UN DEPUTAT AVERTIZEAZĂ: ÎN ROMÂNIA SE CONSTRUIEȘTE HAOTIC, IAR LA UN CUTREMUR MARE VA FI PRĂPĂD

1
386

dsc00040-copy

Legislația în domeniul siguranței construcțiilor este proastă și 
incompletă, iar acest lucru s-ar putea să coste scump România în cazul unui seism puternic. Aceasta este concluzia la care a ajuns deputatul Cătălin Drăgușanu. Parlamentarul, de profesie inginer constructor, a studiat cu atenție legea în domeniul siguranței construcțiilor și a identificat o serie de neajunsuri pe care încearcă să le elimine prin adoptarea unui nou proiect legislativ pe care îl va finaliza în curând.

În prezent, în România se poate spune că toată lumea construiește după cum dorește, legislația fiind extrem de blândă cu cei care încalcă legea, așa incompletă cum este. Orice poate sparge un perete în apartamentul din bloc, doar cu avizul unui expert. În statele civilizate, spune deputatul, o intervenție la structura de rezistență a unui imobil intră în categoria infracțiunilor și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare. Construcțiile fără autorizație nu pot fi demolate decât printr-o decizie a instanței.„Seismul care a avut loc recent în Italia și soldat cu morți, răniți și pagube materiale importante ne-a adus aminte faptul că România este o țară seismică, iar în ultimii 100 de ani s-au înregistrat peste 40 de cutremure. Le reamintesc doar pe cele din anii 40, 77 și 90, care s-au soldat cu victime omenești și pagube materiale importante. Sigur, seismologii români spun că în perioada următoare, pe baza măsurătorilor făcute, România să se aștepte la un seism imporatant. Nu știm și nu știe nimeni când va fi, dar se pare că România nici nu face nimic în așteptarea unui astfel de seism. Dacă e să ne referim la domeniul imobiliar, din păcate în țara noastră se construiește fără a avea autorizație de construire sau se construiește cu autorizație de construire în care prevederile legale sunt doar general acoperite. În România Legea 50 este destul de relaxată. Prevede că este infracțiune doar executarea de lucrări fără autorizație de construire. De demolarea unor construcții se face referire doar dacă e vorba de construcții monument istoric. Pentru restul construcțiilor nu există noțiunea de infracțiune, deci se discută doar despre amendă. Desființarea imobilelor se aplică doar în cazul în care la expirarea termenului de intrare în legalitate, cel care trebuie să o facă nu a făcut nici un demers în acest sens. Aici este un aspect care lasă foarte mult de dorit. Nu am văzut, personal, în Piatra Neamț, nicio construcție demolată pentru că a fost abuziv sau o constructie demolată pentru că nu s-a respectat autorizația unui imobil ridicat ilegal”, a declarat deputatul Drăgușanu.

În ceea ce privește răspunderea penală în acest domeniu, parlamentarul a precizat că aceasta se împarte între dezvoltatorul imobiliar, constructor, proiectant, pe când în alte state cel care răspunde penale de calitatea lucrărilor este primul proprietar. „La noi am văzut că dezvoltatorul imobiliar poate fi și constructor și proiectant. Am văzut că sunt firme care au laboratoare care-și testează materialele, testează calitatea lucrării și atunci… nu mai discutăm de conflict de interese, discutăm de un conflict moral”, a spus Drăgușanu.

Grav este că nici prevederile legale actuale nu sunt respectate. În acest sens, deputatul a amintit că există obligația ca toate construcțiile înalte să fie prevăzute cu detectoare seismice, însă nimeni nu are atribuții să verifice dacă aceste detectoare există și sunt funcționale. „De asemenea , testele de amplasament, studiul profesionist al solului, nu sunt absolut obligatorii. Sunt lucruri care cu siguranță vor avea un impact la un moment dat, iar atunci vom vedea cât de grave sunt aceste abateri. Va fi poate prea târziu pentru că vom avea victime omenești, pierderi materiale, răniți și, în stilul nostru caracteristic, vom aplica un managament pompieristic și  vom da unii vina pe alții”, a completat deputatul.

Deși nu a a spus-o clar, Cătălin Drăgușanu se gândește serios să introducă în proiectul legislativ și interdicția ca cetățenii, în special cei care locuiesc la bloc, să aibă dreptul să spargă pereții după cum îi taie capul. „În străinătate, în țările care respectă siguranța construcțiilor, se lasă cu 5 ani de pușcărie. La noi nu numai că nu e nimeni întrebat dacă poate să demoleze un perete în casă , iar cineva care vrea să o facă legal are nevoie doar de avizul unui expert. Acesta își dă cu părerea și spune că ,,da, dărîmă că nu se întămplă nimic,,. Da, aș spune eu, nu se dărâmă până la primul cutremur”, a conchis  deputatul Drăgușanu. Acest haos legislativ va fi corectat printr-un proiect care, dacă va deveni lege, va schimba multe lucruri în domeniul siguranței construcțiilor din România.(D.M.)

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Aiurel 10 septembrie, 2016 at 09:20 Răspunde

    Nu doar legislația trebuie schimbată. Spagile în domeniu sunt de notorietate. Inspecția de stat în construcții știe despre ce vorbesc! E un haos total!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.