Mafia chiriilor în Poliția Neamț. Se cere demisia inspectorului șef

7
232

Publicația atacul.ro a relatat, nu o dată, șmecheriile la care recurg anumiți polițiști, sprijiniți direct de către ofițeri cu funcții din inspectorat, pentru a-și rotunji veniturile prin încasarea ilegală a compensației pentru chirie. Cazul șefului Poliției Roznov este mai mult decât evident, chiar dacă IJP-ul nu a luat nicio măsură pentru a recupera banii pe care polițistul i-a primit pentru chirie. Numai că nu vorbim de un caz singular, la nivelul Poliției Neamț fiind vorba, din informațiile pe care le deținem, de nenumărate astfel de aspecte. Problema este că, de regulă, controalele care se fac în urma unor sesizări, intră în atribuțiile ofițerilor Biroului Control Intern, structură care se află în subordinea directă a șefului de inspectorat. Așadar, este lesne că acolo unde este nevoie se pune “batista pe țambal”. Mai grav este că nici structura superioară din cadrul IGPR-ului nu-și face treaba așa cum ar trebui, ofițerii de aici preferând să facă verificări de mântuială atunci când vine vorba de modul în care diverși polițiști încasează compensația pentru chirie. Cu siguranță, situația este bine cunoscută la nivelul conducerii IGPR, dar și a ministerului, numai că, într-o complicitate penală, se merge pe varianta ascunderii gunoiului sub preș. Dacă s-ar face un control adevărat la nivel național, cu siguranță Poliția Română ar avea de recuperat sume de ordinul sutelor de mii de lei, dacă nu cumva al milioanelor.

A încasat bani de chirie, deși avea casă la 5 km distanță de secția de poliție

Un alt caz revoltător, ce ne-a fost adus la cunoștință de către un polițist, este cel al comisarului șef (r) Vergil Corjinschi, care a condus câțiva ani buni Secția de Poliție Rurală Ion Creangă. Corjinschi s-a pensionat în urmă cu 3 luni și este puțin probabil ca cineva să mai verifice dacă a încasat sau nu legal, ani de-a rândul, compensația pentru chirie. Fostul ofițer deține, așa cum se vede și în declarația de avere, o casă în satul Cotu Vameș, comuna Horia. Distanța dintre sediul secției de poliție și locuința fostului polițist, spun cei care au studiat problema, este de 5 kilometri. Cu toate acestea, omul legii a solicitat și chiar a primit compensație pentru chirie în valoare de 1.200 de lei/lunar. Asta deși în fiecare zi, după cum spun polițiștii care au lucrat cu el, mergea la locuința sa situată la 5 kilometri de sediul secției de poliție.

Aspectele ar fi fost sesizate, însă controalele nu au dus la rezultatul așteptat. Ieri am încercat să stăm de vorbă cu polițistul respectiv, însă ni s-a spus că s-a pensionat. Cum compensația pentru chirie nu este evidențiată separat în declarația de avere, ea fiind inclusă în veniturile salariale, nu putem decât bănui care a fost suma pe care omul legii a încasat-o cu titlu de compensație pentru chirie. În declarația de avere, completată în vara anului 2016, Corjinschi a menționat că a câștigat din salarii, în anul 2015, 47.018 lei. La această sumă s-a adăugat 9.588 lei – norma de hrană și 2.400 lei – banii pentru echipament. Cum situația sa a fost tolerată, semn că cineva din conducerea Poliției Roman sau IJP Neamț l-a protejat, nu este deloc exclus ca fostul șef al Secției de Poliție Ion Creangă să fi primit, înainte de pensionare, și niște sporuri. Asta așa, ca să crească nițel pensia.

“Demisia de onoare, domnule comisar șef Tablan!”

Situația fostului șef de la Secția Ion Creangă ne-a fost relatată de agentul Liviu Munteanu, polițistul „executat” din greșeală de conducerea inspectoratului, care a interpretat greșit o decizie a Curții de Apel Bacău, și confirmată și de către alți polițiști. La începutul acestei săptămâni, agentul Munteanu a înaintat un raport comisarului șef Paul Tablan, solicitându-i acestuia să-și înainteze demisia de onoare. Pe lângă cazul Corjinschi, agentul Munteanu amintește de un altul în care un polițist, venit la cerere de la IJP Bacău, a beneficiat ilegal de compensația pentru chirie. De asemenea, agentul de poliție face referire și la fostul polițist Dinu Timofte, condamnat pentru fapte de corupție ce ar fi fost pensionat ilegal. Aspectele menționate de către polițistul Munteanu sunt grave și ar trebui să atragă atenția celor care au atribuții în verificarea lor. Pentru a nu mai fi discuții, nu ar fi deloc rău ca ancheta să fie realizată de o comisie special constituită din cadrul IGPR-ului, care să nu aibă deloc nevoie de sprijinul polițiștilor de la Biroul Control Intern al IJP Neamț. Nu de alta, dar există riscul ca rezultatul controlului să fie dinainte cunoscut.

