InfoCons: În restaurante sau la comenzi online, pizza cu 25 de aditivi și aproape 70 de grame de zahăr pe porție

0
1220

InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale a preparatelor din categoria pizza vândute în restaurante.

„Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm online operatorul economic trebuie să respecte prevederile  ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective. Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi? Care este numericul de aditivi din produse?  Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite?”, arată InfoCons.

Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora, de unde consumatorii pot comanda online produsele, situația este următoarea: 

Pizza analizată:

– Pizza Capriciosa

– Pizza Quattro Stagioni

– Pizza Quattro Formaggi

Gramajul pe porție variază între 100 și 1.370 de grame.

Studiul a fost realizat pe 100 de preparate, după cum urmeză:

– Pizza Capriciosa – 40 de preparate

– Pizza Quattro Stagioni – 28 de preparate

– Pizza Quattro Formaggi – 32 de preparate

Din punct de vedere al aditivilor alimentari, situația se prezintă astfel:

Numărul de aditivi alimentari regăsiti în pizza, ce a facut obiectul studiului, variază între 0 și 25:

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent, situația se prezintă astfel:

Cel mai des întâlniți aditivii alimentari sunt: E330 acid citric , E331 citrati de sodiu , E385 calciu disodic edta , E407 caragenan , E452 polifosfati , E491 monostearat de sorbitan , E1422 amidon modificat

Pe locul 2 se regăsesc: E120 carmine , E202 sorbat de potasiu , E250 nitrit de sodiu , E252 nitrat de potasiu , E262 acetati de sodiu , E270  acid lactic , E300 acid ascorbic , E301 ascorbat de sodiu, E316 eritrobat de sodiu , E325 lactat de potasiu , E410 guma carruba, E412 guma de  guar , E415 guma xantan , E450 difosfati , E451 trifosfati , E471 digliceride , E509 clorura de calciu , E535 ferocianid de potasiu , E536 ferocianura de potasiu , E575 glucono-delta-lactona , E579 gluconat feros , E621 monoglutamat de sodiu , E626 extract de drojdie , E627 guanilat disodic  , E631 inozinat disodic , E635 ribonucleotide disodice , E640 glicina si sarea sa de sodiu.

Pe ultimul loc se regăsesc: E172 oxizi si hidroxizi de fier , E235 natamicina , E243 lauroil arginat de etil , E306 extract bogat in tocoferol , E322 lecitine, E420 sorbitoli , E585 lactat feros.

Toate produsele studiate au avut următoarele informații:

Valoarea energetică este cuprinsa între 171.88 kcal și 423.71 kcal.

Cantitatea de sare variază între 0,63g și 4,07g raportată la 100 g de produs

Atenție! În cazul în care consumați o porție de pizza cu un gramaj de 1.370 grame, cantitatea de sare ajunge la 55,76 grame de sare. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Cantitatea de zahăr variază între 0.48g și 4.78g raportată la 100 g de produs

Atenție! În cazul în care consumați o porție de pizza cu un gramaj de 1.370 grame, cantitate de zahăr ajunge la 65,49 grame de zahăr, deși Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.

Studiul a fost efectuat în parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro.

(Sursa foto: flickr.com)

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.