Profesorul Năstăselu: „SPER CA ȘOCUL AMERICAN SĂ SE PRODUCĂ ȘI ÎN ROMÂNIA”

1
96

valu-nastaselu-2-copy

Șocul american

Să fie oare un șoc alegerea lui Trump ? Și dacă va fi ce urmări ar produce ? Dar este clar că un șoc trebuie să se producă pentru a schimba ceva în SUA și pe planetă. Că trebuie schimbat ceva, dar ceva de substanță, ne-au arătat americanii alegând un personaj excentric ca președinte. Vulcanic, direct, cu un discurs care nu respectă nici o normă, de multe ori vulgar, conflictual, arogant, el părea candidatul care nu avea nici o șansă mai ales că reușise să coalizeze multe personalități din lumea cinematografiei, muzicii și sportului împotriva sa. Cu siguranță americanii au votat în cunoștință de cauză, dar cum de a câștigat Trump ? Se știe că societatea americană este una multietnică, multiculturală, tolerantă și flexibilă iar candidatul republican a fost rigid și intolerant toată campania. El a ridicat însă câteva probleme de o importanță majoră pentru populație și pentru statul federal. Una din cele mai presante este cea a migrației ilegale. Mulți analiști politici au omis să arate pericolul unei migrații masive, mai ales din partea hispanicilor, migrație care poate schimba raportul etnic în statele din sud și atunci o separare legală de uniune se poate realiza prin referendum. Ridicarea unui zid la granița cu Mexicul pare mai degrabă o figură de stil tip ”Trump ”, dar măsurile anti imigranți vor fi mult mai drastice. O altă problemă este cea a globalizării pe care republicanul a ridicat-o tot în stilul său nonconformist, lăsând să se înțeleagă că a fost o mare păcăleală a multinaționalelor care au adunat banii din SUA și din alte țări sărăcindu-le, dar acordând libertate de mișcare cetățenilor acestor țări, însă cum marea majoritate a lor sunt foarte săraci se mișcă doar în spatele curții, în cazul fericit în care o au. Problema homosexualilor i-a mai adus câteva procente pentru că nu poți impune printr-o lege, fără consultarea populației, o anomalie a naturii sau a firii umane ca fiind ceva normal. Deși miliardar, Trump a cerut o impozitare care să-l protejeze oarecum și pe cel cu venituri mai mici, dar să nu se mai dea pomeni celor ce nu vor să muncească, cum se practică azi pe scară largă în și în unele state dezvoltate. Sper ca șocul american să se producă , dar fără război, iar efectele sale să se resimtă și la noi și statul român să ia bani de la cei care au prea mulți și nu i-au făcut corect și să-i pună la muncă pe cei săraci, dar să-i și plătească. Dacă Donald Trump va transforma SUA rămâne de văzut, dar dacă reușește acest lucru multe se vor schimba pe planetă, care va fi sensul schimbărilor este greu de prevăzut în acest moment.

Prof. Vălu NĂSTĂSELU

Vălu Năstăselu este profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț. Născut în data de 13 august 1953, în comuna Valea Stanciului din județul Dolj, Vălu Năstăselu a urmat cursurile liceale la București și apoi facultatea pe care a absolvit-o în anul 1976. A primit repartiție în Neamț în același an, iar de atunci a predat la mai multe unități de învățământ, atât din mediul rural, cât și urban. Din 1999 este profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

 

 

1 comment

  1. valisor 10 noiembrie, 2016 at 16:11 Răspunde

    Eu așa gândeam, că e de rău.
    Loteria vizelor/ o grămadă de români cetățeni americani – se știe cum votăm/ contagiunea – se știe că o mititică drosophilă transformă un butoi de vin într-un butoi de oțet… așa americanii s-au transformat în alegători românești… deci e de rău.
    Acuma, după ce am citit articolul, nu mai sunt chiar așa de sigur.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.