„Cu stupoare constat că, în ultima perioadă, la IJP Neamț, s-au pus în aplicare nelegiuri destul de grave despre care am știință și pe care o să le enumăr în ordine cronologică: În anul 2008 am venit, la cerere, de la IJP Iași la IJP Neamț – Poliția Roman, după care, în același an, prin raport motivat, am solicitat mutarea, în interesul serviciului, la Postul de Poliție Pâncești. Ulterior mutării mele, am făcut demersuri pentru a închiria o locuință și am întocmit documentația necesară pentru a primi compensația lunară pentru chirie, dar răspunsul a fost negativ, invocându-se că am venit la cerere de la alt inspectorat de poliție. Paradoxal, dar în anul 2010, un alt coleg de la IJP Bacău a venit la cerere ca și mine, la IJP Neamț, tot la Postul de Poliție Pâncești, dar care a primit și primește compensație lunară pentru chirie. Halucinant, nu?  Mă tot întreb cine și-a permis să falsifice documente în sensul celor menționate mai sus, mutând colegul venit de la Bacău doar în acte, fictiv, de la Secția 9 Oniceni, Postul de Poliție Pâncești, la Secția 7 Sagna, Postul de Poliție Stănița și retur?

În perioada februarie 2015 – aprilie 2016, cât am fost pus la dispoziție, după cum bine știți, deoarece am discutat personal cu d-voastră, am fost nevoit să fac naveta zilnic între comuna Tansa, județul Iași, respectiv Ion Creangă, județul Neamț, la sediul Secției 9 Poliție (n.r. aproximativ 100 km), pe cheltuiala mea, cu toate că legea spune cu totul altceva. În tot acest timp, domnului șef de secție, comisarul șef Corjinschi, i s-a girat de către seful nemijlocit dreptul de a primi compensare pentru chirie de aproape 1.200 lei/lună, cu toate că avea ditamai viloiul în satul Cotu Vameș, la aproape 5 km de locul de muncă. Situație mai halucinată decat prima, nu??

În data de 13 aprilie 2016 am fost dat afară din serviciu fără ca măcar unul din semnatarii dispoziției de destituire să fi citit decizia Curții de Apel Bacău, ca să nu mai zic să o analizeze careva. In situatia politistului Dinu de la Roman, arestat, în primă fază, în cazul cu rromii protejați, prima instanță a stabilit că acesta nu mai avea voie să profeseze munca de polițist, însă <binevoitori> din IJP Neamț au sfidat hotărârea instanței de judecată prin aceea că l-au menținut pe respectivul în structurile Poliției. Cu totul respectul cuvenit vă întreb: ce reguli, priorități sau legi funcționează la IJP Neamț, fiindcă eu nu înțeleg nimic. Având în vedere cele prezentate, consider că sunteți părtaș la aceste nelegiuri, sens în care cred că ar trebui să vă dați demisia de onoare din funcția deținută și nu numai, iar în calitate de decident, să analizați și să dispuneți o anchetă asupra celor semnalate”, se arată în raportul înaintat de agentul Liviu Munteanu șefului Poliției Neamț, comisar șef Paul Tablan.

Contactat telefonic, agentul Munteanu ne-a declarat că deține probe pentru a demonstra absolut toate acuzațiile pe care le-a prezentat în raportul trimis șefilor din IPJ Neamț.  Am solicitat, prin intermediul Biroului de presă al IJP Neamț, și un punct de vedere din partea inspectorului șef Paul Tablan. 

„Vizavi de aspectele semnalate de agentul de poliție, conducerea inspectoratului a dispus toate măsurile pentru remedierea deficiențelor, fapt pentru care, în prezent, există o anchetă disciplinară în curs de soluționare, iar un dosar penal a fost înaintat spre competentă soluționare unității de parchet. De asemenea, a fost efectuată și o cercetare administrativă fiind recuperată suma de bani reprezentând paguba adusă unității de la cei găsiți responsabili. Oricum, agentului de poliție i-au fost redate toate drepturile pentru cele două luni cât a fost suspendat”, a declarat Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț.

