Nu mai sunt locuri în birouri! Polițiștii șpăgari, din nou în stradă
De ani de zile îi auzim pe sindicaliștii din Poliție plângându-se de condițiile grele în care muncesc sau de cât de rău este statul care nu le plătește drepturile. Nu am auzit în schimb niciun sindicalist care să propună o modificare a Statutului polițistului în cazul lucrătorilor care sunt cercetați/judecați pentru fapte de corupție. Se știe că polițistul american, la care le place onora să facă trimitere atunci când analizăm cazul Boureanu, își pierde pensia în momentul în care este prins că a luat șpagă. Nu contează că acest lucru se întâmplă în ultima zi de muncă, înainte de a ieși la pensie. A fost prins, ca polițist, că ia mită, îsi ia adio de la pensie! La noi, lucrurile nu stau deloc așa. Polițistul prins cu șpaga în buzunar are drepturi multe și mai puține obligații în fața legii. Un lucrător de poliție din România cercetat, de exemplu, pentru o faptă de corupție, își poate continua activitatea fără niciun fel de problemă. Motivul? Beneficiază de prezumția de nevinovăție, așa cum este normal de altfel. Numai că aici ar trebui să intervină sindicaliștii din Poliție sau mai marii din minister! Asta dacă vor să fie fair-play și să demonstreze că nu cedează presiunilor venite din interiorul sistemului. În acest moment, un polițist român cercetat sau judecat pentru o faptă în legătură cu serviciul are posibilitatea să rămână în sistem până în momentul în care instanța de judecată se pronunță. În limbajul cunoscut de oamenii legii un polițist „este pus la dispoziție” în astfel de situații. Asta înseamnă că, în perioada cercetărilor/judecății, polițistul are dreptul să meargă la muncă și să presteze diverse activități pentru care este remunerat. Este interzis cu desăvârșire ca polițistul pus la dispoziție să desfășoare activități cu publicul sau altele similare celor pentru care este cercetat/judecat. Un lucru în regulă. Ce ar fi totuși în neregulă? În primul rând, dacă un om al legii este anchetat/judecat și condamnat, el părăsește sistemul și își vede de treabă, iar de cele mai multe ori se bucură de o pensie bună. Dacă este achitat, omul legii își încasează drepturile, fără sporuri și altele, pentru perioada cât durează ancheta/judecata. Nimeni nu-l obligă pe polițistul anchetat și condamnat să returneze banii pe care i-a încasat în perioada anchetei/judecății. În cazul în care polițistul câștigă procesul are numai de câștigat pentru că își recuperează diferențele salariale, sporuri etc. Adică, statul îi dă toți banii. Nu este corect, pentru că în cazul în care omul legii pierde procesul și este dat afară din sistem, nimeni nu-l obligă să dea banii îndărăt. Așadar, sindicatele, dacă tot vor să facă curățenie în sistem, ar trebui să înceapă cu asta, pentru că nu este normal să vezi, așa cum se întâmplă acum la Piatra Neamț, polițiști în stradă care sunt judecați pentru fapte de corupție.
Nu mai sunt locuri la „Administrativ” pentru polițiștii șpăgari
La începutul acestui an, 13 polițiști de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Piatra Neamț au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Toți au stat câteva luni bune în arest preventiv până când procurorii au întocmit rechizitoriul și i-au trimis în fața judecătorilor. Cu toate acestea, în ultima perioadă, nemțenii au fost surprinși să vadă îmbrăcați în haine de polițist lucrători care au stat în arest preventiv, iar acum sunt judecați pentru fapte de corupție. Mulți dintre cei care au văzut personaje ca subofițerul Neamțu în trafic, anchetat pentru numeroase fapte de luare de mită, ne-au contactat pentru a-și exprima nemulțumirea. Răspunsul pentru nedumeriți îl găsesc mai sus, iar trebuie să se înțeleagă că în România un polițist cercetat/judecat pentru fapte de corupție, stă bine mersi în sistem până când o instanță se pronunță definitiv și irevocabil în cazul său.
Și, totusi, o problemă ar fi, în sensul că pe acești polițiști nu ar mai trebui să-i vadă nimeni în trafic, ei având sarcini care exclud publicul. Justificarea mai marilor Poliției Neamț cu privire la apariția pe străzile județului a unor polițiști judecați pentru fapte de corupție, este aceea că nu mai există locuri la „Administrativ”. Vorbim de acele posturi care ar trebui să ne scutească pe noi, cetățenii, de prezența șpăgarilor pe străzi. Fiind în număr atât de mare, polițiștii pusi la dispoziție nu mai au loc pe la „Arhivă” sau în birouri în care ar trebui să presteze activități fără public. Așadar, îi vedem pe străzi întregind echipele de ordine publică. De ce nu s-o fi gândit nimeni la o soluție care să ne scutească pe noi, contribuabilii din acest județ, de a vedea în trafic aceste personaje, numai șefii IJP-ului ne pot spune. O explicație ne-au oferit, însă ea nu poate să ne liniștească și nici să ne mulțumească. Așadar, am aflat că la Neamț șpăgarii nu mai au locuri în care să muncească fără ca populația să intre în contact cu ei, așa că au fost trimiși pe străzi. Dacă ar fi existat respect față de cetățean, cu siguranță o solutie s-ar fi găsit. De exemplu, să fi scos conducerea IJP Neamț în stradă polițiști care stau în birouri de ani de zile, iar locul acestora să fi fost luat de polițiștii șpăgari. Infractorii cu epoleți pe care îi vedem în trafic nu fac controale, ci însoțesc echipele de patrulare, după cum ne spune, oficial, IJP-ul.
