CUM SE ASCUNDE GUNOIUL SUB PREȘ ÎN POLIȚIA ROMÂNĂ. „ESTE UN ABUZ INIMAGINABIL!”
Un agent din cadrul Poliției Neamț a fost dat afară din structurile Ministerului Afacerilor Interne ca urmare a interpretării eronate a unei sentințe judecătorești. În dosarul în care Liviu Munteanu a fost judecat pentru neglijență în serviciu și instigare la mărturie mincinoasă, instanța Curții de Apel Bacău a stabilit o pedeapsă și a dispus amânarea aplicării acesteia pe un termen de supraveghere de 2 ani. Sentința a fost dată în ziua de 12 aprilie, ca mai apoi, în 13 aprilie, inspectorul șef al Poliției Neamț, comisarul șef Paul Tablan, să emită o dispoziție de încetare a raporturilor de serviciu cu unitatea a polițistului Munteanu. În acest caz, instanța băcăuană nu l-a condamnat pe polițist, ci a stabilit o pedeapsă cu amânarea aplicării ei. Concret, polițistul nu trebuia să fie dat afară, așa cum s-a întâmplat, la mijloc fiind vorba de o gafă de neiertat a celor care au semnat dispoziția de destituire. Pe 22 iunie, Liviu Munteanu s-a deplasat la sediul IJP Neamț și le-a explicat superiorilor că au greșit când l-au demis. După ce au analizat situația, la aprope trei luni de la emiterea dispoziției, șefii IJP Neamț au realizat gafa făcută și l-au reîncadrat pe polițist. Bineînțeles, totul s-a întâmplat pe furiș, fără ca presa să afle de boacăna celor de la Poliția Neamț. Mai mult, polițistului Munteanu i s-a dat de înțeles că nu ar fi bine dacă ar aduce la cunoștința jurnaliștilor situația sa. Cu alte cuvinte, batista a fost pusă pe țambal în stilul cunoscut de acum al celor din instituțiile publice care nu doresc ca populația să le afle gafele. Dacă polițistului i s-a făcut dreptate în cele din urmă, pentru ilegalitatea comisă nu a răspuns nimeni. Și asta în condițiile în care, de la momentul reîncadrării în Poliție a lui Liviu Munteanu, au trecut 213 zile. Iată, această perioadă a fost insuficientă celor care anchetează ilegalitatea pentru a-i identifica și trage la răspundere pe vinovați.
„Se confirmă această situație și a fost demarată și o cercetare internă administravă pentru a se stabili persoanele responsabile de această situație. Important este că polițistul și-a primit integral toate drepturile salariale”, a declarat, ieri, pentru atacul.ro, subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IJP Neamț.
Oare să nu fi reușit ofițerii de la Biroul Control Intern (BCI), de a căror profesionalism nu ne îndoim, să identifice semnăturile de pe dispoziția cu pricina? Sau le este greu să se pronunțe, dat fiind faptul că documentul este semnat de șeful IJP Neamț, adică exact șeful lor direct, BCI-ul fiind sub directa îndrumare a comisarului șef Tablan. Sunt șapte luni de când a fost demarată această cercetare internă și deja miroase puternic a mușamalizare.
Șeful Tablan refuză să le răspundă sindicaliștilor
Cum agentul Liviu Munteanu este membru al Sindicatului Agenților de Poliție Neamț (SAP), reprezentanții acestuia au intervenit, încercând să afle cum de s-a ajuns în această situație aberantă. În acest sens, Ioan Cănărău, președintele SAP Neamț, a înaintat pe 5 octombrie o adresă șefului IJP Neamț în care a solicitat o copie după dispoziția de reîncadrare a agentului Munteanu, dar să i se comunice și care a fost cadrul legal în baza căruia polițistul a fost trecut în rezervă.
Vezi aici adresa SAP Neamt: adresa-sap-neamt-munteanu-liviu
Cu o promptitudine polițienească, șeful Poliției Neamț a răspuns adresei în data de 7 noiembrie, adică după mai bine de 30 de zile de la solicitarea Sindicatului. În loc de copia documentului și lămuriri, șeful IJP Neamț le-a comunicat sindicaliștilor că solicitarea nu poate fi soluționată favorabil.
Nemulțumiți, sindicaliștii au revenit cu o nouă solicitare pe data de 12 decembrie, adresată șefului Poliției Neamț, Paul Tablan.
„Prin Adresa Nr. 9 din 05.10.2016 vă rugam să ne comunicaţi cadrul legal în baza căruia s-a stabilit că este necesară emiterea dispoziţiei de trecere în rezervă a agentului de poliţie Munteanu Liviu şi apoi reîncadrarea acestuia pe altă funcţie decât cea avută până la momentul încetării raporturilor de serviciu. În Adresa dvs. Nr 283144/07.11.2016 aţi făcut referire doar la trecerea în rezervă şi reîncadrea poliţiştilor, la general, deşi noi am cerut un răspuns punctual privitor la Agentul de poliţie Munteanu Liviu. Am solicitat, de asemenea, să ne comunicaţi numărul dosarului penal şi parchetul care efectuează cercetări ca urmare a sesizării dumneavoastră, din oficiu, privind comiterea unor eventuale fapte penale în sensul celor menţionate in adresa iniţială. Pentru o formulare mai concreta din partea dvs, vă rugăm să răspundeţi la următoarele întrebări :
- Care au fost motivele pentru care agentul de poliţie Munteanu Liviu a fost trecut în rezervă la data de 12.04.2016 ?
- În baza căror considerente s-a dispus reîncadrarea acestuia ?
- Ce act administrativ s-a emis la reîncadrare şi dacă i-a fost adus la cunostinţă agentului de poliţie ?
- Reîncadrarea s-a făcut pe funcţia deţinută iniţial sau pe o altă funcţie ?
