Cum vor vota parlamentarii PSD de Neamț la moțiunea de cenzură

6
197

În ultimele zile, în România nu se mai discută altceva decât despre criza guvernamentală, situație generată de conflictul deschis între premierul Grindeanu și Liviu Dragnea, președintele PSD. Lăsând la o parte declarațiile sforăitoare ale celor doi, dar și ale membrilor grupărilor care îi susțin, situația este una de-a dreptul halucinantă, România fiind pentru prima dată în această postură. Grindeanu, ajutat de fostul premier Victor Ponta, ce a fost tras pe linie moartă de actuala conducere a PSD, încearcă să-i strice jocurile lui Liviu Dragnea și, din câte se pare, va reuși. Și asta pentru că indiferent de ce se va întâmpla miercuri PSD-ul are șanse mari să piardă guvernarea. Dacă moțiunea va trece, este greu de crezut că președintele Iohannis va rata ocazia de a-l da deoparte de la guvernare pe marele câștigător la alegerile din decembrie 2016. Iar în situația dată va avea și argumente solide. Pentru Iohannis va fi suficient doar să facă referire la această criză pentru a „planta” la Palatul Victoria un technocrat. Asta în cazul în care moțiunea va trece, bineînțeles. În cazul în care Grindeanu va scăpa de moțiune, lucrurile vor fi și mai simple. În ambele situații, spun cunoscătorii, cel mai probabil Dragnea va pierde șefia PSD-ului, baronii neiertându-i ieșirea de la guvernare. Doar trecerea moțiunii i-ar mai oferi o șansă lui Dragnea, mică ce-i drept. O victorie împotriva echipei Grindeanu-Ponta s-ar putea să-i asigure un moment de liniște din partea baronilor care vor aștepta să vadă dacă șeful va fi în stare să repare ceea ce s-a distrus. Până atunci însă toată lumea va fi cu ochii pe moțiunea de cenzură, care va fi supusă la vot miercuri.

Parlamentarii social democrați nemțeni votează moțiunea. Cine a luat decizia?

Într-un comunicat remis presei, reprezentanții a 39 de organizații județene a PSD, inclusiv cea de la Neamț, au declarat că vor vota moțiunea de cenzură împotriva lui Grindeanu. Votul ar trebui să fie secret, însă, așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, cu siguranță parlamentarii social democrați vor găsi o soluție pentru a arăta jupânilor cum votează. Întrebarea care se pune în acest moment este una simplă:  vor vota parlamentarii PSD împotriva lui Grindeanu, așa cum declară șefii lor? Dacă este să vorbim de organizația PSD Neamț, care a trimis în Parlament cinci deputați și doi senatori, s-ar putea spune că situatia nu este foarte clară. În primul rând, niciunul dintre cei șapte parlamentari PSD de Neamț nu și-au exprimat public opinia față de ceea ce se întâmplă la București. Nici Ionel Arsene, președintele PSD Neamț, nu a avut o poziție clară, singura informație fiind aceea că liderul social democraților nemțeni a semnat, alături de alți lideri din alte județe, un comunicat în care își arată susținerea pentru Dragnea în războiul cu Grindeanu. Cu toate acestea, afirmă politicienii cu experiență, în acest moment este puțin probabil ca vreun parlamentar de Neamț să facă un pas greșit în fața cuplului Dragnea-Arsene, chiar dacă unii dintre ei nu-i iubesc pe cei doi. Mai bine de jumătate din parlamentarii PSD de Neamț au afaceri prin interpuși, evident, finanțate cu bani de la bugetul de stat. Ații sunt foarte foarte apropiați de Arsene, căruia îi datorează ascensiunea în politică. Deci, este clar că nu vor mișca în front.

Deputatul Munteanu și afacerile copiilor săi cu statul

Vicepreședinte la nivel județean și membru al Consiliului Național al PSD, Ioan Munteanu se află la al patrulea mandat în Parlamentul României. Cu siguranță că parlamentarul, care este anchetat de DNA pentru o presupusă șpagă de 400.000 de euro, are probleme mult mai grave decât moțiunea de cenzură. Și, totuși, indiferent nu poate fi la ceea se se întâmplă acum în PSD. Deputatul nemțean are de protejat afacerile de zeci de milioane de lei pe care fii săi le desfășoară de câțiva ani buni. Așadar, este greu de crezut că Munteanu nu va vota împotriva premierului Grindeanu.

Dănuț Andrușcă, de la „Fabrica de Apă Grea” în Parlament

Deputatul Dănuț Andrușcă este un apropiat al lui Ionel Arsene, președinte al CJ Neamț și al PSD Neamț. Andrușcă și-a început cariera politică la PSD, fiind ales pe listele acestui partid consilier local în 2012. Nu a stat mult în consiliul local pentru că țara avea nevoie de el. Și unde altundeva decât la București, la Ministerul Economiei condus de penalul Constantin Niță, cel care a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat șpagă de la un om de afaceri. Andrușcă a fost consilier personal al ministrului penal, poziție din care a fost trimis la Drobeta Turnu Severin să rezolve problemele la Regia Autonomă pentru Activităti Nucleare (RAAN) Drobeta, adică la „Fabrica de Apă Grea” de la Halânga (n.r. cea care asigura apa grea reactoarelor de la Centrala Nucleară Cernavodă), care a fost în reorganizare, iar acum în faliment. RAAN Drobeta Turnu Severin face și obiectul unei mega anchete a DNA-ului. Când l-a demis pe Andrușcă, în primăvara lui 2014, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, îi reproșa târgnemțeanului leafa de 20.000 de lei/lunar. La alegerile parlamentare din 2016, Andrușcă a fost al doilea pe lista PSD Neamț la Camera Deputaților, semn că încă se află într-o bună relație cu Arsene. Va vota moțiunea.

Șerban și afacerile sale

Deputatul Ciprian Șerban s-a aflat în bune relații cu președintele PSD Neamț, Ionel Arsene, așa explicându-se și poziția a III-a pe care a ocupat-o pe lista PSD la alegerile din iarna anului trecut. Numai că, între timp, lucrurile s-au schimbat. Pe la începutul anului, Arsene l-a certat pe Șerban pe motiv că acesta ar fi încercat, fără să-l anunțe, să facă afaceri cu o societate subordonată Consiliului Local Piatra Neamț. Cu toate acestea este puțin probabil că Șerban va vota altfel decât Arsene, mai ales că are afaceri frumoase cu mai multe primării din județ, cărora le furnizează la prețuri „fără concurență”, sisteme de iluminat public cu leduri. Ciprian Șerban are și alte afaceri cu bani publici, așa că nu va îndrăzni să joace altfel decât pe mâna lui Dragnea. Și el va vota moțiunea.

Alexandru Rotaru, fiul lui tata asfaltatorul

Alexandru Rotaru, cel de-al patrulea purtător de mandat de deputat PSD, a prins pe ultima sută de metri un loc eligibil la Camera Deputaților. Este de notorietatea că tânărul deputat, fiu al mult mai cunoscutului său tată Romică-asfaltatorul, a fost în clinciuri cu Arsene. Rotaru a pierdut șefia organizației de tineret și a fost exclus din cercul restrâns al pesediștilor o bună bucată de timp. A revenit în forță, semn că între el, tatăl lui și Arsene a intervenit concilierea. Firmele lui Romică Rotaru au beneficiat și beneficiază de contracte generoase (asfaltare și construcții) cu bani de la Consiliul Județean. Drept urmare, Alexandru Rotaru va vota, cel mai probabil, moțiunea de cenzură. Deputatul Neculai Iftimie, care a prins “la mustață” mandatul de deputat, va urma aceeași linie ca și ceilalți deputați PSD și va vota împotriva lui Grindeanu.

Emilia Arcan, omul Rovanei Plumb, are o datorie de plătit la Dragnea

Senatoarea Emilia Arcan este o apropiată a Rovanei Plumb care, la rândul sau, face parte din gruparea lui Victor Ponta. Pentru a atenua presiunea din partea oamenilor lui Victor Ponta, Dragnea a acceptat să-i ofere un minister Rovanei. Asta nu înseamnă că Plumb s-a dezis de Ponta și oamenii săi. În ceea ce o privește pe Emilia Arcan și votul pe care îl va da la moțiunea de cenzură, lucrurile par a fi clare. Chiar dacă se află într-o relație bună cu Rovana Plumb, omul lui Ponta, Arcan are o datorie de plătit lui Liviu Dragnea pentru simplu fapt că fiica sa a fost numită vicepreședinte la Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Desi numirea s-a făut prin decizia a premierului Grindeanu, acesta a declarat recent că toți secretarii de stat și toate numirile au fost făcute de Dragnea. Așadar, Emilia trebuie să-i mulțumească lui Dragnea, nu lui Grindeanu. Va vota moțiunea.

Cel de-al doilea senator de Neamț, Dan Manoliu, va merge și el pe mâna lui Dragnea. Fost vicepreșdinte al CJ Neamț, Manoliu a prins locul II pe lista PSD Neamț la Senat cu ajutorul lui Ionel Arsene, așa că trebuie să-i fie fidel acestuia. În concluzie, putem spune că este puțin probabil ca vreun parlamentar PSD de Neamț să-l susțină pe Grindeanu. Asta nu înseamnă că dacă lucrurile o vor lua razna, oamenii nu se vor repoziționa. În funcție de interese, evident.

