CUM ÎȘI ROTUNJEȘTE „BĂI IONUȚ” VENITURILE. ȘEFUL POLIȚIEI ROZNOV, TREI CASE ȘI CHIRIE DE LA STAT

4
1113

casa-chirie-copy

Nu există ședință de bilanț a vreunui inspectorat de poliție din această țară fără ca șefii să nu se plângă de condițiile grele în care lucrătorii de poliție își desfășoară activitatea. Cel mai des sunt invocate lipsa banilor, a dotărilor, dar și deficitul de personal. Cei drept, Poliția Română s-a confruntat cu astfel de probleme, fiind cunoscute măsurile de limitare a cotei de carburanți, întârzierea achitării drepturilor pentru compensația de chirie sau a banilor pentru echipament. În ultimii ani situația s-a mai remediat, iar banii alocați MAI-ului au dus la rezolvarea unei serii de neajunsuri. Parcurile auto au fost înnoite, banii de echipament se dau la timp, compensațiile pentru chirie la fel, carburant ar fi, chiar dacă se dă cu porția. Mai grav este că din cornul abundenței care s-a revărsat asupra MAI-ului sunt unii care profită. Iar exemple sunt suficiente. De notorietate sunt cele două dosare instrumentate în acest moment de procurorii anticorupție: gașca celor de la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor, care făcea cam ce dorea cu banii pentru protecția martorilor, și gașca celor de la DIPI (fostul doi ș’un sfert) care, la fel, jongla după bunul plac cu banii alocați fondurilor operative. Așadar, dacă lucrurile stau astfel, în sensul că sunt bani și de furat din bugetul MAI, înseamnă că polițiștii nu ar trebui să se mai plângă că nu primesc hârtie de scris, pixuri sau alte consumabile.

Cum fac „băieții deștepți” din Poliție bani din compensația pentru chirie

Controlul asupra cheltuirii banilor din bugetele inspectoratelor de poliție este la mâna șefilor care coordonează inclusiv serviciile de contabilitate. Problema este că există suspiciuni serioase în special cu privire la modul în care sunt alocate sume de bani unor polițiști pentru plata chiriei.  Acest aspect ar fi fost scos în evidență chiar de șeful Poliției Neamț, comisarul șef Paul Tablan, care a atras atenția subordonaților, în cadrul unei ședințe ce a avut loc la Poliția municipiului Piatra Neamț, nu cu mult timp în urmă, să aibă grijă ce fac cu banii de chirie, deoarece ar exista vreo 6-7 polițiști cercetați pentru acest lucru. Acum,  nu știm dacă șeful IJP-ului s-a referit și la inspectorul principal Ionuț Matache, șeful Poliției Roznov, acuzat de mai mulți subordonați că primește ilegal compensația pentru chirie. Suma nu este deloc mică, ofițerul încasând 800 de lei/lună pentru o casă pe care a închiriat-o în Roznov. Numai că, afirmă mai mulți polițiști roznoveni, inspectorul principal Matache ar încasa banii de chirie ilegal, întrucât nu stă în respectivul imobil. Sau cel puțin nu a stat o bună bucată de timp, până când a izbucnit scandalul.

Într-o scrisoare trimisă în ianuarie 2016, mai marilor de la București, polițiștii roznoveni au prezentat, printre altele, și acest aspect. Deși, după cum spun oamenii legii, conducerea Poliției Neamț a fost sesizată și ea anterior, însă verificările au fost făcute ca să fie făcute. În sensul că rezultatul anchetei în cazul Matache, cel despre care mai mulți polițiști roznoveni afirmă că era alintat cu apelativul „Băi Ionuț” de un individ arestat recent pentru crimă, a fost că acuzațiile nu se confirmă.

