Drupo, antiderapantul și „bugetarul cu Lexus”

7
421

 

Schimbarea echipei de control trimisă de Camera de Conturi Neamț la Consiliul Județean a fost un gest care a surprins pe toată lumea. Cunoscătorii afirmă că în istoria Curtii de Conturi nu s-a mai întâmpat așa ceva, adică doi auditori publici să fie recuzați de cei care urmau să fie controlați. Motivul invocat, așa cum am mai spus, l-a reprezentat faptul că unul dintre auditori ar fi făcut un control, în urmă cu câțiva ani, la Consiliul Județean Neamț, iar instanța ar fi anulat raportul. Nimeni nu a reușit să ne explice dacă reprezentanții CJ-ului au procedat corect, cerând recuzarea echipei de control. De asemenea, nu avem nici un punct de vedere oficial de la Curtea de Conturi a României în legătură cu acest caz, deși o solicitare în acest sens am transmis-o în urmă cu mai bine de două săptămâni. Totuși, nu ai cum să nu te întrebi de ce s-a ajuns aici. Cu siguranță, Camera de Conturi avea informația că raportul din 2013, întocmit în urma controlului de la CJ Neamț, a fost anulat. Oare acest lucru i-ar fi obligat pe cei de la Camera de Conturi să nu-l mai trimită în control pe auditorul care a întocmit raportul ce a fost anulat de instanță? Suntem convinși că dacă ar fi existat această posibilitate, conducerea Camerei de Conturi ar fi recurs la ea. Părerea noastră este însă cu totul alta, respectiv că un auditor nu poate fi tras pe dreapta pe motiv că un raport întocmit de el a fost anulat de judecători, pentru că dacă ar fi existat pârghii, cu siguranță o decizie în acest sens ar fi fost luată la nivelul instituției. În aceste condiții, am încercat să descâlcim ițele și să vedem de ce s-a ajuns într-o asemenea situație. Astfel, am aflat că motivul invocat de către Direcția Juridică a Consiliul Județean Neamț, condusă de un domn al cărui tată lucrează la Camera de Conturi Neamț, l-a reprezentat raportul de control al Camerei de Conturi din anul 2013, atunci când, printre altele, auditorii au descoperit că CJ-ul a decontat mai mulți bani pentru material antiderapant decât achiziționase Drupo SA. Cea din urmă este societatea Consiliul Județean Neamț și se ocupă de întreținerea drumurilor județene, inclusiv deszăpezirea acestora.

Prejudicii… anulate

În urma controlului efectuat în anul 2013, auditorii au consemnat în procesul verbal de constatare că a fost supradimensionată cantitatea de material antiderapant, ce nu a fost folosită, ceea ce a dus la plata nelegală a acesteia la valoare estimată de 1.120.000 lei. În timpul controlului, Consiliul Județean Neamț și-a recuperat prejudiciul de la societatea Drupo și urma ca societatea să-și recupereze, la rându-i, prejudiciul de la persoanele vinovate. Auditorii au constatat că Drupo SA a achiziționat material antiderapant – sare tip gemă în cantitate de 715,66 tone (390,84 t pentru iarna 2010-2011 și 324,82 t pentru iarna 2011-2012), iar Consiliul Județean Neamț a acceptat și decontat 2.372,01 tone. Concret, în timpul controlului, auditorii nu au identificat documente de proveniență pentru diferența de 1.654,44 tone de sare, ce a fost plătită de CJ. O situație similară a fost descoperită și în cazul nisipului. Drupo SA a folosit pentru deszăpezire în iernile 2010-2011 și 2011-2012, 9.097 tone de nisip, în timp ce Consiliul Județean Neamț a decontat 15.547 tone de nisip, diferența de 6.450 tone nefiind justificată la plată. Concluzia Camerei de Conturi a fost clară, respectiv că s-a produs un prejudiciu de peste 1 milion de lei ca urmare a plăților nelegale făcute de CJ către Drupo SA. Pe înțelesul tuturor, afacerea a stat în felul următor, după cum s-a constatat în urma controlului: Consiliul Județean Neamț trebuia să achite materialul antiderapant folosit la deszăpezirea drumurilor județene de către Drupo SA. Cea din urmă a cerut, iar reprezentanții CJ-ului au executat ordinul, plătind mai mult pentru antiderapant. Cel puțin așa a reieșit, în contabilitatea firmei Drupo nefiind identificate documente care să acopere toată cantitate de sare și nisip decontată de CJ.

