respectiv 30.000 de lei, reprezentând prețurile încasate pentru cele două terenuri. În cauză, părțile vătămate s-au constituit părți civile cu sumele de 400.000 de euro, respectiv 88.000 de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor respective. 
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi, dispunându-se ca o treime din venitul lunar net al inculpatei, până la concurența sumei de 1.483.880 lei, să fie consemnată de Primăria Gîrcina pe numele inculpatei și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău”, se arată în comunicatul DNA din septembrie 2015.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț care, în iunie acest an a condamnat-o pe Aurora Bălan la 3 ani de închisoare cu suspendare și la plata daunelor. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bacău. Astăzi, la al patrulea termen, magistrații băcăuani au dat pronunțarea, Aurora Bălan fiind condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, dar și la plata prejudiciului care va fi făcută în solidar cu UAT Gârcina către părțile vătămate din dosar.

Sentința din 9 mai 2017 a Tribunalului Neamț:

Sentința din 23 noiembrie 2017 a Curții de Apel Bacău:

Daniel MURARU

Citeste si:

Primărița comunei Gârcina este cautată de polițiști pentru a o duce la pușcărie

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Un Comentariu la Primărița Bălan a fost ridicată de polițiști de la domiciliu. Va fi dusă la penitenciar

  1. Un alegator   noiembrie 24, 2017 at 1:50 pm

    Melodia preferata a primarilor este marsul cu titlul ^la puscarie^.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *