Senatoarea „Wolksvagen”, mama șefei ANFP, și polițistul anchetat pentru trafic de influență

11
797

* pentru senatoarea Emilia Arcan, Volkswagen este „Wolksvagen”, iar Volksbank este „Wolcsbank”  * așa a menționat Arcan în declarațiile de avere * nemțeanca a fost prima pe lista PSD Neamț la Senat * în perioada când se gândea la funcții importante, Emilia Arcan a fost admisă  la cursul pentru înalți funcționari publici organizat de ANFP * adică instituția la care, peste ani, fiica sa avea să fie numită, de premierul Grindeanu, vicepreședinte *

 

Scandalul declanșat în urma dezvăluirilor publicate de atacul.ro, cu privire la numirea Andreei Maria Arcan-Apostol, fiica senatoarei PSD de Neamț, Emilia Arcan, în funcția de vicepreședinte la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), a revoltat o țară întreagă. S-a ajuns până acolo încât societatea civilă, reprezentată de mai multe organizații din toată cu țara, să ceară premierului Sorin Grindeanu revocarea din funcție a Andreei Arcan, tânăra de 27 de ani, fără pic de experiență în administrația publică. Totodată, ONG-urile l-au somat pe Grindeanu să clarifice circumstanțele care au dus la promovarea tinerei Arcan într-o asemeanea funcție. Concret, premierul ar trebui să răspundă, printre altele, și la întrebarea: care au fost criteriile ce au stat la baza numirii Andreei Arcan în funcția de vicepreședinte la ANFP? Dacă studiezi CV-ul Andreei Arcan, ce pare discutabil în condițiile în care se știe, în anumite cercuri, că locuiește în apartamentul ei sau al soțului, din București, aspect nemenționat în declarația de avere, subiect asupra căruia vom reveni, vei observa, fără mari eforturi, că la capitolul experiență nu se regăsește și activitatea în domeniul administrației. Andreea Arcan a lucrat la câteva televiziuni, a vrut să fie prezentatoare Meteo la Kanal D, motiv pentru care a pozat și în lenjerie intimă, a mai fost la două firme private și cam atât. Un an și 3 luni – prezentator la postul de televiziune One TV din Cluj Napoca; un an prezentator la Alpha TV din Cluj Napoca; 11 luni prezentatoare la The Money Channel; 8 luni prezentator TV la Giga TV;  un an și o lună manager proiect la o firmă din București și șase luni consilier juridic la societatea Vandisse Oil SRL, care administrează afacerea familiei, respectiv o benzinărie în București. Cu alte cuvinte, Andreea Arcan a aterizat din funcția de consilier juridic la firma pe care o administra, direct în fotoliul de vicepreședinte, funcție cu rang de secretar de stat, la ANFP. Date fiind aceste aspecte, este mai mult decât clar că promovarea sa într-o funcție atât de importantă într-o instituție subordonată Guvernului României s-a făcut strict pe criterii politice.

Iar cum mama este senator de Neamț, cu „lipici” la Rovana Plumb, pesedistă cu greutate în partid, și nu numai, ecuația a fost rezolvată. Bineînțeles că au fost voci care au afirmat că numirea Andreei Arcan s-a făcut și cu concursul lui Ionel Arsene, președinte al Consiliului Județean Neamț. Că Arsene se află în relații cordiale cu premierul Grindeanu nu mai este un secret, cei doi fiind susprinși de paparazzi unui tabloid în timp ce luau masa într-un restaurant din Herăstrău. Însă, peste toate acestea, se pune întrebarea: Cine este mama Andreei Arcan, senator PSD de Neamț, care, prin manevre discutabile, a reușit a reușit să scandalizeze o țară întreagă?

De pe site-ul Senatului României aflăm că, înainte de a cocheta cu politica, Emilia Arcan a activat în domeniul privat, comerțul fiind activitatea de bază. A fost, pe rând, lucrător comercial-șef unitate ICS Alimentara (1985-1995); administrator al firmei Emaricom SRL (1996-2009); director economic la Emaricom SRL (2005-2009); director economic la Direcția Agricolă Neamț (2009-2011); director economic la Emaricom (2011-2012); vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț (2012-2015); președinte al Consiliului Județean Neamț (ianuarie 2016-iulie 2016). Analizând CV-ul profesional, observăm că Emilia Arcan a activat ani buni în domeniul privat, primul contact cu o funcție publică avându-l în 2009, când a fost numită director economic la Direcția Agricolă. Funcția a prins-o politic și i-a plăcut, pentru că în 2012 a revenit puternic, fiind aleasa pe lista USL de la Consiliul Judetean Neamt. Politic, Arcan a cochetat cu Partidul Democrat, după care a trecut la Partidul Conservator. Funcțiile adevărate au apărut după ce Arcan a făcut pasul spre PSD, unde, în scurt timp, a devenit șefa organizației de femei. De aici și până la funcția de vicepreședinte de CJ nu a fost decât un pas. La alegerile din 2016, după ce a fost câteva luni și președinte la CJ Neamț, Arcan a fost prima pe lista PSD Neamț la Senat, așa că nu a avut nicio emoție în a prinde un mandat de parlamentar. Una peste alta, un lucru este cert și anume că Emilia Arcan a știut de cine și când să se lipească pentru a accede în funcții importante. Vorbim de funcții obținute strict pe linie politică.

Ce nu a reușit Emilia Arcan? Să-și găsească o persoană care să-i completeze declarațiile de avere, fără să se facă de râs. Câțiva ani la rând, actualul senator Arcan a reușit să stâlcească, în mod grosolan, denumirea unui cunoscut producător de autovehicule german, dar și pe cea a unei instituții bancare. Pentru Emilia Arcan, Volkswagen era „Wolksvagen”, iar Volksbank era „Wolcsbank”.

DA_2013-06-01_ARCAN V. EMILIA_60773993

 Afacere cu ciuperci în parteneriat cu un fost polițist controversat

 La puțin timp după ce a fost aleasă vicepreședinte la Consiliul Județen Neamț, Emilia Arcan a oferit un interviu unei publicații locale în care a povestit diverse, inclusiv experiența pe care a avut-o în domeniul privat.

”Reporter: Spuneţi-ne despre dumneavoastră, să ştie şi nemţenii la uşa cui bat la Consiliu…

Emilia Arcan: Ce să vă spun, am să încep cu perioada de după 1990, care pare să fie pentru mulţi un nou început. Întotdeauna mi-a plăcut foarte mult să fiu pe picioarele mele şi de aceea am vrut să îmi construiesc propria afacere. Imediat după 1990, am deschis o  societate şi am făcut comerţ până în 1995. În timp, am constatat că lucrurile nu mai merg  aşa de bine şi m-am decis să fac altceva. Nu m-am lăsat. Mi-am spus că trebuie să mă apuc de altceva, mai concret, mai consistent şi mai de viitor. De aceea, m-am gândit să accesez un proiect SAPARD. Am mers la schimburi de  experienţă atât în ţară, cât şi peste hotare şi am văzut ce înseamnă creșterea ciupercilor, iar în acel moment m-am hotărât să încerc şi asta”.

Într-adevăr, Emilia Arcan și-a deschis o ciupercărie în comuna nemțeană Țibucani, însă nu a făcut acest lucru singură, ci ajutată de un partener. Acesta se numește Fănică Nistor care, până-n anul 2001, a fost ofițer la Poliția Economică a IJP Neamț. Nistor era maior când a părăsit sistemul, ieșind pe ușa din dos a Poliției. Faptele pentru care a fost cercetat s-au petrecut la începutul anilor 2000, când corupția umbla „dezlegată” prin MAI, iar despre DNA nici nu se discuta.

Nistor a fost cercetat de Parchetul Militar pentru trafic de influență, fiind acuzat că și-a cumpărat un autoturism Opel Vectra de la un evazionist care era cercetat de către colegii săi de la Economic. Interesant este că, în primă fază, Dorin Axinte, cel care era cercetat pentru evaziune fiscală, a primit soluția de neîncepere a urmăririi penale de la șefii lui Nistor. La ordinul superiorilor din IJP, ancheta a fost reluată, iar evazionistul a ajuns după gratii. Ancheta procurorilor militari nu l-a incriminat pe Nistor, iar acesta, după ce a pus cascheta în cui, s-a apucat de afaceri împreună cu Emilia Arcan.

