Bătaie de joc! Dat afară din greșeală, un polițist așteaptă de un an să fie audiat de procurori

4
597

Cine a spus că în România mori cu dreptatea în mână, nu a greșit deloc. Mărturie, în acest sens, stă și situația unui agent de poliție nemțean care, după ce a fost dat afară de la serviciu, încă așteaptă să i se facă dreptate. A trecut mai bine de un an de când polițistul Liviu Munteanu așteaptă în zadar citația de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Neamț pentru a fi audiat de procurorul de caz. Între timp, lucrurile s-au mai limpezit, în sensul că documente pe care conducerea IJP Neamț refuza să le pună la dispoziția victimei pe motiv că ar fi date confidențiale, au intrat în sfârșit în posesia celui care se luptă cu sistemul. Iar analiza acestor acte nu arată altceva decât că actualul șef al Poliției Neamț, comisarul șef Paul Tablan, în dorința sa de a-și salva colegii care au greșit, și-a pus propria imagine în joc. 

În cazul polițistului Munteanu, destituirea din IJP Neamț a venit ca urmare a interpretării eronate a juristului unității a unei decizii a Curții de Apel Bacău. Pe documentul care pecetluiește soarta polițistului apar patru semnături, însă cea cu greutate este a juristului Poliției Neamț. El este cel care a dat verde destituirii subofițerului, după ce a înțeles aiurea decizia instanței. Cu toate acestea, pentru gafa comisă nu a răspuns încă nimeni. Motivul: ancheta este în plină desfășurare. Numai că asta se întâmplă de mai bine de un an, timp în care Liviu Munteanu nici măcar nu a fost chemat la Parchet pentru a fi audiat de către procuror, deși plângerea penală a fost înregistrată în data de 15 august 2016.

 Gafa, pas cu pas

Agentul Munteanu a fost dat afară din Poliție, așa cum spuneam, ca urmare a interpretării eronate a unei sentințe judecătorești. În dosarul în care subofițerul fost judecat pentru neglijență în serviciu și instigare la mărturie mincinoasă, instanța Curții de Apel Bacău a stabilit o pedeapsă și a dispus amânarea aplicării acesteia pe un termen de supraveghere de 2 ani. Sentința a fost dată în ziua de 12 aprilie 2016, ca mai apoi, pe 13 aprilie, inspectorul șef al Poliției Neamț, comisarul șef Paul Tablan, să emită o dispoziție de încetare a raporturilor de serviciu cu unitatea a polițistului Munteanu. Greașeală imensă, pentru că instanța a stabilit o pedeapsă cu amânarea aplicării ei. Concret, polițistul nu trebuia să fie dat afară, așa cum s-a întâmplat, la mijloc fiind vorba de o gafă de neiertat a celor care au semnat dispoziția de destituire. Documentul este semnat de șeful Poliției Neamț, comisarul șef Tablan, juristul unității, o persoană de la Control financiar preventiv și o alta de la Serviciul resurse umane. Este mai mult decât evident că „greutatea” semnăturii este a juristului, presupunând că acesta este specialist în Drept, a citit și înțeles decizia Curții de Apel Bacău.

 

Pe 22 iunie, Liviu Munteanu a mers la sediul IJP Neamț și le-a explicat superiorilor că au greșit când l-au demis. După ce au analizat situația, la aprope trei luni de la emiterea dispoziției, șefii IJP Neamț au realizat gafa făcută și l-au reîncadrat pe polițist. Bineînțeles, totul s-a întâmplat pe furiș, fără ca nimeni să afle despre greșeala celor de la Poliția Neamț. 

Documentul de mai jos este mai mult decât interesant și arată eforturile celor de la IJP Neamț de a acoperi prostia făcută. Avem dispoziția șefului IJP Neamț din data de 30 iunie, prin care agentul Munteanu a fost reîncadrat în Poliție. În document scrie că agentul a fost reîncadrat începând cu data de 12 aprilie, în condițiile în care polițistul a stat acasă până ăe 1 iulie.

