CE SALARII ÎNCASAU POLIȚIȘTII REȚINUȚI DE DNA PENTRU FAPTE DE CORUPȚIE. TOPUL PE INFRACȚIUNI

4
130

bani-taxe

Procurorii anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Bacău al DNA au zguduit din temelii Poliția Municipiului Piatra Neamț, dispunând reținerea a șapte lucrători de poliție, alți șapte fiind plasați sub control judiciar. Cei mai mulți dintre cei 14 polițiști, dintre care un ofițer și 13 subofițeri, sunt din cadrul Biroului Rutier, iar ceilalți de la Biroul de Ordine Publică. Ofițerul reținut este nimeni altul decât comisarul șef Viorel Andronic, fost șef al Biroului Rutier Piatra Neamț, calitate pe care o avea, după cum spun anchetatorii, și în perioada în care ar fi comis faptele. Metoda folosită de cei 14 oameni ai legii, așa cum a fost ea descrisă în comunicatul DNA, nu este una nouă. Concret, procurorii afirmă că lucrătorii de poliție vizați opreau conducători auto în trafic, care comiteau diverse contravenții la regimul rutier, cea mai des faptă fiind depășirea vitezie legale. Asta înseamnă că cele mai multe infracțiuni au fost comise chiar în autoturismul dotat cu radar sau cum îi mai spun conducătorii auto – MCV. Șoferii trași pe dreapta acceptau să dea diverse sume de bani pentru a nu răspunde pentru faptele comise. Polițistul lua banii, după care completa procesul verbal de contravenție în care menționa fapte nereale, sancționate de regulă cu avertisment. Cam asta era rețeta. Șpaga oscila, probabil în funcție de gravitatea faptei, de la 50 la 400 de lei, bani din care, unii agenți, l-au „uns” și pe șeful lor din acea perioadă (aprilie – mai 2015), comisarul șef Andronic.

Comisarul Andronic, leafă de 4. 781 de lei/lună

O simplă verificare a declarațiilor de avere a polițiștilor cu probleme arată că cei mai mulți dintre ei aveau salarii de bun simț la nivelul de trai din România. În top se află comisarul șef Viorel Andronic care a câștigat anul trecut 57.381 lei, adică în medie 4.781 lei. Urmează agentul Laurentiu Greaca cu venituri din salarii de 41.549 lei, media lunară fiind de 3.462 lei. Bogdan Eugen Miziligeanu a încasat 35.642 lei (în medie 2.970 lei/lună), Iulian Ciolpan – 34.084 (2.840 lei/lună), Loredan Covasan – 30.370 (2.530 lei/lună), Ionuț Berbec – 30.505 (2.542 lei/lună), Ioan Botcă Inimosu – 30.828 (2.569 lei/lună), Ionuț Popescu – 29.900 (2.491 lei/lună), Alex Gălușcă – 29.260 (2.438 lei/lună), Cristian Buga – 29.547 (2.462 lei/lună), Marius Munteanu – 28.800 (2.400/lună), Lucian Chifu – 27.000 (2.250lei/lună). I-am lăsat la urmă pe Adrian Zaharia care a declarat că a câștigat anul trecut 16.159 lei, adică 1.346 lei/lună și pe Constantin Neamțu care a menționat în declarație de avere că a câștigat din leafă 123.380 lei, adică peste 10.000 lei/lună. Credem că și în primul, dar și în al doilea caz la mijloc este vorba de o greșeală de scriere.

115 fapte de luare de mită

Cei 14 polițiști sunt acuzați de comiterea a 115 fapte de luare de mită, la care se mai adaugă câteva de fals intelectual și dare de mită. Aproape jumătate din fapte, respectiv 50, ar fi fost comise de către Laurențiu Greaca, polițistul cu cea mai mare vechime in sistem dintre toți cei anchetați, fără a-l pune la socoteală pe comisarul șef Andronic. Greaca mai este acuzat și de două fapte de dare de mită (banii dați lui Andronic), la care se adaugă 3 infracțiuni de fals intelectual. Pe un “onorant” loc 2 se află agentul Iulian Ciolpan, cu 49 de fapte de mită în formă continuată și 4 infracțiuni de fals intelectual. Agentul Neamț este acuzat de comiterea a 30 de fapte de luare de mită și 2 de dare de mită; agentul Bogdan Miziligeanu – 30 de fapte de luare de mită; agentul Covasan – 23 de luare de mită și 2 de fals intelectual; agentul Berbec – 18 luare de mită și 3 de fals intelectual. În ceea ce-l privește pe comisarul Andronic, acesta este acuzat de 11 fapte de luare de mită, adică banii pe care i-ar fi primit de la subalternii săi pentru a închide ochii la măgăriile pe care le făceau. Rămâne de văzut dacă nu vom avea surprize în acest dosar, cercetările vizând mult mai multe persoane.

 

În urma anchetei DNA, Biroul Rutier Piatra Neamț a rămas fără jumătate din efectiv, urmând ca lipsa polițiștilor acuzați să fie suplinită cu oameni din alte servicii.