Daniel MURARU

Citeste si:

Șefa funcționarilor publici din România, în ipostaze incendiare

Fiica senatoarei Arcan, șefă peste funcționarii publici din toată țara

 

11 comments

 1. valisor 1 iunie, 2017 at 22:01 Răspunde

  Poate co-fi scris corect. Deformație profesională. Denumire științifică. Cacarici cu multi sporuri. Caterincă! De draci care mă necăjește ei pe mine. Că știu că-n sine e o moldovancă așezată. Da uite ce face!

 2. volsvagin 1 iunie, 2017 at 22:26 Răspunde

  Au coborit fetele de la Cracaoani la vale, la Capitala, ca sa faca senzatie in tara! Bai, cracaoanilor sau cracaonarilor, ma rog, uitati.va bine la ele! Le.ati recunoscut? Da, sunt Arcancele! Sa va faliti in sat, bai, ca neam de neamu vostru n.a mai ajuns mai boier decit boieroaicele astea doua! Domn’ Muraru, volksvagin se scrie cum se aude. Doamna n.a prins limba germana la scoala, ca facu rusa! Si banci, pe vremea aia era cecu si cooperativa, nu volsbanca asta de care vorbiti! Si, pina la urma, ce a facut rau? Acolo unde a ajuns prin merite deosebite nu trebuie sa deutsch sprechend! Alles gute!

 3. mihnea 1 iunie, 2017 at 22:45 Răspunde

  Aproape ca ne este sila sa mai citim si sa comentam despre astfel de specimene. Toata presa nationala vuieste despre numirea complet nepotrivita a fiicei fostei doamne care a folosit argumente stiute doar de ea pentru a parcurge un traseu profesional si politic discutabil. Pentru noi, sau mai exact pentru mine ca nemtean, aceste specimene sunt o rusine si nu consider ca ma reprezinta. Ne aduc mari deservicii. Oare presedintele CJ e multumit de ceea ce a sustinut? Faptul ca in fiecare articol de peste tot apar trimiteri negative la adresa lui il multumesc? Nu-i spune nimeni ce se scrie in presa? Dragnea o fi satisfacut pentru acuzele pe care le primeste, din belsug, guvernul lui? I-au adus cele doua “argumente” atat de solide incat sa o mentina pe fata de la meteo intr-o asemenea pozitie? Rusine! Rusine! Rusine!

 4. constantin 2 iunie, 2017 at 09:18 Răspunde

  cata nesimtire la doamna senator de psd.habar nu are pe ce lume traieste si se da mare specialista iar acum a facut-o specialista si pe ficasa(aschia nu sare departe de trunchi)acum in promovarea amazoanelor conteaza fizicul si miscarea stiinta de carte mai putin.cei doi mari specialist ai psd neamt au dat urat cu oistea in gard.unul a primit denunt pentru o spaga de 400.000 eu si multa alte jafuri cealalant si-a dus fata in bikini la grindeanu si a pus-o mare sefa.nu stiam ca s-a aprobat functionarea legala a bordelurilor.emilia are grija sa ajunga influenta si la inalta curte de casatie si justitie unde are dosar pe integritate,cred ca si acesta a fost un motiv sa-si bage fata in fata.acum inteleg de ce se imbratisa cu un politist de ziua eroilor de parca erau doi adolescenti.emilia nu observa ca a inceput sa imbatraneasca si nu ii mai ajunge tencuiala.urata poveste despre aceasta femeie.

 5. eu 2 iunie, 2017 at 11:00 Răspunde

  arcănița TREBUIA SĂ MENȚONEZE CĂ A FOST CONTABIL LA CAP
  MEMORIA ÎI JOACĂ FESTE ?
  CONTABIL TREBUIA SĂ RĂMÂNĂ -SAU MAI BINE NU-GĂSEA CEVA DE FURAT ȘI DE
  ACOLO

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.