Revoltător! 100.000 de euro pentru o amenajare peisagistică
Orașul Bicaz, județul Neamț, are doar câteva mii de locuitori și un buget insuficient pentru nevoile comunității. Cu toate acestea, administrația publică locală și-a permis să cheltuie aproape 100.000 de euro pentru amenajarea piațetei ce este amplasată în fața gării din localitate. Investiția, comparativ cu ceea ce s-a făcut efectiv pe teren, pare colosală, iar acest aspect a atras atenția unor cetățeni, dar și consilieri locali. Speranța este acum la Curtea de Conturi care urmează să efectueze controlul anual la Primăria Bicaz, cei mai optimiști trăgând nădejde că o parte din suma cheltuită va fi recuperată. „Când am văzut-o, după ce au dat copertinele alea jos, am rămas trăsnit. Niște pământ pus, pavele și gazon au costat o groază de bani. Nici măcar flori nu plantat. Este un preț exagerat, iar pe undeva există o explicație”, ne-a declarat un bicăjean nemulțumit de investiția primăriei. Iar ca el mai sunt mulți. Unii, mai duri, afirmă că altele erau prioritățile primăriei, nu îngroparea a sute de mii de lei în lucrări supraevaluate. De exemplu, satele Secu și Izvoru Alb, ce aparțin de orașul Bicaz, au nevoie de infrastructură și nu numai. Tot acolo, zona turistică Baicu a fost lăsată de izbeliște, cei care mai fac ceva în acest sens fiind întreprinzătorii privați care nu simt nici cel mai mic sprijin din partea administrației publice locale. Iar exemplele pot continua. Revenind la piațeta de 100.000 de euro, adevărată tichie de mărgăritar a orașului, nu poți să nu te gândești la investițiile haotice făcute în această țară din bani publici. Terenurile de sport în pantă, sălile de sport în localități cu câteva sute de oameni, parcuri de sute de mii de lei amplasate pe câmp, toate denotă dezinteresul față de cetățean și, în același timp, interesul vremelnicilor aflați la putere de a-și umple buzunarele.
Cum a îmbunătățit Primăria Bicaz imaginea orașului
Ideea construirii unei investiții în fața Gării Bicaz a apărut undeva în primăvara anului 2015, iar în luna aprilie Consiliul Local Bicaz aproba indicatorii tehnico-economici și devizul general la obiectivul de investiție „Amenajarea peisagistică Piațeta Gară”. În raportul de specialitate, datat 23.03.2016, se spune că spațiul care urma să fie amenajat este un teren viran.
„Zona studiata si care se propune a fi amenajata este o zona urbana, avand 1.341 mp, aflata in intravilanul Orasului Bicaz, judetul Neamt, in fata Garii Bicaz. Terenul este proprietatea orasului Bicaz. Amplasamentul se incadreaza in zona seismic C (…) Pe suprafata studiata nu se propun cladiri. Investitia se refera la imbunatatirea imaginii urbane si functionale a zonei studiate, urmand punerea in valoare a Garii Bicaz, prin crearea totodata a functiunilor conexe necesare: parcari, statie taxi, statie autobus, spatiu verde. Suprafata este de 1341 mp, din suprafata circulatiei auto este de 871,6 mp si spatiu verde de 469,4 mp. Urmare a implementarii proiectului propus, suprafata de 1.341 mp, va avea urmatoarea componenta: – Spatiu verde – 317 mp; – Circulatii auto – 612,5 mp (din care statie taxi 2 locuri) – Circulatii pietonale – 130 mp; Parcari-204 mp; Parapet jardinière spatiu verde-77,5 mp. Conform antemasuratorilor si Studiului de prefezabilitate intocmit pentru estimarea costurilor valoarea totala (INV) inclusiv TVA este, de 439.496 lei , din care constructii-montaj 375.899, 80 lei”, se mai arată în raportul de specialitate atașat proiectului de HCL.
Construcția a demarat un an mai târziu după ce, în aprilie 2016, Primăria Bicaz a găsit constructorul, varianta aleasă fiind achiziția directă pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice.
294 lei/mp….
Procedura pe SEAP a fost inițiată în data de 8 aprilie, ora 13.40, denumirea proiectului fiind „Amenajare peisagistică piațeta gară, oraș Bicaz, județul Neamț”. În mai puțin de două ore, respectiv la 15.17, lucrarea este atribuită firmei Barbcip SRL din Piatra Neamț. La descrierea lucrării avem „lucări de terasamente; lucrări betonare și asfaltare alei; pavaje și borduri; ziduri din beton (jardiniere); placări cu granit și placări speciale; gazonare cu rulouri de gazon natural; plantare arbori și arbuști; sistem de irigații manual sau automatizat; instalații electrice-stâlpi de iluminat; dotări parcuri-pergole, bănci, panouri informative, coșuri de gunoi”. Prețul acceptat de primărie a fost de 245 lei/mp, suprafața ce urma să fie amenajată fiind de 1.341 mp. Cum pe SEAP preturile afișate sunt fără TVA, rezultă că pentru cei 1.341 mp amenajați, Primăria Bicaz a achitat 394.254 lei cu TVA inclus sau 88.278 euro, la cursul leu/euro din ziua respectivă. Numai că lucrurile nu s-au terminat aici. Într-o ședință de la sfârșitul lunii septembrie, viceprimarul Nicu Butnaru a solicitat suplimentarea sumei cu 29.053 lei (TVA inclus). Câțiva consilieri locali l-au întrebat pe primarul Sălăgean care va fi valoarea finală a lucrării, iar edilul a răspuns că va fi cea însușită de comisia de recepție. Ca să justifice suplimentarea sumei la proiectul „Piațeta”, vicele Butnaru le-a arătat consilierilor mai multe fotografii din diverse faze ale lucrării, spunând că inițial s-a mers pe ideea că asfaltul are o grosime de 4 centimetri, iar când s-a intrat cu freza s-a constatat că era o simplă „coajă”. Amendamentul vicelui a trecut cu votul a 13 consilieri. Doi aleși, Viorel Ursu și Claudiu Mărăscu, au votat împotrivă, iar unul s-a abținut. Așadar, cu cei 29.053 lei alocați, proiectul „Piațeta” a înghițit 423.337 lei. Facă mai adăugăm și sumele cheltuite pentru studii, proiecte, etc, este clar că suma a sărit bine de 100.000 de euro. Mult, chiar foarte mult, după cum ne-au spus constructorii cu care am discutat. Unul dintre aceștia ne-a spus că lucrarea putea fi făcută lejer cu 50.000 de euro sau chiar mai puțin.
