PROFESORUL NĂSTĂSELU: „DEZVOLTAREA CERE MUNCĂ, IAR PENTRU APĂRARE TREBUIE CURAJ. TOCMAI ACESTE LUCRURI I-AU LIPSIT ROMÂNULUI”

1
918

valu-nastaselu-2-copy

Săraca Mioriță ! Nu știu exact ce-ar fi putut ajunge, dar vedem ce-a ajuns. Noi spunem că ne-au furat-o alții dar nu este adevărat, ne-au luat-o pentru că nu am făcut nimic să o apărăm. Toată turma cu frumoasa oiță, cu dealurile și pădurile din jur erau ale noastre, cei mai vechi proprietari din regiune. Când au venit ciobanii străini la furat, românul nostru s-a declarat creștin smerit și nonviolent, cu frica lui Dumnezeu. Pentru a nu-l supăra pe Cel de Sus i-a lăsat pe străini să-i ia oile, să-i taie pădurile, să-i ia și viața, chiar dacă și noii veniți erau tot creștini. Dacă și unii și alții sunt tot sub semnul crucii iar românii au fost primii veniți, Dumnezeu nu este același pentru toți? Eu cred că da, dar cu siguranță nu facem toți la fel. Dumnezeu a dat, dar ce-ai primit trebuie să dezvolți și să aperi dacă este cazul. Dezvoltarea cere muncă, iar pentru apărare trebuie curaj. Tocmai aceste lucruri i-au lipsit românului și îi lipsesc și azi. Ba mai mult, a luat toți sfinții în brațe și în numele lor ( și sunt foarte mulți ) a început să fure, să bea și să mintă folosind nelipsitul „Doamne ajută”. Fatalitate sau resemnare ? Lașitate sau iresponsabilitate ? Din acestea și din multe alte cauze am pierdut aproape totul, păduri, pășuni, munți și turma de mioare fără să ridicăm un deget. Apropo, ce face oare Miorița ? Mai este cumva româncă ? Supărată probabil pe baciul român s-a luat și ea cu ceilalți ciobani, și-a schimbat numele și s-a integrat cum și pe unde a putut, doar U.E. cere acest lucru. Să scrieți corect U.E. și să nu vă lăsați pradă impulsurilor de moment.

Prof. Vălu NĂSTĂSELU

Vălu Năstăselu este profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț. Născut în data de 13 august 1953, în comuna Valea Stanciului din județul Dolj, Vălu Năstăselu a urmat cursurile liceale la București și apoi facultatea pe care a absolvit-o în anul 1976. A primit repartiție în Neamț în același an, iar de atunci a predat la mai multe unități de învățământ, atât din mediul rural, cât și urban. Din 1999 este profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.