Raportul de control a fost trimis la Poliția Neamț, ofițerii de la Serviciul de investigare a fraudelor întocmind un dosar penal. Soluția a fost de clasare, motivele fiind cunoscute numai de către cei care au investigat cazul. În cazul aprovizionării cu sare, pentru perioada 2011-2012, polițiștii au spus că din verificări nu s-a putut stabili ce cantitate a fost folosită. Singura problemă identificată a fost la aprovizionarea cu sare gemă, în sensul că în depozit s-a găsit o cantitate mai mare de sare decât în acte, în valoare de 500-600 lei. Cum cheltuielile de judecată ar fi fost mult mai mari decît presupusul prejudiciu, soluția agreată a fost de clasare. Este posibil ca ancheta polițiștilor, care a vizat mai multe aspecte, să nu fi luat în calcul supradimensionarea cantității materialului antiderapant pe motiv că prejudiciul fusese recuperat de Consiliul Județean Neamț de la Drupo SA. În paralel, raportul Camerei de Conturi a fost contestat în instanță, judecătorii anulându-l după cum afirmă acum reprezentanții Consiliului Județean Neamț.

Doru Conache ia atitudine: „Sunt bârfe împuțite”

Actualul director executiv al Direcției Investiții, Transporturi și Infrastructură Județeană din Consiliul Județean Neamț, a fost director la Drupo SA în perioada februarie 2011 – decembrie 2012, adică în intervalul în care Camera de Conturi a identificat probleme grave la societatea Consiliul Județean Neamț și ne referim inclusiv la aprovizionarea cu antiderapant. În urmă că câțiva ani, Doru Conache (foto) putea fi văzut la volanul unui autoturism de lux – Lexus, iar rău voitorii i-au găsit repede și o poreclă „bugetarul cu Lexus”. Tot gura târgului spunea că mașina ar fi aparținut unei societăți comerciale cu care Drupo se afla în relații contractuale. Chestionat pe marginea acestui subiect, Doru Conache a negat toate aceste aspecte, spunând că la mijloc nu este vorba decât despre „bârfe împuțite”. Mașina de lux, spune Conache, aparținea prietenului fiicei sale care lucrează de ani buni ca arhitect în București. De asemenea, se spune că același Doru Conache ar fi avut un rol important în schimbarea echipei de control a Camerei de Conturi, pe motiv că ar avea o relație de prietenie cu Teo Rusu, adjunctul acestei instituții. Conache a recunoscut că-l știe pe Teo Rusu, însă negat că ar avea o relație de prietenie cu acesta.

L-am contactat, ieri, telefonic pe Doru Conache și l-am rugat să lămurească aceste aspecte, dar și altele. Iată mai jos discuția:

Reporter: De ce credeți că vi se spune „bugetarul cu Lexus”?

Doru Conache: Nu am nici un Lexus și nici nu am avut!

R.: Ați fost văzut la volanul unui autoturism Lexus în urmă cu câțiva ani. Era mașina dumnevoastră?

D.C.: Nu era a mea…

R.: Dar ați condus o astfel de mașină?

D.C.: Dar ce, sunteți polițist? Am greșit cu ceva? V-am spus că nu am fost proprietarul unei astfel de mașini.

R.: Am înțeles, însă insist. Ați folosit o astfel de mașină?

D.C.: Nu mai știu, nu mai țin minte…

R.: Noi avem informația că ați folosit un Lexus ce ar fi aparținut unui patron al unei societăți care ar fi avut relații contractuale cu CJ-ul.

D.C.: Nu este adevărat! Știu ce spuneți, dar nu este adevărat. Astea sunt bârfe împuțite, ca să le spun așa. Deci, nu am avut… Stiu la ce vă referiți, nu are nicio legătură una cu alta…

R.: Ați fost director la Drupo în anii 2010-2011?

D.C.: Nu, în 2011 am fost, din februarie până-n decembrie!

R.: Vă amintiți că inspectorii Curții de Conturi au descoperit lucuri nelalocul lor? Cu antiderapantul, de exemplu?

