Unic în România! Curtea de Conturi, umilită la Consiliul Județean Neamț

9
439

– neagreate de Consiliul Județean Neamț, cele două salariate ale Camerei de Conturi, care ar fi trebuit să controleze instituția, au fost schimbate

– în locul celor două angajate au fost trimise altele

– una dintre ele are soțul patron la o firmă de construcții care prestează și pe bani publici, iar cea de-a doua a lucrat la CJ și are și rude în instituție

–  atacul.ro solicită conducerii Curții de Conturi ca verificările ce vizează CJ Neamț să fie efectuate de o echipă de la centru sau din alt județ

Cei care conduc județul Neamț dau dovadă de un tupeu inimaginabil și demonstrează, mai mult ca niciodată, că instituția – Consiliul Județean – este SRL-ul lor. Săptămâna trecută, la marea instituție din județ s-a întâmplat ceva unic în România. Cel puțin așa arată verificările pe care le-am făcut și care arată că reprezentanții Consiliului Județean au avut impertinența de a cere schimbarea a doi auditori ai Camerei de Conturi Neamț veniți în control. Motivul? Unul dintre reprezentanții Camerei de Conturi ar mai fi participat la un control în urmă cu câțiva ani, iar CJ a ieșit ”șifonat”, însă  măsurile au fost contestate în instanță, iar instituția auditată a obținut anularea. O asemenea situație, de-a dreptul incredibilă, nu s-a mai întâlnit în istoria Curții de Conturi a României. Făcând o comparație cu o societate privată, nu poți să nu te întrebi cum ar fi ca un administrator al unei firme să ceară schimbarea echipei de polițiști pe motiv că aceștia ar fi făcut o anchetă cu ani în urmă, iar soluția dosarul penal a fost de clasare. Sau, mergând cu exemplele mai departe, cum ar fi, ca în calitate de conducător auto, să refuzi să te legitimezi polițistului care te oprește în trafic, pe motiv că ai câștigat cândva un proces împotriva acestuia? Este clar că s-a întins coarda, trist fiind și faptul că cei din conducerea Camerei de Conturi Neamț au făcut jocurile Consiliului Județean Neamț, o instituție publică în care, în ultima perioadă, s-au întâmplat mai multe lucruri care indică faptul că banul public nu a fost cheltuit cu respectarea legii. Însă, până când o să vă povestim cârdășiile și legăturile unora sau altora de prin CJ cu persoane din cadrul Camerei de Conturi, noi o să arătăm ce s-a întâmplat de s-a ajuns ca doi auditori, cunoscuți pentru intrasigența lor, să fie schimbați cu alți doi care ar avea niscaiva relații, fie de afaceri, prin partenerul de viață, fie de prietenie, prin cumătriile cu diverși din Consiliul Județean. Toate aceste aspecte ar trebui să fie cunoscute și de către conducerea Curții de Conturi, iar urmarea firească ar fi ca actuala echipă de control să fie înlocuită cu alta, fie de la centru, fie din alt județ din țară, mai puțin din județul Timiș al lui Grindeanu.

Auditori cu legături în CJ

Miercurea trecută, la prima oră a dimineții, doi auditori publici externi, din cadrul Camerei de Conturi Neamț, s-au prezentat la Consiliul Județean Neamț unde urmau să facă un control privind cheltuirea banului public. Venirea celor doi fusese anunțată cu câteva zile înainte, așa că șefii CJ-ului știau cine trebuie să-i verifice. Ca în orice instituție civilizată, auditorii au fost invitați, prima dată, la vicepreședintele Consiliului Județean Neamț pentru a-și anunța sosirea în instituție. Din informațiile pe care le deținem, confirmate și de vicepreședintele Asaftei, dar și de directorul Camerei de Conturi, Iuliana Trifan, cei doi auditori au fost refuzați. Mai exact, unul dintre ei, vicepreședintele Asaftei motivând că deține o informare de la Compartimentul Juridic în care se arată că în urmă cu câțiva ani persoana respectivă a mai făcut un control al CJ Neamț, iar raportul de control a fost anulat de către instanță. Vicele Ioan Asaftei a discutat cu directorul Camerei de Conturi, iar cel din urmă a fost de acord să schimbe echipa.

