Bătălia pentru Parlament. ARCAN (PSD), DE LA „AGARICUS BISPORUS” LA POLITICĂ, ȘI ȚAPU (PNL), AFACERI DE MILIOANE CU APA SERV SA

3
394

 

Mai sunt fix patru zile până la alegerile din 11 decembrie, iar candidații la alegerile parlamentare se întrec în promisiuni adresate electoratului, scopul fiind acela de a atrage cât mai multe voturi care să-i propulseze în Parlamentul României. Concurența este acerbă, pe cele 11 locuri alocate județului Neamț (8 deputați și 3 senatori), luptându-se 154 de candidați de la 10 formațiuni politice. Așa cum am promis, Atacul.ro va prezenta, în perioada rămasă până la alegeri, candidații principalelor partide care, cel mai probabil, vor fi trimiși în Parlamentul României, însă nu-i vom rata nici pe cei care ocupă prima poziție a partidelor cotate cu șanse scăzute, dar nici pe independenți. Spațiul de astăzi l-am alocat celor care ocupă prima poziție pe listele PSD și PNL la Senat, Emilia Arcan și Eugen Nazare Țapu. Singurul lucru pe care l-ar avea în comun cei doi politicieni este liniștea pe care le-o oferă prima poziție pe listele partidelor din care fac parte, poziție care, cel mai probabil, îi va trimite în Senatul României.
A renunțat la afacerea cu ciuperci pentru politică

Intrată în politică în anii 2000, pe ușa Partidului Democrat, Emilia Arcan a ajuns în anul 2007 în filiala nemțeană a Partidului Conservator, condus la acea vreme de Miron Smarandache. Eșecul conservatorilor nemțeni la alegerile din 2008, dar și plecarea finanțatorului Smarandache, i-a făcut pe mulți conservatori să-și ia tălpășița, printre aceștia fiind și Emilia Arcan. Destinația a fost PSD. În 2009, Emilia Arcan a văzut pentru prima dată ce înseamnă să câștigi bani ușor, fără multă muncă și bătaie de cap. A fost numită, pe linie politică, director adjunct la Direcția Agricolă Neamț, funcție pe care a fost nevoită s-o părăsească după ce Mircea Geoană a pierdut prezidențialele din 2009, iar PSD-ul a părăsit Guvernul Boc I. Ulterior, Emilia Arcan a câștigat funcția de președinte al organizației de femei din PSD, iar în 2012 a prins un loc eligibil pe listele USL la Consiliul Judetean Neamț. O perioadă a îmbinat afacerile cu politica, împărțindu-și timpul între ciupercăria de la Țibucani și ședințele de partid. După ce a fost aleasă consilier județean, Emilia Arcan și-a lăsat acționarul să se ocupe firma Emaricom SRL, specializată în producerea ciupercilor Agaricus Bisporus (Champignons).

Probleme cu ANI

În noiembrie 2015, Agenția Națională de Integritate anunța poporul că Emilia Arcan, vicepreședinte al Consiliului Judetean Neamț, are probleme cu incompatibilitatea. „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 octombrie 2012 – 19 decembrie 2013, întrucât a deținut, simultan funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț și funcția de administrator al S.C. Europandra S.R.L., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul ANI. Decizia a fost atacată, iar în aprilie, cand Curtea de Apel Bacău dispune anularea raportului ANI. O primă bătălie a fost câștigată de Arcan, însă ANI nu a renunțat și a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde dosarul se află în așteptarea primului termen. Arcan se apără și afirmă că a cerut dizolvarea societății la care a fost administrator (Europandra SRL) încă din 2009 și că nu înțelege cum de ANI a ajuns să o declare incompatibilă. Lucrurile, însă, par a sta cu totul altfel, după cum explică jurnaliștii de la supervizor.ro:

 

„Emilia ARCAN ştia din decembrie 2013 că firma nu a fost dizolvată

(…) În Monitorul Oficial nr.3385 din 25 iunie 2009 este publicată Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor privind dizolvarea şi lichidarea simultată a societăţii, numai că aceasta nu a fost dusă la îndeplinire. Hotărârea asociaţilor este din 9 iunie 2016. Reţineţi această dată! Dacă Emilia ARCAN a considerat societatea ca fiind dizolvată şi nu ştia că procedura nu a fost finalizată (aşa cum susţinea în noiembrie 2015), cum de s-a dus la ORC pe 19 decembrie 2013 pentru a se retrage din funcţia de administrator şi din calitatea de asociat?! Mai mult, firma nu a solicitat reluarea procesului de dizolvare, ci suspendarea activităţii pe o perioadă de 3 ani (până pe 19 decembrie 2016). Culmea este că aceste modificări s-au efectuat în condiţiile în care EUROPANDRA SRL a fost declarată INACTIVĂ de către Fisc încă din 28 mai 2009 şi aceasta este probabil cauza pentru care nu s-a derulat dizolvarea/lichidarea. Faptul că la aproape două săptămâni (după decizia Fiscului de inactivare) asociaţii decid dizolvarea şi lichidarea nu pare a fi o simplă întâmplare. În decembrie 2013, când s-au înregistrat menţiunile la Registrul Comerţului, Emilia ARCAN ştia că firma nu a fost dizolvată şi ea a figurat ca administrator până atunci. Teoretic nu mai avea ce face pentru a elimina starea de incompatibilitate, practic exista o şmecherie – pe care a utilizat-o, ridicând-o la grad de super-golănie, o fostă colegă de partid!”