D.C.: Nu, Curtea de Conturi nu a venit la Drupo pentru această chestiune, ci la Consiliul Județean. Era legat de mai mulți ani, 2010-2011-2012…

R.: Da, și s-ar fi constatat că cei de la Consiliul Județean ar fi dat mai mulți bani pe nisip și sare decât a cumpărat Drupo. A fost vorba de relația CJ – Drupo, știți foarte bine la ce mă refer…

D.C.: Da!

R.: Vă amintiți de acest contract?

D.C.: Da, sunt documente la Consiliul Județean, din câte știu eu. A fost recuperată suma în timpul controlului, cam așa ceva…

R.: Da, CJ-ul a recuperat banii de la Drupo…

D.C.: Da! Atunci a fost recuperată suma și a fost și un proces care a continuat până anul trecut sau acum doi ani, când persoana respectivă care a făcut constatarea cu rea voință, chiar așa scrie și în actul constatator, a invocat lipsa unor cantități de sare. Așa scrie judecătorul, nu altcineva. Poate fi consultată hotărârea judecătorească și poate fi văzut exact.

R.: Despre ce instanță vorbim?

D.C.: De unde aveți numărul meu de telefon, vă  rog?

R.: Contează mai puțin. Sunteți director în cadrul CJ, o instituție publică, și sunt lucruri care vă privesc, domnule Conache!

D.C.: Vă rog să vă adresați Consiliului Județean!

R.: Sunt lucruri care vă privesc personal și nu așteptăm 30 de zile ca să primim răspuns de la Consiliul Județean. 

D.C.: Dacă sunt dispus să vă răspund…

R.: Bineînțeles, dacă nu aveți nimic de ascuns. Îl cunoașteți pe adjunctul Camerei de Conturi Neamț, Teo Rusu? În ce relatie sunteți cu dumnealui?

D.C.: Nu sunt în nicio relație. Îl cunosc pentru că a fost la noi în control.

R.: Revenind la Lexus, negați că ați condus un astfel de autoturism?

D.C.: Nu mai țin minte, dar oricum nu a fost al unei firme…

R.: Poate al unei persoane fizice, iar persoana fizică era administrator de firmă…

D.C.: Dacă vreți să știți exact, mașina a fost a fiicei mele, care este arhitect în București.

R.: Deci, mașina Lexus aparține fiicei dumneavoastră…

D.C.: Nu, era a prietenului ei din București, când a venit acasă. Acum 5 – 6 ani, să zicem…  Toate scandalurile astea, domnule, că vă stă și bine, să știți! Informați-vă și scrieți corespunzător… Că am avut eu mașini, că am vândut si asa mai departe. Îmi plac, într-adevăr, mașinile, dar uitați-vă că am credite la bancă, nu am case. Am împrumut la casă din 2000, am și câștiguri salariale de pe nevastă-mea. Nu am copii. Câștigă fiică-mea în București și faceți tot felul de supoziții, tot felul de… Eu sunt sforarul CJ-ului… De unde?

R.: Cine a spus că sunteți sforarul CJ-ului?

D.C.: Se înțelege, domnule, credeți că gândesc toți prost? Vedeți-vă de treabă, domnule, că nu e chiar așa cum credeți d-voastră!

Daniel MURARU

 

7 comments

  1. Floarea 11 mai, 2017 at 13:17 Răspunde

    se vad de la o posta mizeriile pe care le tot fac cei din CJ. Intrebarea mea este, cind or da socoteala pentru toate acestea? De ce nu se autosesizeaza nicio autoritate din astea multe, ca avem, Slava Domnului! Iar despre bugetarul cu Lexus, ce sa mai spun, cam toti sunt la fel! Invirteli, socoteli! In ce tara normala, bugetarul, cel care invirte trei hirtii, nu mai poate de plictiseala la locul de munca, sunt pline magazinele de ei de dimineata pina seara, au salarii atit de nesimtite? Iar cei care muncesc de dimineata pina seara nu au cu ce trai! Spuneti-mi voi in ce tara traim, ca uit mereu!

  2. Costantin 12 mai, 2017 at 07:02 Răspunde

    Este omul care contribuit la falimentul SC Drupo SA cel care comandă și controlează totul în CJ. Atât el cât și mulți alții ar fi trebuit demult sa plătească și să plece din CJ. Dar asta este viața sunt puși pe viață și,, nimeni și nimic nu are ce sa le facă,,…..!!!!??? Aceștia sunt mici ,,băieți deștepți,,!!!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.