 

”Știu că s-a cerut o schimbare vizavi de o doamnă care a avut proces cu Consiliul Județean Neamț, un proces mai vechi și există o hotărâre definitivă prin care Camera de Conturi a pierdut. O asemenea formulă de control era o chestie de subiectivism, ceva de genul ăsta, așa că una dintre doamne a fost refuzată. Am anunțat directorul Camerei de Conturi, care dispus înlocuirea echipei de control. Noi am avut un document de la Juridic și pe baza acestuia am cerut să vină alte persoane în control. Nu am cerut pe nimeni în mod deosebit. Ne este indiferent cine controlează, pentru că nu este nicio problemă”, a declarat Ioan Asaftei.

Întrebat dacă i se pare normal ca auditorii să fie schimbați cu alții care, într-un fel sau altul, sunt legați de Consiliul Județean, Ioan Asaftei a declarat că nu deține nicio informație în acest sens.

Iuliana Trifan, directorul Camerei de Conturi Neamț, ne-a declarat că nu este abilitată să dea relații presei, această calitate având-o numai cei de la București. Totuși, la insistențele noastre, Iuliana Trifan și-a asumat schimbarea echipei, motivând că nu dorea ca auditorii să fi stat în tensiune și să solicite documente în scris. Șefa Camerei de Conturi Neamț a confirmat că situația a fost adusă la cunoștința conducerii centrale, iar la întrebarea noastră dacă s-a mai confruntat cu o astfel de situație s-a abținut să răspundă.

Cine controlează acum banii cheltuiți de CJ

Din informațiile pe care le deținem, cei doi auditori acceptați de Consiliul Județean Neamț să verifice cheltuirea banului public, ar avea legături cu persoane din această instituție. Unul dintre auditori are soț acționar și administrator la o firmă de construcții care lucrează cu primării ce sunt bugetate de către Consiliul Județean Neamț. Cealaltă persoană, tot o doamnă, a lucrat în trecut la Consiliul Județean Neamț, iar nașii săi de cununie lucrează în această instituție, la compartimente importante. Cert este că, spun sursele noastre, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără intervenția marelui „sforar” al CJ-ului. Este vorba de un bugetar care, nu cu mult timp în urmă, se plimba cu un Lexus care nu-i aparținea, evident, și care are o legătură strânsă cu o persoană de la vârfurile Camerei de Conturi și chiar Curtea de Conturi. Dar despre toate aceste lucruri, inclusiv „propteaua” de la București, vom vorbi cu o altă ocazie. Până atunci, noi sperăm ca cei din conducerea Curții de Conturi să se autosesizeze cu privire la cele întâmplate la CJ Neamț și să ia măsuri pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește rezultatul controlului.

Daniel MURARU

Cititi si:

Curtea de Conturi a descins la Consiliul Județean Neamț. Auditorii verifică cum au fost cheltuiți banii

 

 

 

9 comments

 1. Jianu 24 aprilie, 2017 at 20:43 Răspunde

  Felicitari domnule Muraru pentru implicarea si seriozitatea profesionala de care dati dovada. Asta vrem sa vedem in presa, informatiile pe care autoritatile le ascund ochiului public, adevarurile din spatele usilor inchise nu odele si iosubismele tot mai agresive si mai puerile cu care unele slugi ale unor potentati incearca in continuare sa spele creierele populatiei.
  Succes pe mai departe si dumneavoastra si celor alti cativa jurnalisti din Neamt care nu faceti de ras aceasta meserie.

 2. Vladimir 25 aprilie, 2017 at 13:52 Răspunde

  Ca sa ne intelegem! Daca n-am chef sa-mi vina in firma un inspector antifrauda ca nu-mi place de fata lui, ca poate m-a controlat si data trecuta si nu mi-a placut cum scrie, il pot refuza? Sau il dau afara in suturi? Ca eu o vreau pe doamna blonda pe care am vazut-o in controalele din piata si mi s-a parut mai ingaduitoare… Da n-am chef de nici un control! Bai, unde naiba traim?