Țapu, politica și afacerile cu bani europeni sau de la bugetul de stat

Senatorul Eugen Nazare Țapu, care acum aleargă după un nou mandat, uitând că nici 1% din promisiunile pe care le-a făcut la alegerile din 2012 nu au fost onorate, iar aici amintim numai de construirea parcului industrial și drumul expres Piatra Neamț – Bacău, a îmbinat util politica si afacerile. În politică a intrat de tânăr, înscriindu-se în anul 1991 în PNȚCD, partid pe care îl părăsește în anul 2000 când devine membru PNL. Cât a fost țărănist, Țapu a ocupat funcția de subprefect al județului Neamț (1997-2000), una dintre cele mai negre perioade din istoria post decembristă a României, când au fost vandute masiv „fabricile și uzinele comuniste”. În anul 2000, actualul senator liberal a revenit la firma sa, Vlanda Company, în funcția de director general. Și cum țara avea nevoie de el, în 2005 este numit secretar de stat la Ministerul Economiei și Comerțului. Interesant este că anul numirii coincide cu anul în care Green Energy, firma băieților deștepți din energie, cu acționari odraslele lui Ștefan și Ursărescu, dar și un băiat de fost securist, începe să facă afaceri, cumpărând energie electrică de la stat și vânzând-o…tot la stat. Unii spun că Țapu ar fi știut foarte bine dedesubturile acestei afaceri, însă noi nu băgăm mâna-n foc că Țapu a știut și n-a spus.  Cert este că în 2012, Țapu îl împrumută cu 700.000 de lei pe Dorinel Ursărescu, președinte la acea vreme la PNL Neamț, bani pe care nici până în momentul de față nu i-a mai recuperat. Iar la ce probleme are Ursărescu, judecat pentru fapte de corupție și cu toate firmele în faliment, este puțin probabil ca, cel puțin în viitorul apropiat, Țapu să-și recupereze banii. Însă, vorba aceea, are balta pește, iar senatorul Țapu nu stă în niciun caz în banii pe care îi datorează Ursărescu. Afacerile societății Vlanda Company, firmă ce aparține familiei, și nu numai, i-au adus în ultimii ani milioane de euro. Mulți bani au venit dintr-un contract pe care Vlanda Company SRL l-a câștigat în cadrul proiectului cu fonduri europene al companiei județene Apa Serv SA. Începând cu anul 2009, Vlanda Company SRL a prins contracte în valoare de aproape 40 de milioane de lei, așa cum se poate vedea clar din ultima declarație de interese, datată in iunie 2016 și postată pe site-ul Senatului României.

Daniel MURARU

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Floarea 7 decembrie, 2016 at 13:40 Răspunde

    Da, greu cu afacerile astea! De la ciuperci la senat, parca e un pas prea mare pentru doamna, ca de altfel pentru oricine. Si Tapu, mare afacerist si el. Dar se face e la noi in tara. Nu avem nicio traditie in politica, decit furtul si pe toti neavenitii care, de la Cuca Macaii, din fundul curtii, ajung sa ne reprezinte. Nu stiu de unde atita tupeu??!!??? Dar ce ma mir, cind tupeul si nesimtirea sunt atuuri in ziua de astazi.

    • valisor 7 decembrie, 2016 at 17:37 Răspunde

      De unde atâta mare pas? E binecunoscutul pas ” tot pe loc, pe loc, pe loc, să răsară agarice!”. Nu în Parlament se mănâncă cel mai mult ciuperci? și nu fix astea sunt cunoscutele în popor „de bălegar” din care au ei acolo bufet suedez? Da cât de bine potriveala în același articol a lui ei doi! că ciupercile astea, să le zicem și de câmpi, se mai cheamă și de stână, adică acolo unde-i boss țapu, deci oaia aia cu cuc. Țapu o fi greșit specia, o fi ingerat ceva ghebe stupefiante și de aia nu se astâmpără. El chiar nu se gândește că poate e la linia de start în jocul de-a șoarecu și deneau?
      …mmmmmm…
      Tocmai mi-a venit un gând în cap(!) Dacă ăștia (nu zic că ăștia doi… alții…) care îs capi de afiși electorali și care eu în locul lor deja aș fi într-o țară care nu refluează jăfuitori, vor în Parlament, atunci hai să-i băgăm, că îi scoate, după aia, cineva ca „să-i bage” și intră în locul lor următorii. Deci, dacă ne uităm în liste la „următorii” și ne convin, uite că dintr-odată avem cu cine vota. Și mă mai dădeam, ca prostu, de ceasul morții și așteptam minuni!…
      Pe cai, vitejii lui Ștefan (celălalt)! și LA VOOOT!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.