Iarbă da, flori ba
Am fost la fața locului pentru admira investiția realizată de Primăria Bicaz. Cum gusturile nu se discută, ne abținem în a comenta proiectul pus în practică, însă câteva aspecte merită să fie menționate. În primul rând, nu am sesizat unde se află sistemul de irigații manual sau automat. Am zărit vreo doi arbori și arbuști. Nu spunem că nu ar fi mai multi, însă noi nu i-am văzut. În schimb, am sesizat că, deși vara bate la ușă, pe spațiul verde amenajat nu există nicio floare, doar iarbă. Mai mult, am identificat două coșuri de gunoi, plus un al treilea, de culoarea portocalei, amplasat total aiurea, în apropierea drumului național. Probabil pentru acest lucru a fost făcut amenajamentul de 100.000 de euro, pentru fi scoase în evidență mai bine containerele de gunoi.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Chiar e revoltator! Eu nu am vazut o timpenie mai mare ca asta! Ce vrea sa insemne, domn primar, domn vice? Ce ati vrut voi sa faceti si pe citi bani? La cum arata Bicazul, asta ii lipsea, cu siguranta! Rusine!!!
Dar oare credeati ca in Bicaz sunt conducatori mai cinstiti? Nu vedeti in ce hal arata orasul asta, ce drumuri, ce turism… ce sa mai vorbim… Eu nu-i mai zic de mult oras, ci comuna. Daca s-ar dori s-ar face, dar daca nu se doreste, de unde?
Arta cere sacrificii! Dacă-i CL, atunci sacrificiile vine de la buget. Aceasta este o operă de „artă astractă” și simbolizează COLOANA INFINITULUI. De ce, dacă e coloană, nu e verticală și e cu gunoi?! „De quiqui și de doi lei ridiki.”
Faza cu lada de gunoi ma dat gata! De ce nu au pus si (rahat ) in mijloc? A am inteles sarea din 100000 de euro.
Este ceva de nedescris! La cate sunt de facut intr-o localitate saraca, sa dai atatia bani pe prostia asta este un afront la adresa locuitorilor!
Poate o sa intre pe fir si DNA-ul.
Asa sunt romanii, toleranti cu cei care iai bat joc de banii lor.
Inca ceva: de ce nu se implica nimeni? Politia ce face?
Da, 100000 euroi pe un paravan pentru gunoi. Cine a avut geniala idee? Cumva primarul? Felicitări! Si consilierilor! Din bine in mai bine! Bicaz – oras turistic, ha ha ha
Va recomand, d-le Muraru sa aruncati o privire mai aproape de Piatra Neamt, la Alexandru cel Bun! Din ce-am auzit eu zilele trecute, o sa va cruciti! Piateta aia de la Bicaz e floare la ureche pe langa jaful, la propriu, pe care il face Rotaru! Si, din ce-am inteles de la oameni care locuiesc acolo, asta se intampla de mai multi ani. Investigati, va sugerez, ridicarea cladirii aceea galbena cu acoperis albastru, care se vede, la Viisoara chiar din drumul national! Sa nu va surprinda daca il veti vedea pe Rotaru, cu Dusterul primariei, dimineata la 7.30, zi de zi, ca sa vada cum decurg lucrarile la Aqua Park! Desi zice ca e al unor investitori privati (si pe hartie asa e), de fapt toti vecinii stiu ca e chiar al lui. Jaful consta in faptul ca acele cladiri au inghitit bani multi de la bugetul local. O gramada de oameni pot sa jure ca acolo muncesc angajati de la societatea primariei, platiti de societate si nu de „investitorii privati”. Mai nou, cica se folosesc si microbuze scolare pentru acest obiectiv investitional prioritar, in timp ce copiii de la scoli sunt fie inghesuiti ca sardelele intr-un singur microbuz, fie pleaca pe jos acasa. Ba, aud ca Rotaru se apuca si de asfaltat drumul care duce din D.N. catre Aqua Park-ul care „nu” e al lui, in timp ce strazile din comuna n-au mai vazut de multi ani, niciun metru de asfalt. Daca DNA ar face si altceva, in afara de urmarit politisti de la Rutiera, ar avea cu siguranta un dosar spectaculos la Alexandru cel Bun! Si probabil ca i-ar lua de urechi si pe cei de la Mediu, pentru ca ma indoiesc ca e legala construirea unui Aqua Park in lunca Bistritei, deasupra captarii de apa care alimenteaza orasul Piatra Neamt…
Va recomand calduros sa va interesati de subiect! Si sa aruncati o privire si la fata locului… Eu am fost curios si am mers pana acolo, zilele trecute, si am constatat inca o data cata prostie zace in capetele unora…