EXCLUSIVITATE ATACUL.RO!!! DOCUMENT EXPLOZIV CARE ARATĂ CĂ AUTORITĂȚILE AU FĂCUT ZID ÎN JURUL UNOR GRUPĂRI MAFIOTE

1
427

Așa cum am prezentat în edițiile anterioare, numele unor cunoscuți polițiști nemțeni, procurori, dar și ofițeri SRI, apar într-un dosar cutremurător al procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție(PÎCCJ). Ancheta, finalizată în luna ianuarie a acestui an, a vizat modul defectuos în care au fost investigate două dosare penale complexe privind activitatea infracțională a clanului Mararu. În documentele procurorilor bucureșteni se vorbește despre grave abateri în instrumentarea celor două anchete penale, de la proceduri nerespectate la dispariția unor stenograme care ar fi putut proba implicarea fraților Mararu în două tentative de omor ce au zguduit întreaga țară. Este vorba de tentativa de omor comisă în decembrie 2002 împotriva ofițerului Cezar Filip și tentativa de omor din februarie 2006, căreia i-a căzut victimă Dumitru Mironescu, un dușman declarat al fraților Mararu.

Războiul dintre cele două grupări a durat mai bine de 10 ani, timp în care orașul Piatra Neamț a fost scena unor acte de o violență extremă. Bătăi, incendieri de mașini sau de imobile, atentate cu bombă, totul culminând cu asasinatul căruia i-a căzut victimă, în noiembrie 2010, Gheorghe Mararu. Din păcate, autoritățile nu au identificat la timp soluțiile care să ducă la liniștirea spiritelor. Ba mai mult decât atât, așa cum se vede și în documentul pe care îl prezentăm astăzi în exclusivitate, au gafat grav, nereușind să soluționeze anumite dosare la timp. Vorbim de cazuri care dacă ar fi fost rezolvate în timp util poate ar fi dus la oprirea violențelor și chiar la prevenirea asasinatului de la Cafe Latino.

Atacul.ro vă prezintă ordonanța de clasare dată în cazul a șase anchetatori nemțeni (patru polițiști și doi procurori), care au avut calitatea de făptuitori în acest dosar. Trebuie ținut cont de faptul că ancheta penală a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a demarat în urma unei sesizări făcute de Ministerul Administrației Internelor. Corpul de Control al MAI a venit la Piatra Neamț imediat după asasinatul de la Cafe Latino și a descoperit lucruri deosebit de grave la IJP Neamț. Este vorba, în principal, de cele două dosare amintite în care cercetările au fost făcute în bătaie de joc. Dosarul tentativei de omor împotriva ofițerului Filip a fost înregistrat la Parchetul Județean Neamț după aproape patru ani de la comiterea faptei, ceea ce a făcut ca mai multe probe adunate în timpul cercetărilor să nu poată fi folosite. Este cazul a două stenograme în care sunt redate discuțiile telefonice dintre Gheorghe Mararu și Vasile Rodideal. De asemenea, s-a discutat despre posibila dispariție a unei stenograme deosebit de importante, care ar fi confirmat implicarea lui Gheorghe Mararu în tentativa de omor comisă împotriva lui Cezar Filip. Concluzia finală a PÎCCJ a fost că discuția respectivă nu a existat, deși anchetatorii nu au depus un minim efort să-i audieze pe toți cei care ar fi putut să elucideze acest caz. Și ne referim aici la Ovidiu Crăciun, fostul șef al SRI Neamț, și procurorul (n.r. ieșit la pensie între timp) Nicolae Păuna care instrumenta un dosar penal ce ar fi trebuit să conțină respectiva probă. Nu în ultimul rând, nu poți să nu observi „viteza” cu care au lucrat procurorii de la PÎCCJ. Trebuie spus că, în primă fază, PÎCCJ a dispus efectuarea unor verificări pentru a stabili veridicitatea celor consemnate în raportul Corpului de Control. Această anchetă a debutat în noiembrie 2010 și a fost finalizată în august 2011. Concluziile procurorului anume desemnat au stat la baza întocmirii unui dosar penal în care au fost cercetați mai mulți polițiști și procurori nemțeni. Instrumentarea dosarului a durat mai bine de patru ani și jumătate. La final, toți cei vizați s-au ales cu clasări. Două au fost motivele: în cazul multor fapte a intervenit prescripția răspunderii penale, iar în cazul altora s-a ajuns la concluzia că infracțiunile nu se confirmă.

Oricât ai fi de îngăduitor, nu ai cum să nu vezi „dansul declarațiilor” celor anchetați, dar și modul în care procurorii de la PÎCCJ fandează frumos. Nu vrem să acuzăm pe nimeni, însă așa cum afirmă și un cunoscut ofițer ieșit la pensie, parcă sunt cam mulți polițiști cu funcții importante în IJP Neamț în acest moment, a căror nume apar în această anchetă, același lucru fiind valabil și în cazul unor procurori. Faptul că un dosar penal nu a fost înregistrat acolo unde trebuia, că s-a tot discutat despre o stenogramă care ba a dispărut, ba nu, pentru că nu a existat, că PÎCCJ lasă senzația că a dat dovadă de prea multă înțelegere, nu face decât să dea de gândit. Toate lucrurile pe care le veți citi în materialul PÎCCJ nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat fie o cârdășie, fie o lipsă crasă de profesionalism a celor din teritoriu si de la centru.