Lungul drum al pedepsirii vinovaților

Situația polițistului dat afară din greșeală a atras atenția sindicalistului Ioan Cănărău, care a solicitat conducerii Neamț clarificări în cazul agentului. Concret, Cănărău a cerut, printr-o adresă înaintată în data de 5 octombrie 2016 șefului IJP Neamț, o copie după dispoziția de reîncadrare a agentului Munteanu, dar să i se comunice și care a fost cadrul legal în baza căruia polițistul a fost trecut în rezervă. A fost refuzat, iar de același tratament a avut parte și Liviu Munteanu care a solicitat aceleași informații. Motivul: documentele solicitate au caracter profesional.

Biroul de presă al IJP Neamț a confirmat pentru atacul.ro că în acest caz a fost declanșată o anchetă disciplinară și că un dosar penal, inițiat de polițistul Munteanu, se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. Asta se întâmpla în urmă cu mai multe luni, iar de atunci mai nimic nu s-a schimbat. În afară de faptul că doi semnatari ai deciziei de desfacere a contractului de muncă au părăsit sistemul, pensionându-se.

Liviu Munteanu a depus plângere penală împotriva Poliției Neamț pentru abuz în serviciu anul trecut, în data de 15 august. A primit invitație la Parchet în această lună, adică după mai bine de un an de la depunerea plângerii.

Salariul polițistului, achitat de trei ofițeri

Cum ancheta penală nu a fost nici macar începută, cercetarea disciplinară bate pasul pe loc. Și asta, pentru că se așteaptă decizia procurorului. Cu toate acestea, agentul Munteanu și-a primit toate drepturile bănești pentru perioada în care a stat acasă ca urmare a decizie eronate luata de către Poliția Neamț. La mijloc este vorba de o sumă de aproximativ 6.000 de lei, bani recuperați de la cele trei persoane responsabile de această gafă. 

 

„Prejudicul produs patrimoniului IJP Neamț a fost recuperat de la cele trei persoane responsabile de crearea acestei pagube. Concomitent cu acestă cercetare administrativă prin care s-a recuperate prejudiciul a fost dispusă și cercetarea disciplinară față de aceste persoane. Conform prevederilor din Statutul polițistului, cercetarea disciplinară se suspendă de drept până la soluționarea cauzei penale. Așa cum se știe, în situația de față, agentul de poliție prejudiciat a depus o plângere penală care se află în lucru”, a declarat Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț.

 

Așadar, se vorbește de un prejudiciu creat Poliției Neamț ce a fost recuperat de la „cele trei persoane responsabile”. Se amintește, de asemenea, și de ancheta disciplinară, care nu avansează din pricină că Parchetul se mișcă greu. Concluzionând, este clar că gafa a fost recunoscută de cele trei persoane care au achitat salariile polițistului, însă vinovații încă nu au fost pedepsiți. Să sperăm că lucrurile se vor mișca rapid, iar dosarul nu va fi clasat pe motiv că faptele s-au prescris.

De asemenea, dacă ne referim la acest incident care aruncă o lumină deloc favorabilă asupra Compartimentului juridic al IJP Neamț, ne gândim că inspectorul șef ar trebui să fie mult mai vigilent atunci când semnează acte care vin de la acest serviciu. Nu de alta, dar există riscul ca într-o bună zi să-și semneze propria demisie și să realizeze acest lucru când va fi prea târziu pentru a mai repara ceva.

 Daniel MURARU

 Citeste si:

GAFĂ MONUMENTALĂ LA POLIȚIA NEAMȚ. AGENT „EXECUTAT” DIN GREȘEALĂ

CUM SE ASCUNDE GUNOIUL SUB PREȘ ÎN POLIȚIA ROMÂNĂ. „ESTE UN ABUZ INIMAGINABIL!”

Polițist dat afară din “greșeală”, vinovații încă neidentificați

Mafia chiriilor în Poliția Neamț. Se cere demisia inspectorului șef

EXCLUSIVITATE! Raportul în care șefului IJP Neamț i se cere să-și dea demisia de onoare

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. valisor 12 septembrie, 2017 at 13:55 Răspunde

    Se târșversează pentru că e vorba de trei polițiști. Ia să fi fost vorba de trei civili… primarele, perfectul și șăfu CJ, ca exemplu de trei civili oarecare, că până acuma erau deja condamnați la ani grei de ocnă!

    • dumnezeu 12 septembrie, 2017 at 17:28 Răspunde

      Băui la turn o țuică moldovinească și-l pusei pe unu… Ionel Arsene să vă grijulească. Crecă totuși samavoancă fu; rămâne deci ca Ionel să vă arsene până-n veci!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.