Daniel MURARU

Citeste si:

MOLDOVA ȘI BUCOVINA, CEA MAI SLABĂ REPREZENTARE ÎN GUVERNUL GRINDEANU: DOAR UN MINISTRU DIN 27

PE CINE AM TRIMIS ÎN PARLAMENT?

6 comments

 1. valisor 19 iunie, 2017 at 12:55 Răspunde

  Cea mai mare cacialma e cacialmaua cacialmiștilor PCR. Asta:
  Împărțirea echipelor crimei organizate generalizate în “partide politice”(ghilimele majuscule, dar n-am descoperit tasta), cu membraj variabil, de “țară, țară, vrem un ostaș” și declarații pentru fraieri, pretinse a fi doctrine politice.
  Dacă noi, cacialmații, am avea măcar câte un neuron neatins de drojdia de bere, sau alte mucegaiuri, am putea ignora “politic”, “partid”, cu toate rudele și afinii lor de cuvinte și abia atunci am vedea limpede că ce și cum cu purtatul fesului. Oare subiectul CRIZĂ nu e cumva doar ghilimelele de ea?! Nu o fi asta o altă gogoașă fiartă cu măiestrie, în cazanul cu smoală, de aceiași geniali diabolici cofetari care ne-au servit și rahatul cu “#rezist”? Am crezut că e ceva CONTRA, când, după tâlhăriile care s-au scurs ulterior și fără de care manifestare populară nu ar fi fost ele cu putință, s-a dovedit a fi, în realitate, un supercaraghios manipulat PRO.
  Din nefericire, dacă ne-am face brusc, cu toții, doctori în optică de orice fel, experții lor deja au prins așa experiență cacialmistică, încât numai dacă ar exista unii, “de partea pozitivă a FORȚEI”, mai deștepți ca ei, ne-ar putea crește la loc, dar cel mult de la cireadă la trib.
  Dacă rahatul ăsta e al lor și le iese, suntem terminați și, ca să nu sufere unii, ar trebui să ne facem cu toții lobectomii cerebrale. Și, cine vrea ca să trăiește, să nu mai analizează degeaba, ci să intre în rândurile lor! Uăi, ce-a fost asta? Să-mi dau una! La loc comanda, dar doar până la “lobectomii cerebrale”!
  Nu visez conspirații! Din aproape în aproape, cu tenacitate, se poate ajunge chiar repejor oricât de departe, cum ar fi “atât în nori, cât și în subteran” de departe. E banal, însă copleșitor… dezarmant de demoralizant despre cât ar fi de demolat, dar mai ales la cât ar fi… și de făcut curățenie… și de construit apoi… Exact așa de diabolic ne determină să ne lăsăm păgubași și au curaj, că ei știu cât de lași suntem. Chiar nu știu cine sunt ăia “ei”, de care zic, dar știu că mai bine crăp decât să-mi cobor spiritul în stomag! Așa cred eu că e de rău, dar… “e rău? zâmbește, mâine va fi mult mai rău!”
  Iar m-au luat elucubrațiile pe dinainte și m-am ciobănit o grămadă!
  Tot înainte, tovarăși!

 2. valisor 19 iunie, 2017 at 15:14 Răspunde

  Și, pentru că netrebnicii nică nu lucrează, acolo unde le-am dat noi loc de muncă, ci le e capul la alte prostii, ar trebui să se autosancționeze cu 50% din salariu, pe cât vor mai apuca din următorii patru ani și jumătate, chiar dacă nici pe departe nu stau ei în banii ăia; eventual și 50% din șpăgi.

 3. constantin 20 iunie, 2017 at 09:11 Răspunde

  nu trebuie sa va faceti atatea calcule.comanda e simpla”toti voteaza motiunea”cine are coloana vertebrala sa voteze altfel? nici unul inclusiv marele comisar se subordoneaza fara sa miste in front.era singurul cu personalitate Incolo cine ?munteanu el il asculta si pe stefan cum sa miste in fata lui dragnea?suculet?hai sa fim seriosi cu sforarii si ginere de director silvic..nu merita atatea calcule.

 4. mihnea 20 iunie, 2017 at 10:36 Răspunde

  Dar “grupurile de presa” aflate pe primele locuri in “atras” bani publici nu au aflat ce se intampla in tara? Dezastrul in care ne-a adus PSD (de-i injura proprii membri), vanzarea tarii catre unguri etc? Deontologilor, banii pe care-i primiti sunt ai nostri, chiar daca vi-i dau psd-isti catarati pe functii! Pana si banii pe care credeti ca-i primiti pe persoana fizica (sa postati programul de la cabinetul parlamentar al unora care nu trec pe acolo) sunt bani publici, primiti ca suma forfetara de catre cei care, din pacate, ne reprezinta in Parlament.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.