Tocmai de aceea, pentru a avea un tablou complet, o să-i amintim aici pe toți cei care au condus ministere importante (MAI, Justiție) și Poliția Română în intervalul în care cele două dosare de tentativă de omor au fost pur și simplu batjocorite de anchetatori, așa cum de altfel s-a întâmplat și cu dosarul în care aceștia au fost anchetați.

Așadar, între anii 2002 (tentativa de omor comisă împotriva lui Cezar Filip) și 2010 (asasinatul de la Cafe Latino), Ministerul Administrației și Internelor a fost condus de:

-Ioan Rus: 28 decembrie 2000 – 15 iunie 2004

-Marian Săniuță: 15 iunie 2004 – 28 decembrie 2004

-Vasile Blaga: 29 decembrie 2004 – 5 aprilie 2007

-Cristian David: 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008

-Gabriel Oprea: 22 decembrie 2008 – 20 ianuarie 2009

– Liviu Dragnea: 20 ianuarie 2009 – 11 februarie 2009

-Dan Nica: 11 februarie 2009 – 3 octombrie 2009

-Vasile Blaga (interimar): 3 octombrie 2009 – 23 decembrie 2009

-Vasile Blaga: 23 decembrie 2009 – 27 septembrie 2010

-Traian Igaș : 27 septembrie 2010 – 9 februarie 2012.

Ministerul Justiției i-a avut ca șefi, tot în perioada menționată mai sus, pe:

-Cristian Diaconescu – decembrie 2000- 10 martie 2004

-Monica Macovei – 29 decembrie 2004

-Tudor Chiuariu – 5 aprilie 2007

-Teodor Meleșcanu – 15 ianuarie 2008 (interimar)

-Cătălin Predoiu – 29 februarie 2008 – 3 octombrie 2009

Cătălin Predoiu – 3 octombrie 2009 – 23 decembrie 2009 (interimar)

Cătălin Predoiu – 23 decembrie 2009 – 7 mai 2012

Între anii 2002-2010, Poliția Română a fost condusă de:

Florin Sandu: 29 ianuarie 2001 – 27 noiembrie 2003

Dumitru Sorescu: 27 noiembrie 2003 – 20 ianuarie 2005

Dan Valentin Fătuloiu: 20 ianuarie 2005 – 9 august 2007

Gheorghe Popa: 3 octombrie 2007 – 16 octombrie 2008

Petre Tobă: ianuarie 2009 – 23 noiembrie 2010

Liviu Popa: 23 noiembrie 2010 – 15 mai 2012.

Poliția Neamț i-a avut ca șefi, în intervalul 2002-2010, pe comisarii Aurel Munteanu, Nistor Cărbunaru și Aurelian Vasea Șoric. Ultimul a fost demis, la pachet cu Tobă și Fătuloiu(secretar de stat în MAI), în urma asasinatului de la Cafe Latino.

Toți, împreună cu echipele lor de conducere, sunt responsabili pentru modul în care au fost gestionate grozăviile care au adus orașul Piatra Neamț în centrul atenției întregii țări. Numai că nimeni nu și-a asumat absolut nimic, deși fiecare, în proporție mai mică sau mai mare, își are partea sa de vină. Dacă mai punem la socoteală că Petre Tobă a fost demis în 2010 din fruntea Poliției Române, fiind acuzat că a manageriat prost conflictul de la Piatra Neamț, iar după doi ani a fost recuperat și numit în aceeași funcție, nu putem să spunem decât că așa se întâmplă atunci când interesele gruparilor infracționale se intersectează cu cele alea gruparilor politice. Ca să nu mai spunem că Tobă a fost și ministru al MAI în Guvernul Cioloș.

În documentul prezentat astăzi de atacul.ro, datele cu caracter personal sunt protejate, dar și persoanele care au fost suspectate că ar fi complotat împotriva ofițerului Filip. Ce-i drept, vorbim de oameni care erau cercetați într-un alt dosar instrumentat de ofițerul Filip, însă s-a dovedit că nu au avut nici o treabă cu tentativa comisă împotriva acestuia. (D.M.)

 

 

 

1 comment

  1. Adinus 14 septembrie, 2016 at 11:38 Răspunde

    Domnilor! Va legați de,, bai Ionuț ” care sunt(ca sa vorbim în termeni mafioți) doar,, locotenenți “, simpli executanți puși în funcții,, cheie”?Cu rolul lor desigur bine stabilit. Și care nu au ce cauta acolo.Oare de ce nu se întreabă nimeni cui aparține NT 50(***), mașina făcută cadou de Fam. Mararu în 2008 prin S.C.IDAC Neamț.La vremea aia vreo 6500 de euroi. Sau de cele 2-3 hectare(hohoho-suprafata mare) date cu ajutorul primăritei de la Garcina vestita dna A.Balan.Cadouri taica, cadouri!De ziua de naștere, nu?
    De ce și cui?Vom știi vreodată?

    Admin.: Informatia este extrem de interesanta si o vom verifica. De asemenea, daca aveti dovezi in sensul celor afirmate mai sus, va rugam sa le trimiteti pe adresa atacul2015@yahoo.com sau danielmuraru@yahoo.com

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.