Daniel MURARU

 

Citeste si:

GAFĂ MONUMENTALĂ LA POLIȚIA NEAMȚ. AGENT „EXECUTAT” DIN GREȘEALĂ

CUM SE ASCUNDE GUNOIUL SUB PREȘ ÎN POLIȚIA ROMÂNĂ. „ESTE UN ABUZ INIMAGINABIL!”

Polițist dat afară din “greșeală”, vinovații încă neidentificați

Polițiști suspectați că au încasat ilegal bani de chirie

CUM ÎȘI ROTUNJEȘTE „BĂI IONUȚ” VENITURILE. ȘEFUL POLIȚIEI ROZNOV, TREI CASE ȘI CHIRIE DE LA STAT

7 comments

 1. Mircea 12 aprilie, 2017 at 14:34 Răspunde

  Tare articolul! In continuarea va tineti de vrajeli de articole in loc sa cercetati cum SC AQUA PARC SRL suge bugetele locale ale unor comune in tandem cu SC STEF EDIL CDP, miliarde de lei papate, zeci de mii de euro spagi la primari… Si voi scrieti de 3 tiriplici care iau 100 de euro pe luna chirie! Dar, asta e nu aveti sange in instalatie… Articol de 2 lei

  • Un cetatean 13 aprilie, 2017 at 13:24 Răspunde

   Aqua Parc pare a fi protejata tocmai de cei care se fac ca o ancheteaza. Circula zvonuri ca de prin 2016 firma in cauza si-ar fi trmis o cascheta in Parlament. Dar sunt numai zvonuri.

 2. invidiosu 12 aprilie, 2017 at 14:47 Răspunde

  Daaa, bag sama, mai Mirceo, ca ai tu singe in instalatie din moment ce te ascunzi in spatele unui nick name! Las sa suga toti! Tu ce faci in timp ce ei sug bugetele locale? Te dai mare aparator al banului public din spatele unui calculator? Baga o reclamatie la institutiile statului, daca tot stii asa de multe? Eu pe tine te-am ginit inca de acum citeva luni! Te roade ca nu poti si tu? Ha, ha, hai pa!

 3. ionelcelmititel 12 aprilie, 2017 at 16:00 Răspunde

  N-am nimic cu politistii! Sa le dea statul bani pentru chirii, daca de asta au nevoie si daca asta ii ajuta sa fie mai aproape de serviciu! Dar asa cum scrie, multi fenteaza statul, legea si, pina la urma, pe ei. Si mi-am adus aminte de celebrul caz “Bai Ionut”, prezentat tot aici, politistul ala cu trei case, chirie de la stat si infratiri cu interlopii din Roznov. Cu ala, sa inteleg, nu s-a intimplat nimic. Lucreaza in continuare in Politie! Si sa le mai spui “oameni ai legii”? Poate oameni ai faradelegii, nu?

 4. Carmen 12 aprilie, 2017 at 17:33 Răspunde

  Ete na, pai cum sa aplice legea Tablan in cazul BAI IONUT daca ditamai seful politiei judetului e vazut prin Roznov la chiolhanuri cu interlopi?

 5. andrei 12 aprilie, 2017 at 21:51 Răspunde

  Acest mare polițist MUNTEANU, individ cu fizic, apucături si tupeu de militian oare doarme bine noaptea când stie că a fost condamnat (este adevărat nu cu executare) pentru moartea unui om care a decedat în primul rând din cauza incompetenței lui crase? Doarme bine sau mai bine zis pe el când nu scrie jalbe. Și cică delatorul este și absolvent de teologie. Bun creștin, nimic de zis, așa cum stă bine unui răspopit în Postul mare. Ptiu, piei drace!

  • valisor 13 aprilie, 2017 at 00:38 Răspunde

   Nu cred că despre Munteanu încearcă să se vorbește în propoziție și nici măcar cazul izolat, prezentat în raport, nu e subiectul din regenta logică. Nu are nicio relevanță că de ce Munteanu a înaintat acel raport, nici că cum de a fost deacord să fie publicat aici. Bine că ce-a făcut și poate că și bravo lui! că… normal, cam nu poți intra în casa omului dacă nu ai deschisă o ușă dindărătul căreia să se audă “poftiți în vagonuri!”. Așadar, atenția ar trebui să ni se dezvolte spre respectiva practică din Poliție, dar nu numai din Poliție, dar că se întâmplă în Poliție e deosebit de grav, dar despre care mai bine tac ca să nu mă îndepărtez de DEX ca la ușa cortului.
   Deci, fiind un articol și nu vreo povestioară filozofică, citim despre un caz ca să aflăm despre o practică și să înțelegem un fenomen și poate ne-om pricepe vreodată la politică atâta cât să nu ne mai tot chinuim cum ne oropsim de către unii dintre noi.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.