- Poliţistul Munteanu Liviu a beneficiat, după reîncadrare, de decontarea cheltuielior acestuia cu deplasarea la programul de lucru ?
- Consideraţi că s-au comis, în sensul celor menţionate, fapte penale de către poliţiştii care au dispus trecerea în rezervă a agentului de poliţie şi că trebuie să vă sesizaţi din oficiu pentru întocmirea unui dosar penal ?”.
Cum era de așteptat, Poliția Neamț nu a formulat încă un răspuns la această adresă.„Este un abuz inimaginabil!”În data de 15 august 2016, agentul Liviu Munteanu a formulat plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva Poliției Neamț la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău. Ulterior, plângerea a fost trimisă spre soluționare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. Au trecut patru luni de când procurorul de caz anchetează fără să ajungă la o concluzie. O confirmă Liviu Munteanu care spune că a solicitat informații cu privire la stadiul cercetărilor, iar răspunsul pe care l-a primit a fost că încă se lucrează.Ioan Cănărău, președintele SAP Neamț, este de părere că sunt slabe șansele ca vinovații să plătească, pentru că la mijloc este vorba de oameni cu funcții sau agreați și protejați de cei care au funcții importante.
„Este un abuz inimaginabil! Nu mi-am închipuit că în Poliția Română se poate întâmpla așa ceva, să existe oameni care să nu fie în stare să interpreteze o hotărâre judecătorească. Liviu Munteanu a avut de suferit de pe urma acestei decizii nedrepte și nimeni nu a plătit pentru asta. Fac cercetări de șapte luni ca să identifice ce? Se vede clar cine a emis dispoziția și cine a semnat-o. Este destul de simplu de identificat și pedepsit cel sau cei care au greșit. Părerea mea este că nu se dorește ca cei vinovați să fie trași la răspundere. Îmi spunea un jurist de la un alt inspectorat de poliție, căruia i-am povestit cazul de la Neamț, că pentru așa ceva nici demisia nu este de ajuns. Însă noi nu am auzit nici de demisie, nici de pedepsirea vinovaților. Sunt lucruri dubioase la mijloc, pentru că, de exemplu, noi nu știm, în acest moment, cum a fost făcută reîncadrarea lui Liviu Munteanu, cum a fost plătit și pe ce bază legală? Sunt aspecte pe care vom încerca să le scoatem la lumină. Cei care au gafat trebuie să plătească, indiferent de calitatea pe care o au. Se vede, din răspunsul la adresa noastră, că șefii Poliției Neamț nu au de gând să facă lumină în acest caz, ci mai degrabă să-l mușamalizeze”, a declarat Ioan Cănărău.
Noi am identificat semnăturile! Poliția Neamț, probabil nu!
Dispoziția prin care agentului Munteanu i s-a desfăcut contractul de muncă este semnată de cinci persoane. Lucru care se vede clar din documentul cu pricina, pe care îl prezentăm mai jos.
Observăm semnătura inspectorului șef Paul Tablan, plus alte patru semnături indescifrabile, de la Control financiar preventiv, Compartimentul juridic și Serviciul resurse umane. În afară de semnătura inspectorului șef am reușit să mai identificăm trei. La rubrica Compartiment juridic, semnătura aparține juristei Iulian Bobric. Semnătura de la „Resurse umane” este a comisarului șef Aurel Munteanu, fostul șef al serviciului, care între timp s-a pensionat. La Control financiar preventiv avem semnătura comisarului șef Pantaze, adică chiar șeful serviciului. Toate semnăturile au fost identificate comparându-le cu altele de pe documente emise de IJP Neamț. A mai rămas de identificat o semnătură, respectiv cea care se află sub rubrica „Serviciul resurse umane”. Nu credem că le este greu celor de la Birou Control Intern să stabilească cui aparține. Așadar, lucrurile nu sunt complicate deloc din acest punct de vedere, motiv pentru care ar mai rămâne stabilirea gradului de vinovăție a celor care și-au pus semnătura pe documentul respectiv. Dacă se vrea, bineînțeles.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Sigur că trebuia ca Munteanu să fie repus în drepturi. Cumva aceasta s-a întâmplat, deci despre a i se face „dreptate” ar trebui să cam gata.
Ce e de discutat e despre cât de grav este pentru societate modul în care, după cum rezultă din această istorie, înțeleg să-și facă datoria „ăia”. Oricum nu se va schimba nimic, ci dimpotrivă, va fi mai jale, că ai lor au câștigat alegerile. Deci subiectul e ei și nu el. Ar trebui să înceteze victimizarea lui Munteanu sub aspectul dreptății. Ar face bine domnul Cănărău să-și aleagă mai bine formulările; nu „Liviu Munteanu a avut de suferit de pe urma acestei decizii NEDREPTE”, ci „Liviu Munteanu a avut de suferit de pe urma acestei decizii INJUSTE”, deoarece, dacă de obicei nu se face diferență, fapta lui Munteanu, aceea pentru care nu a fost condamnat, face diferența. Dacă ar fi ca subiectul să fie Munteanu, ar fi altă mâncare împuțită de pește. Subiectul e decât altul: Poliția este Miliția cetății pe timp de pace – graba cu care nenorociții au schimbat în ’90 denumirea dovedește că ce s-a întâmplat nu s-a întâmplat, ci toate-i vechi și 9-i toate. Astfel, nu e că topitocii ar fi săvârșit un act de dreptate, nici nu se pune problema, dar au săvârșit un grav act de injustiție nu atât împotriva lui Munteanu, cât mai ales a noastră, a cetățenilor și ar trebui ghilotinați.
De fapt… asta e cam caca-pișu; sunt altele mult mai criminale pe lângă care asta pălește. E fascinant să trăiești în România!