Uluitor! Dispensar „cârpit” cu 117.000 de euro 

5
260

 

Cetățenii din comuna Piatra Șoimului, județul Neamț, sunt gata să investească o sumă considerabila în reabilitarea dispensarului (foto) din localitate. Impropriu spus pregătiți, pentru că puțini dintre ei știu ce a pus la cale conducerea primăriei. Iar când executivul hotărăște, așa rămâne, pentru că orice propunere în legislativă a „aripii PSD” este adoptată fără probleme. Nici nu s-ar putea altfel, atâta vreme cât primarul pesedist Neculai Nicorescu are o majoritate lejeră în consiliul local, unde cei 10 social democrați fac legea în fața celor 5 liberali. Bun, acum să nu creadă cineva că dacă raportul de forțe ar fi fost invers, liberalii nu ar fi făcut la fel ca pesediștii. Cu o populație de aproximativ 8.000 de locuitori, dar în realitate mult mai puțini, pentru că tinerii sunt plecați în străinătate la muncă, Piatra Șoiumului, ca multe alte comune din România, nu stă bine la capitolul financiar. În general, investițiile se fac cu bani de la bugetul de stat, bugetul local acoperind foarte puțin din nevoile comunității. Numai că atunci când interesul local îl cere, executivul primăriei se dă peste cap pentru a face rost de fonduri. Așa se întâmplă și în cazul unei investiții trecute de faza de proiectare și pregătită să fie „aruncată” pe site-ul Serviciului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru o achiziție, cel mai probabil, directă.

Construcțiile și montajul – 99.835 de euro cu TVA

În ultima ședință de consiliu local, executivul a prezentat aleșilor proiectul „Schimbare învelitoare și lucrări de reparații Dispensar”, care conține și principalii indicatori tehnico-economici. Din acest capitol aflăm că valoarea totală a investiției asigurată de la bugetul local este de 541.591 lei cu TVA inclus, adică 117.847 de euro. Din această sumă, 458.812 lei, adică 99.835 de euro, reprezintă construcții – montaj. Documentul nu prevede destinația diferenței de la 458.812 lei la 541.591 de lei, însă bănuim că este vorba de costul materialelor necesare efectuării reparațiilor. Durata realizării lucrărilor este de 4 luni. Din capitolul „Indicatori principali” aflăm că vor fi achiziționati și montați 625 metri pătrați de învelitoare țiglă metalică; 2.788 mp termosistem, grosime 10 cm, și tencuială exterioară; 49 bucăți tâmplărie PVC (ferestre și uși), în suprafață totală de 89 metri pătrați. Proiectul mai prevede reparații interioare la pereți, refacerea șarpantei, înlocuirea gresiei, a pardoselei și trotuare din beton în jurul dispensarului. Constructorii cu care am discutat ne-au declarat că suma alocată pentru aceste lucrări de reparații este serios supraevaluată.

Lucrarea, pregătită pentru un constructor „agreat”?

La cum au fost prezentate lucrurile există, putem spune, elemente care ne fac să credem că reparația dispensarului medical va fi executată de o firmă de construcții, care va fi aleasă printr-o metodă, „achiziție directă” prin SEAP. De ce spunem cunoscută? Pentru că, așa cum am arătat și cu alte ocazii, prin achiziții directe beneficiarul reușește de fiecare dată să ofere lucrarea pe tavă unor prieteni constructori. Cu alte cuvinte, autoritățile publice locale truchează licitații prin achziții directe pe SEAP. Metoda, simplă de altfel, dă roade pentru unii în detrimentul celor mulți care cotizează la buget. Tot secretul stă în modul în care se întocmește caietul de sarcini. Acesta poate fi făcut special pentru firma agreată de primar, gașca primarului, gașca consilierilor locali, etc.

În cazul reparației dispensarului din comuna Piatra Șoimului avem de-a face cu o investiție evaluată la 541.591 lei cu TVA, ceea ce nu ar permite o achiziție directă pe SEAP. Însă se pot găsi soluții.  De exemplu, partea de construcții montaj, evaluată la 458.812 lei cu TVA inclus, poate face obiectul unei achiziții separate. De asemenea, furnizarea materialelor de construcții se poate face, la fel, printr-o achiziție separată. Așadar, suma poate fi împărțită astfel încât pe SEAP să se meargă pe achiziție directă. Așa cum se știe, în luna mai a anului trecut au apărut noi acte normative care au înlocuit vechiul cadru legislativ al achizițiilor publice. Din acel moment, pragurile achiziţiilor publice directe a fost stabilit în lei, nu în euro. În cazul lucrărilor, achiziționarea directă nu poate fi făcută dacă valoarea estimată depășește pragul de 441.730 lei fără TVA.

Daniel MURARU

Citeste si:

Revoltător! 100.000 de euro pentru o amenajare peisagistică

5 comments

 1. Popa Prostu' 27 iunie, 2017 at 12:52 Răspunde

  Ce-i in ziua de azi suta de mii de euro? O nimica toata! Oamenii cheltuiesc ca au de unde, nu? Nu stiu de ce am impresia ca o sa va sara in cap locuitorii acestei comune, care locuitori vor spune ca ei vor dispensar modernizat, nu conteaza citi bani sunt cheltuiti…

 2. Parerea Mea 27 iunie, 2017 at 16:24 Răspunde

  Pai, da domnu primar are si el cheltuieli mari iar din salariu de bugetar nu cred ca se descurca, mai ales ca fiul dansului traieste pe picior mare

 3. valisor 27 iunie, 2017 at 17:53 Răspunde

  Prețul este, de fapt, chiar mic. Nu este trecut în proiect, dar ei au socotit și un adăpost antiDNA, așa… pentru orice eventualitate. Chestiile astea coastă parale!…

 4. Soimarul 30 iunie, 2017 at 02:04 Răspunde

  Va fi ultimul mandat al lui Panduru….. deja iepenii nici nu-l mai salută pe strada. In ce priveste averea pandurului- trece bine de 3 milioane de Euro… intreintrebati-l pe Dl Vlase Ginel cat parandarat a băgat mustaciosului!!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.