„Șeful Poliției Roznov minte într-un mod josnic, atunci când susține că locuiește efectiv pe raza acestui oraș într-o locuință închiriată și care se află la mică distanță de sediul poliției. (…) Sediul de poliției în care ne desfășurăm activitatea este prevăzut, la etaj, cu un apartament având destinație de serviciu, în suprafață de peste 60 mp și recent renovat,  dar ofițerul Matache Ionuț a preferat să  închirieze în mod fictiv o altă locuință, cu scopul evident de a beneficia ilegal de plata compensației pentru chiria lunară, în cuantum de 800 lei, deși continuă să facă naveta din Piatra Neamt, oraș situat  la o  distanță de 14 km de serviciu”, se arată în plângerea trimisă Direcției de Control Intern din Inspectoratul General al Poliției Române. 

Ancheta DIC, un mare fâs

Tot în luna ianuarie, la Poliția Neamț a ajuns un ofițer din cadrul Direcției Control Intern pentru a verifica aspectele sesizate în reclamația polițiștilor. Rezultatul acestor verificări i-a dezamăgit din nou pe cei care au făcut reclamația.

„În cursul lunii ianuarie 2016, la I.P.J. Neamț s-a prezentat un lucrător din cadrul D.I.C.-I.G.P.R., și care, în urma verificărilor efectuate ar fi trebuit să propună aplicarea unor  măsuri disciplinare, și sesizări vizând comiterea unor fapte de natură penală. Cu toate acestea, împotriva șefului Poliției Roznov nu a fost propusă nici o măsură, și  mai mult de atât, rapoartele tuturor lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Roznov, au ajuns în copie pe masa șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, Tablan Paul, deși ancheta ar fi trebuit să fie confidențială. (…) În urma verificărilor efectuate  s-a omis a se preciza dacă ofițerul Matache Ionut primește în mod ilegal plata chiriei în oraș Roznov, deși locuiește în municipiul Piatra Neamț”, se arată în memoriul semnat de mai mulți polițiști roznoveni.

Analizând răspunsul Direcției Control Intern(DIC) transmis polițiștilor petiționari ai senzația că ofițerul trimis la Piatra Neamț a fost mai interesat de atracțiile turistice ale orașului, decât de verificarea aspectelor semnalate. De exemplu, anchetatorul de la București nu a făcut altceva decât să verifice cum au anchetat cei de la IJP Neamț aspectele semnalate de contestatari. Iar acest lucru se vede foarte clar în documentul de mai jos, unde ofițerul bucureștean omite să spună clar dacă șeful Poliției Roznov a încasat sau nu chiria ilegal. De altfel, ofițerul trimis de DIC în Neamț nu a fost deloc interesat de subiectul „bani de chirie”. Dacă ar fi avut curiozitatea să afle, normal era să meargă și să stea de vorbă atât cu vecinii locuinței închiriate de către inspectorul Ionuț Matache, dar și cu vecinii acestuia din blocul in care are un apartament în orașul Piatra Neamț. Sau, respectivul ofițer, ar fi trebuit să-l audieze pe factorul poștal care, sub semnătură, a declarat că în luna februarie l-a căutat în nenumărate rânduri pe proprietarul de drept al imobilului, însă nu l-a găsit. Așa cum nu l-a găsit nici pe șeful Poliției Roznov, desi în mod normal ar fi trebuit să locuiască în casa închiriată. „Este de notorietate că nu a stat acolo decât după ce a izbucnit scandalul. Cam doi ani a încasat bani pe chirie fără să fi stat o zi în casa respectivă. Toată lumea știa că locuiește la Piatra Neamț și că venea la muncă cu alți colegi, fie cu alte personae care făceau naveta de la Piatra Neamț la Roznov”, a declarat unul dintre petiționari. Dacă acesta are dreptate, înseamnă că inspectorul Matache a încasat ilegal, cu tilu de compensație chirie, aproape 200 de milioane de lei vechi.

Cu trei case si chirie de la stat

 Într-adevăr, Legea nr. 360 din 2002 privind Statutul politistului prevede, la art. 31:

“Politistul mutat in interesul serviciului intr-o alta localitate decat cea in care isi are domiciliul, in situatia in care nu efectueaza naveta ori nu detine locuinta proprietate personala si nu i se poate asigura spatiu de locuit, are dreptul la compensarea chiriei lunare, in cuantum de pana la 50% din salariul de baza”.

