80.000 de euro-un loc eligibil la alegerile parlamentare

1
583

big_mesaj-copy

Într-o țară în care salariul minim pe economie este de 1.250 de lei, adică 277 de euro, iar pensia socială minimă este de 400 de lei, există mai multe categorii de privilegiați ai statului care câștigă suficient pentru a trăi bine oriunde în această lume. Și nu ne referim aici la cei care beneficiază de pensii speciale sau la angajații companiilor de stat, de care o să ne ocupăm cu o altă ocazie, ci de cei care ne reprezintă în Parlamentul României. O dată la patru ani suntem chemați la urne pentru a ne trimite reprezentanții în Parlament. Numai că istoria ultimului sfert de veac ne-a demonstrat că majoritatea celor care au ajuns în Parlamentul României nu a urmărit decât binele personal. Așa se explică scârba românilor de a mai ieși la vot, iar faptul că numărul de alegători care se prezintă la urne scade de la un scrutin la altul, demonstrează acest lucru. Din păcate, numărul parlamentarilor nu este deloc influențat de numărul celor care își exercită dreptul de vot. Fie că se prezintă la urne 50%, 45% sau 30% din totalul alegătorilor cu drept de vot, în Parlament ajung tot atâți aleși cât prevede legea mult prea generoasă. Legea privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților, promulgată în iulie 2015 de președintele Iohannis, prevede că viitorul Parlament va avea 466 de membri, față de 588 de politicieni intrați în legislativ după alegerile din 2012. Din cei 466 de aleși care vor intra în Parlament după alegerile din decembrie,  308 vor fi deputați, iar 134 senatori. Acestora li se vor adăuga 18 parlamentari ai minorităților și 6 parlamentari ai diasporei.

Ce-i mână pe ei în luptă?

Proiectul Legii privind alegerea Camerei Deputaților și a Senatului a fost votat în plenul Camerei Deputaților (for decizional) cu 273 de voturi „pentru”, 8 abțineri și 10 voturi „împotrivă”. Cu alte cuvinte, toate partidele politice au dorit ca numărul parlamentarilor să fie unul substanțial, iar explicații în acest sens există suficiente. În primul rând s-a trecut din nou la votul pe listă, renunțându-se la colegiile electorale. Votul pe listă înseamnă o posibilitate în plus de a face un ban, fie pentru partid, fie pentru lider. Iar dacă ne uităm la listele unor partide politice vom observa că au apărut persoane care nu au avut nici o treabă cu politica, însă au un alt atu, adică stau bine la capitolul financiar. Asta nu înseamnă că dăm crezare unor zvonuri lansate de cârcotași, care arată că, în județul Neamț de exemplu, un lider de partid cu pretenții ar fi cerut 80.000 de euro pentru un loc eligibil pe care l-a pus la dispoziția celor cu dare de mână. Excludem această ipoteză, mai ales că nu deținem probe, dar să nu uităm că există instituții specializate ale statului care ar putea să documenteze serios informația. Noi le-o furnizăm gratis. Așadar, pe lângă posibilitatea obținerii unor sume uriașe din vânzarea locurilor eligibile, suplimentarea numărului de parlamentari a reușit, să zicem cât de cât, să satisfacă dorința politicienilor și oportuniștilor de carieră de a ajunge în număr cât mai mare în Parlament, ceea ce înseamnă o viață fără griji și bine plătită pentru cel puțin patru ani. Numai indemnizația unui deputat pentru cele 48 de luni depășește 250.000 de lei. La aceasta se adaugă suma forfetară, undeva la 11.000-12.000 lei/lună, adică pentru întregul mandat peste 570.000 lei. Bineînțeles, parlamentarii mai beneficiază și de alte deconturi, pentru cazare, transport, diurne, șamd. Așadar, una peste alta, dacă ar fi să iei de bună informația că un loc eligibil la aceste alegeri parlamentare ar fi fost vândut de unii cu 80.000 de euro, putem spune că afacerea nu este deloc rea. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că odată ajuns parlamentar te pricopsești, pe lângă avantajele amintite, și cu imunitate, dar și cu o pensie specială (1.550 de lei pentru un mandat încheiat, 3.100 de lei pentru cei cu două mandate şi 4.600 de lei pentru cei cu trei). Și să mai zică cineva că se trăiește prost în România!

