TRANSPARENȚĂ OPACĂ LA ROMSILVA

0
337

romsilva

Așa cum ne-a obișnuit în ultimii 26 de ani, administratorul fondului forestier național, adică Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, continuă să se comporte ca un vătaf pe propria moșie. Deși în ultima perioadă lucrurile s-au mai schimbat puțin, în sensul că poporul mai află câte ceva despre modul în care îi este administrată averea, Romsilva ține în continuare la secret informații sensibile care dacă ar fi făcute publice ar șoca. Ultimul exemplu în acest sens îl reprezintă un comunicat de presă în care RNP își anunță necesarul de masă lemnoasă pentru nevoi proprii în anul 2017. Adică lemnul pe care Romsilva îl va lua din păduri pentru a-și satisface propriile nevoi, de la lucrările necesare administrării fondului forestier până la asigurarea cantității de lemn angajaților, așa cum prevede contractual colectiv de muncă.

În conformitate cu prevederile Art. 1, litera c) din Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 617/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 684/02.09.2016, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are obligația ca, anterior licitației principale pentru anul de producție 2017, să publice pe site-ul www.rosilva.ro volumul estimat pentru consumul propriu. Volumul care a fost estimat ca fiind necesar pentru consumul propriu al unităților și subunităților Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în anul 2017, este de 216, 8 mii m3. Acest volum este necesar pentru realizarea diverselor lucrări necesare administrării fondului forestier proprietate publică a statului – lucrări de investiţii şi reparaţii pentru lucrări de reconstrucţie ecologică, lucrări de regenerare, lucrări de protecţia pădurilor, amenajări cinegetice şi piscicole, ale amenajărilor de tipul împrejmuirilor, construcțiilor administrative, a drumurilor şi căilor de acces, încălzirea spaţiilor şi clădirilor, amenajări pentru prevenirea şi stingerea incendiilor de pădure, amenajări pentru administrarea ariilor naturale protejate, precum şi volumul de materiale lemnoase necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în contractual colectiv de muncă. 

Biroul de Presă al RNP

Așa cum reiese și din document, RNP-ul comunică necesarul de lemn pentru nevoi proprii, și anume 216.800 metri cubi, însă nu arată și la ce lucrări va fi folosit acest lemn. Dacă ar fi să raportăm la cele aproape 9 milioane de metri cubi de lemn pe care îl exploatează Romsilva într-un an, cantitatea de 216.800 mc nu ar însemna mare lucru. Însă faptul că sunt ținute la secret anumite informații nu face decât să ridice serioase semne de întrebare vizavi de modul în care va fi folosită cantitatea de lemn menționată. Marea problema este că în comunicatul Romsilva nu se explică foarte clar care sunt nevoile și ce reprezintă acestea. Normal ar fi fost să se precizeze ce cantitate de lemn este necesară pentru încălzirea cantoanelor, pentru împrejmuiri, pentru personalul silvic, etc. Altfel, o să ne gândim că mare parte din aceste nevoi, adică lemn, o să ajungă pe la Centrul de Fructe din Târgu Neamț sau în alte părți unde este transformat în cherestea ce este vândută Dumnezeu știe cui. Și uite așa, mult trâmbițata transparență a RNP-ului s-a dovedit a fi un mare fâs.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.