 

Comunicatul integral al DNA Bacău:

 

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 noiembrie 2016, a inculpaților:

ANDRONIC VIOREL, comisar șef de poliție, la data faptei având atribuții de conducere a activității Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale),

CIOLPAN IULIAN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:


- luare de mită în formă continuată (49 acte materiale), 

- 4 infracțiuni de fals intelectual,

GREACA MARIUS-LAURENȚIU, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:


- luare de mită în formă continuată (50 acte materiale),

- dare de mită în formă continuată (2 acte materiale), 

- 3 infracțiuni de fals intelectual,

NEAMȚU CONSTANTIN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:


- luare de mită în formă continuată (30 acte materiale), 

- dare de mită în formă continuată (2 acte materiale)

MIZILIGEANU BOGDAN–EUGEN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (30 acte materiale),


COVASAN DRAGOMIR-LOREDAN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:


- luare de mită în formă continuată (23 acte materiale), 

- 2 infracțiuni de fals intelectual,

BERBEC IONUȚ-ALEXANDRU, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:


- luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), 

- 3 infracțiuni de fals intelectual 

Inculpații Andronic Viorel, Ciolpan Iulian, Berbec Ionuț-Alexandru, Neamțu Constantin, Miziligeanu Bogdan –Eugen, Covasan Dragomir-Loredan și Greaca Marius-Laurențiu urmează să fie prezentați la data de 10 noiembrie 2016, Curții de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 9 noiembrie 2016, față de inculpații: GĂLUȘCĂ IOAN ALEXANDRU, INIMOSU - BOTCĂ IOAN, MUNTEANU MARIUS – IOAN, POPESCU IONUȚ, CHIFU VASILE LUCIAN și ZAHARIA ADRIAN OVIDIU, toți agenți de poliție în cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț - Birourile Rutier și Ordine Publică, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, iar BUGA NICOLAE-CRISTIAN pentru luare de mită. În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:


În perioada 22 aprilie – 18 mai 2016, lucrătorii de poliție din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, nominalizați anterior, au fost desemnați să efectueze activități de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză. Din mijloacele de probă administrate rezultă că luarea de mită se desfășura ca o activitate repetitivă (115 acte materiale). În acest context, lucrătorii de poliție, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei și 400 lei de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier. Inculpații Ciolpan Iulian, Greaca Marius-Laurențiu, Covasan Dragomir - Loredan și Berbec Ionuț-Alexandru au falsificat procesele verbale de constatare a contravenției cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea în cuprinsul lor a unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecința reducerii amenzii. La datele de 25.04.2016 și 29.04.2016, inculpații Greaca Marius-Laurențiu și Neamțu Constantin au remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită de la conducătorii auto verificați inculpatului Andronic Viorel, în legătură cu atribuțiile acestuia de coordonare a activității Biroului rutier și controlul asupra agenților din cadrul biroului. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Gălușcă Ioan Alexandru, Inimosu - Botcă Ioan, Munteanu Marius – Ioan, Buga Nicolae-Cristian, Popescu Ionuț, Chifu Vasile Lucian și Zaharia Adrian Ovidiu, trebuie să respecte următoarele obligații:

- să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemați,


- să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău și organul de poliție desemnat cu supravegherea cu privire la schimbarea locuinței,

- să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori sunt chemați,

- să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău,

- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanțele de dispunere a controlului judiciar,

- să nu exercite profesia în exercitarea căreia au săvârșit fapta,

- să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților Gălușcă Ioan Alexandru, Inimosu - Botcă Ioan, Munteanu Marius – Ioan, Buga Nicolae-Cristian, Popescu Ionuț, Chifu Vasile Lucian și Zaharia Adrian Ovidiu li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Tuturor celor 14 inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. În cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Daniel MURARU

4 comments

 1. Andrei 10 noiembrie, 2016 at 14:33 Răspunde

  Bun, din cite am inteles, domnul Andronic va iesi la pensie. Adica va incasa lunar acea pensie nesimtita de care s-a facut vorbire multa aici, in acest ziar. O merita? Cu siguranta ca nu! Dar ce ne mai mira??? Probabil ca toti acesti spagari vor primi salarii de merit, sporuri de buna purtare, sporuri de stres la luat spaga, si multe binemeritate bonificatii. Eu as propune, pe linga dat afara din sistem tot spagarul, demisia sefilor politiei. Mi s-a facut sila. Voua nu?

  • Mircea 10 noiembrie, 2016 at 15:47 Răspunde

   Dar ce ar fi pe langa sefii politiei sa isi dea demisia si ministrul de interne si primul ministru si papa de la Roma, etc! Ce vina au altii ca astia au luat spaga? E obligatoriu ca tot sistemul sa fie de vina pt ca unii sunt lacomi? Or mai fi si exceptii! Nu toti sunt spagari si oricum prima vina e a celui care ofera spaga, nu a celui care primeste, pt ca nu au avut pistolul la cap cand au dat bani pentru a scapa cu permisul curat! Si eu am avut probleme cu Greaca si nu i-am dat bani, oricum nu aveam de unde, dar Dumnezeu face mereu dreptate chiar daca cei care sunt indreptatiti sa o imparta pe Pamant o fac cu rea credinta

   • Elisav Manole 11 noiembrie, 2016 at 07:35 Răspunde

    Cum adica, ce vina au? Au cea mai mare vina si tocmai de asta ar trebui sa.si dea demisia. Ei, ca sefi, nu stiau ce se petrece? Ma lasi? Si am impresia ca.ti pare cam rau ca n.ai avut sa.i dai lui Greaca “atentia”… deh, te.am inteles, n.ai avut! Concluzia mea este clara, lipsa de responsabilitate caracterizeaza acest popor. Daca ai gresit, asuma.ti consecintele, nu te descurca cu spaga, ca poate miine, din cauza greșelilor, o sa mori sau o sa omori pe cineva in trafic.

  • valisor 10 noiembrie, 2016 at 15:48 Răspunde

   Pensia se va calcula după aceeași lege, cu modificările favorabile și, în plus, se va mai adăuga un articol:
   Art.+(plu$) La pensia calculată după bunul plac, mod de calcul deja indicat în prezenta lege, se adaugă “spor de șpagă”, spor care va reprezenta o sută și ceva la sută din șpaga obținută în cea mai prolifică lună, sau, cu declarație pe cuvânt de onoare, dublul maximului care s-ar fi realizat dacă nu s-ar fi imixtionat nesimțiții de la DNA.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.