Un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori

 Numărul parlamentarilor a fost stabilit prin lege. Documentul, promulgat de președintele Iohannis în vara anului 2015, prevede că norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului, de un senator la 168.000 de locuitori. Că aleșii au fost foarte interesați să-și asigure o prezență masivă și în viitorul legislativ o demonstrează prevederea legală care stipulează că numărul locuitorilor care se ia în calcul este conform populaţiei după domiciliu, raportat de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 ianuarie a anului precedent anului în care au loc alegeri la termen. Cu alte cuvinte, calculul privind numărul parlamentarilor pe care îi vom avea din această iarnă s-a făcut pe baza datelor statistice de la începutul anului 2015, care spun că în România trăiau (n.r. după datele de la Evidența populației) 22.279.183 de cetățeni. Numai că, așa cum știm cu toții, milioane de români trăiesc în străinătate, acolo unde au plecat în căutarea unui loc de muncă. Normal ar fi fost ca legiuitorul să prevadă fie un număr mai mare de parlamentari pentru diaspora, fie să fi raportat numărul aleșilor la datele ce au reieșit în urma Recensământului din 2011 și care arată că, la acea vreme, populația României avea 20.121.641 locuitori, adică cu peste 2,6 milioane de oameni mai puțin decât figurează în scriptele celor de la Evidența populației. Dacă calculul privind numărul parlamentarilor s-ar fi făcut la datele din recensământul din 2011, din iarnă am fi avut un Legislativ cu 36 de deputați și 15 senatori mai puțin. Numai că cineva a dorit ca numărul sinecuriștilor în Parlament să nu fie raportat la datele reale, ci la cele din scripte, în condițiile în care este cunoscut faptul că milioane de români sunt plecați din țară.

Vezi aici Legea privind alegerea Senatului si Camerei Deputatilor: legea_alegerilor_75684100

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. valisor 24 octombrie, 2016 at 18:44 Răspunde

    Să fie rațiuni superioare că câte și că câți? Posibil, dar eu nu cred. Atunci, să speculim inferior:
    De ce puțini?! Iac-așa:
    1 A apărut o mare problemă. În arest, la datu’ cu ciocu’, se produce o metamorfoză contra naturii, transformarea hoțului prins în negustor cinstit. Sunt mulți și nu se au chiar ca frații. Dacă ar fi mai puțini, s-ar iubi între ei mai mult, eventual s-ar organiza într-un unic clan și nici măcar nu ar avea nevoie de două camere, că o garsonieră ar fi suficient și câte ți mai câte(!)
    2 Poate că nu e o chestiune administrativă. Poate că e mult mai grav. Poate că România a sărăcit într-un așa hal încât sunt prea mulți hapli la un ciolan prea mic.
    3, 4, 5,… Mai sunt, dar să nu mă întind cu gluma.
    Cred că chestia asta cu numere mici e o pistă falsă. Electoratul trebuie prostit și inducerea unui sentiment bolșevic antiboieresc e armă de calibru mare – la mintea cocoșului, din nefericire nu și a electoratului.
    Mergând mai departe, aș zice că dimpotrivă, ar fi nevoie de mai mulți:
    Simpla prezență a bișnișarului în Cameră s-a dovedit neproductivă. El trebuiește băgat într-o comisie, să fie motivat, să muncește la ce-i trebuiește. Nu ar fi suficientă populația României? să simplificăm! Per comisie o jumătate de deputat, care s-ar chema comisionar și o cincime de senator, care s-ar chema confirmator-cănciuitor (după caz). Așadar, desființăm actualul total insuficient de Parlament și înființăm Marea Adunare a Comisiilor Naționale, adică un fel de Congresul americanilor, doar că multilateral de dezvoltat. Astfel, s-ar eradica neaniția și secetoza (365 de zile pe an ar dura ștampilirea de desemnare că cine-n ce să mă reprezinte, deci mici și bere non-stop), s-ar face economie la buget și s-ar limita frauda electorală (că n-ar mai fi timp de balade țigănești) și prin încă multe alte fenomenale beneficii (unele chiar paranormale) am dovedi întregii lumi, am licenția, am exporta sistemul la licitație și, culmea gloriei, am transforma și restul civilizației umane în meduzi (că noi, îmi se pare, am ajuns deja). Hai pa!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.