 3. stupid socks 25 aprilie, 2017 at 20:20 Răspunde

  Ba, fratilor, ce nu pricepeti? Da, puteti schimba si organu de control si pe cel care va masoara viteza si trusa prim ajutor daca va cheama Arsene! Daca ati turnat la Secu atunci cand abia deosebeati literele alfabetului (sa nu va mire! el le-a invatat tarziu, si chiar si acum le cam bajbaie!), daca ati batut palma cu Pinalti ca sa detineti impreuna puterea in Neamt, daca va imbracati cu haine cu un numar mai scurte, dar cu multe zerouri dupa 1, la pret, care sa va faca sa pareti inca foarte tanar si sa va scoata in evidenta opulenta sfidatoare, daca ati lins clantele pe la usile lui Dragnea si l-ati cadorisit si cu pupici convingatori in dos, daca ati cascat urechile cand va-nvata Pinalti cum se aduna spagile prin intermediari pentru fiecare leut de la buget dat pe la diverse firme de partid si mai ales daca ati avut grija sa la aratati tuturor cine-i seful in zona asta! Cine-si imagineaza ca au fost schimbate duduile de la Camera de Conturi doar din motive de teama ca ar putea constata nereguli, e un naiv! Alea au fost schimbate pentru ca a vrut Arsene sa arate inca o data ca el e stapan peste judetul asta! E un semnal pentru toti cei care au un dram de inteligenta indeajuns cat sa-i ajute sa priceapa ca daca vrea, el poate sa calce pe grumazul oricui. Mai pe romaneste, se p..a pe oricine. Mentalitate de interlop. Si asa poate pricepi si d-ta, Murarule, ca te chinui degeaba, pentru ca oricat ai dezvalui d-ta, lui nu i se va intampla nimic! DNA face exact ce-a facut in timpul domniei lui Pinalti: doarme. Iar turma o sa voteze ca o gloata disciplinata pe cine trebuie, asa cum a facut intotdeauna. La urma-urmei avem pe cine meritam…

 4. mihnea 25 aprilie, 2017 at 23:09 Răspunde

  Totusi ar trebui sa ne pastram o mica doza de optimism ca exista si oameni care isi fac treaba in tara asta si vor face verificarile de rigoare. Conache este sforarul sef in CJ, de asta il foloseste Arsene. Pana la urma cei de la Curtea de conturi sunt niste functionari platiti din bani publici, dar cineva ii va intreba de sanatate. Stiu sigur asta! Se aduna mormanul de ilegalitati iar in dimineata cand vor veni mascatii vor avea mult de lucru. Putina rabdare! Indiferent cate concedii ar face cu Dragnea, vor pica toti! Sa nu credeti ca au adormit cu totii. Dimpotriva, atitudinea sfidatoare a celor aflati la putere a nascut o adevarata revolta in institutiile de forta. Veti vedea si deznodamantul. Sunt doar cativa capi care trebuie scosi din joc si trimisi unde le e locul, iar toata piramida mafiota va pica precum o constructie din carti de joc. Putintica rabdare. Dle Muraru, tineti-o tot asa, multa, foarte multa lume (nu doar civili) apreciaza ceea ce faceti. Si se stiu toate amenintarile care vi se transmit sau mizeriile care se pun la cale. Din fericire, cei care se manjesc sa faca asa ceva nu depasesc nivelul de inteligenta al sefului clanului local. Deci, nu va faceti griji. Li se cunosc toate miscarile, indiferent unde le-ar pune la cale si oricat ar incerca sa se protejeze. Pot sa mearga si pe Ceahlau fara telefoane, daramite prin gradini sau strazi laturalnice. Baieti, tic – tac.

 5. Dan 26 aprilie, 2017 at 10:17 Răspunde

  Cunoscindu-l pe Daniel Muraru, nu am nici o temere ca ar da inapoi de la ceea ce a inceput! Chiar ma bucur, citind mesajul domnului Mihnea, ca lucrurile s-ar putea misca. Si spun s-ar putea pentru ca pina acum nu s-a intimplat nimic. Probabil ca este nevoie de mai multa rabdare!

 6. Maria 3 octombrie, 2017 at 23:39 Răspunde

  Vreau si eu un contol la comunele de pe langa Tg Neamt pentru a vedea ce fac cu banii pentru concediile de odihna ai Asistentilor personali

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.