Așadar, compensația de chirie este legală, însă ea se acordă în anumite condiții. Petiționarii afirmă că în sediul Poliției Roznov este un apartament proaspăt renovat, însă inspectorul principal Matache a preferat să stea cu chirie. În altă ordine de idei, conform declarației de avere, șeful Poliției Roznov deține, împreună cu familia, trei apartamente: două în Săvinești, de 12 mp, respectiv 52 mp și unul în Piatra Neamț în suprafață de 72 mp. De la ieșirea din comuna Săvinești și până la sediul Poliției Roznov nu sunt mai mult de 5,5 km. Dacă polițistul ar locui într-unul din apartamentele din Săvinești și ar face naveta, costurile ar fi mult mai mici. La fel ar sta lucrurile și în cazul în care șeful Poliției Roznov ar face naveta la Piatra Neamț. Un dus-întors Piatra Neamț-Roznov înseamnă, rotunjit, 30 de kilometri. Înmulțim cu 30 de zile, presupunând că inspectorul Matache merge în fiecare zi la serviciu. Ne gândim și la un consum de 7% și un preț al carburantului de 5 lei/litru. Calculul ne arată că ofițerul ar consuma 63 litri/lunăX5 lei/litru=315 lei, adică mai puțin de jumătate față de cât cheltuie IJP Neamț cu chiria lui. Una peste alta, un lucru este clar în toată această poveste, și anume că unii consideră că bugetul instituției este un sac fără fund, iar din el se pot face tot felul de cheltuieli pentru ca cei agreați din sistem să-și rotunjească ilegal veniturile.

Poziția oficială a IJP Neamț

Am solicitat Biroului de presă al IJP Neamț să clarifice aspectele semnalate cu privire la chiria pe care o încasează șeful Poliției Roznov. Astfel, am aflat ca apartamentul de la etajul sediului Poliției Roznov nu este locuibil, deși contestatarii afirmă contrariul. „Apartamentul la care faceți referire nu este locuibil. El necesită executarea unor lucrări de reparații la tâmplărie, ferestre și uși, dar  și lucrări de igienizare. Apartamentul este propus pentru amenajare conform procedurilor în vigoare, pentru o cameră de recunoaștere din grup și o cameră de anchetă”, a declarat comisarul Constantin Irina. Acesta a mai precizat că au fost efectuate verificări fără a fi identificate probe care să confirme  comiterea, de către inspectorul principal Matache, de abateri disciplinare sau de altă natură în ceea ce privește plata chiriei.

Și ca să fim noi, cetățenii, liniștiți, conducerea Poliției Neamț a dat asigurări că, periodic,  se fac verificări privind acordarea compensațiilor pentru chirie, iar acolo unde se constată abateri cei în cauză suportă consecințele. Cel mai probabil o cercetare disciplinară și returnarea banilor. Însă, din câte am înțeles, mai rar se întâmplă astfel de lucruri. Acum nu știm dacă nu cumva cu jumătate din suma cheltuită cu plata chiriei inspectorului Matache, apartamentul de la etajul Poliției Roznov nu putea fi făcut locuibil, dacă tot afirmă conducerea IJP că necesită investiții.

D.MURARU

 

4 comments

  1. Aiurel 15 septembrie, 2016 at 08:32 Răspunde

    Se descurca “Bai Ionut”! Un oportunist al vremurilor, ca tot mai mulți! Probabil ca din ăia 800 de lei, o parte merge pe la cei care-l conduc. Ăsta reprezintă Politia Română

  2. Ion 15 septembrie, 2016 at 09:07 Răspunde

    Si care sunt politistii nemultumiti? Dl (******)? Cel care il are drept mentor pe(*****) zis (*****), cunoscut pentru raspandirea de informatii false prin presa. Tot Roznovul ii stie pe indivizii astia 2 care-s bolnavi dupa putere si au interes in a-l sabota pe Matache pentru a fi demis din functie. Da de ce nu vorbeste nimeni de acest domn(******) care pleaca in fiecare sambata cu portbagajul plin din targul de la Roznov?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.