„Faptul că, în ultima perioadă, în stradă au putut fi văzuți polițiști judecați pentru fapte de corupție, putem să vă spunem că la mijloc se află decizia instanței de schimbare a obligației de a nu exercita profesia de polițist pe durata controlului judicar, în obligația de a nu desfășura activități similare celor care au dus la anchetarea polițiștilor. Toți cei judecați sunt pusi la dispoziția unității, desfășurând alte activități decât cele de poliție rutieră. Asta ce presupune? Jumătate din numărul polițiștilor vizați de anchetă au fost incluși în dispozitive de menținere a ordinii publice, respectiv ei nu desfășoară activități pe linie rutieră și nu sancționează conducătorii auto în trafic și nu nici nu desfășoară activități de cercetare penală. Acest lucru este cauzat de faptul că locurile administrative în care aceștia ar putea fi încadrați în desfășurarea activităților sunt cumva limitate. Vorbim de acele posturi administrative, gen secretariat, arhivare, pază, care nu sunt suficiente pentru polițiștii judecați. Drept pentru care, jumătate dintre ei sunt incluși în aceste dispozitive de ordine publică, iar ceilalți sunt încadrați pe posturi administrative. Însă se va merge pe ideea rotirii acestora pe posturile disponibile. Acestea sunt limitate și nu sunt locuri pentru toți, iar polițiștii cercetați, văzuți în echipaje, nu au dreptul să sancționeze contravențional și nici să desfășoare activități de cercetare penală, așa cum spuneam”, a declarat Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IJP Neamț.
Situația este de-a dreptul halucinantă, mai ales că în acest caz vorbim de probe zdrobitoare care atestă că avem de-a face cu polițiști care au încălcat legea și care, cel mai probabil, vor fi condamnați. Până atunci, însă, o să-i vedeam în continare în trafic, îmbrăcați în haina de polițist, adică haina pe care au folosit-o pentru a-și rotunji veniturile.
Daniel MURARU
Citeste si:
POLIȚIȘTII DE LA RUTIERĂ, OAMENI BOGAȚI. CÂT CÂȘTIGA ÎNTR-O LUNĂ UN ȘPĂGAR CU EPOLEȚI?
COMISARUL ANDRONIC ȘI CEI ȘASE AGENȚI DE POLIȚIE, ARESTAȚI PREVENTIV
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Acuma, cu procedurile astea, Poliția m-a zăpăcit de tot. Dacă îmi pică MCV la drum de seară, cuie dau carcasa, pescuitorului sportiv, sau braconistului?
De cand Ipj-ul e organ legislativ? Daca acesti oameni se afla in strada e datorita oamenilor carora le faceati reclama in enisiunile moderate de dunneavoastra sau prin articolele de presa laudativa. Ceea ce scrieti acum si ceea ce se intampla in prezent, de rau, e si culpa dumneavoastra a jurnalistilor… Deci asteptam articole mai deocheate gen „perchezitii DNa” pe la primariile din judet, etc
M-ai făcut curios! Dă-mi, te rog, un link pentru un articol, sau vreo emisiune, în care, despre Poliție, să fi scos Muraru din gură altceva decât spurcăciuni! că, de când îl știu, el e doar cu critica; dacă e ceva de lăudat, nu e acolo. Nu că n-ar fi nimic de lăudat într-ale Poliției, dimpotrivă, sunt mulți care își fac treaba cum se cuvine, doar că nu e ăsta profilul ziaristului; citește sus: „ZIAR DE INVESTIGAȚII”; AȘA A FOST MEREU, adică și la Monitorul și la EstTV și oriunde, doar că a fost drastic cenzurat și de aceea poate să-ți pară că nu a criticat „plenar” ce era de criticat și, la drept vorbind, cam pentru tot ce se întâmplă în România, de niște decenii, ar trebui să fie mulți de-alde Muraru, iar noi ar trebui să apreciem și să ne maturizăm, dar uite că nu se întâmplă și ne cam ducem la vale. Hai să punem umărul unde știi că trebuie pus și să dăm cu parul unde e de dat!
S-auzim numai de bine!
Crezi ca șpaga luată de agenți nu ajungea si la alți șefi de la rutiera? Crezi ca numai Andronic a luat de la subordonați ?De asta ii protejează acum.Acum stau toți ascunși prin birouri!!!Nu am văzut nici o demisie in politie in urma scandalului!!!!
Pe bocitoarea sindicala a politistilor nu-l auzi vorbind numai de lefuri si drepturi dar de indatoririle politistilor pe care multi dintre ei nu si le indeplinesc nu spune nimic.