Sporuri pentru toată bugetărimea. De la condiții vătămătoare de muncă la confidențialitate sau mobilitate, bani pentru buzunarele angajaților statului

8
46068

Eforturile statului de a pune frână cheltuielilor publice par a fi sortite eșecului. Compensațiile prevăzute de legiuitor a fi acordate în cazul condițiilor vitrege de muncă asigurate angajaților din sistemul public pun în lumină lipsa strădaniei decidenților în a reduce risipa de fonduri publice. Asta, pe lângă inutila indemnizație de hrană, de 347 de lei brut/lună/persoană, un nimic pentru ocupanții scaunelor de funcționari ai statului, dar, însumată, o cheltuială considerabilă pentru stat.

La DGASPC, bani pentru condiții deosebite de muncă pentru întreaga șefime

La Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, întreaga conducere și șefii de servicii au încasat, în martie, sporuri pentru condiții deosebite de muncă, a căror valoare a fost cea maximă, de 1.500 de lei fiecare. Consilierii și  inspectorii au încasat între 1.067 și 1.353 de lei. 

Doar două sporuri i-au trebuit unui șef de serviciu pentru a-și încropi un salariu de mediu privat. Adică, sporul de 15% (1.160 lei), încasat pentru controlul financiar preventiv plus sporul pentru condiții vătămătoare, de 1.500 de lei, au totalizat 2.660 de lei. La care s-a adăugat și salariul de 11.603 lei.

Sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă la Casa de Pensii și Biblioteca Județeană

Sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă sunt plătite și angajaților Casei Județene de Pensii Neamț, valoarea maximă a sporului achitat în martie fiind înregistrată în dreptul directorului executiv, de 1.486 de lei, iar cea minimă, de 365 de lei, în cel al magazinerului.

La Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu”, cel mai însemnat spor pentru condiții vătămătoare de muncă a mers, în luna martie, în buzunarele contabilului șef (1.129 de lei). Managerul a încasat un spor de 997 lei, iar șeful de serviciu – 890 de lei. Bibliotecarii au beneficiat de un spor cuprins între 365 și 774 de lei/persoană, în timp ce îngrijitorul a încasat cel mai mic spor pentru condiții vătămătoare, de 310 lei.

Sporuri de confidențialitate și de mobilitate, la ITM

Nici inspectorii de muncă nu puteau lucra fără sporul pentru condiții vătămătoare de muncă, astfel că, în ianuarie, cea mai mare sumă a fost încasată de inspectorul șef, de 1.499 de lei, iar cea mai mică, de către îngrijitor, de 480 de lei. 

Mai mult, cei doi consilieri juridici beneficiază și de spor pentru confidențialitate, de peste 1.000 de lei fiecare, în martie, dar și de spor de mobilitate, în aceeași sumă.

La Direcția Regională de Statistică Neamț, sporul pentru condiții vătămătoare a scos din bugetul instituției, în martie, între 642 de lei (acordat unui referent) și 1.302 lei (acordat directorului executiv).

La Direcția pentru Agricultură, toți lucrează la proiecte europene

În același timp, la Direcția pentru Agricultură Județeană Neamț, toți angajații au fost compensați pentru condițiile vătămătoare în care au lucrat, suma maximă plătită în martie fiind de 1.181 de lei (acordată directorului executiv), iar cea minimă, de 521 de lei (șoferului). 

Cu excepția șoferului, angajații Direcției pentru Agricultură au beneficiat și de majorarea salariului de bază cu până la 50% pentru munca la proiectele europene, sume care s-au cifrat la între 2.266 de lei și 2.936 de lei/persoană. Doi dintre consilierii Direcției pentru Agricultură Neamț dețin și titlul științific de doctor, ceea ce le aduce lunar 950 de lei în plus la salariu.

Sporuri pentru condiții de muncă între 654 de lei (un referent) și 1.487 de lei (directorul executiv) au fost încasate, în martie, și de angajații Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț. 

Lista instituțiilor care plătesc angajaților sporuri pentru condiții de muncă vătămătoare și alte sporuri nu se oprește aici. Multe dintre instituții, chiar dacă achită astfel de beneficii salariaților, nu le fac și publice, ceea ce contravine prevederilor legale. 

Pe de altă parte, sunt și instituții care nu au publicat listele funcțiilor ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice, termenul limită fiind data de 31 martie. 

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

8 comments

  1. Oprea 11 aprilie, 2025 at 09:41 Răspunde

    Eu primesc salariul minim pe economie la privat.Nemernicii pe care i-am tot votat o țară întreagasi cei care lucrează la Stat sunt ca niște căpușe umflate la maxim dupa toti acești ani în care nu s-au văzut intentionat toate aceste sporuri și măriri colosale de salarii.Se știa de ele dar se acoperă uni pe alții ca sa nu se afle.Aceste personaje si-au creat niște salarii exorbitante și tot ei se plâng de banii la Buget.Si nu vor face nimic niciodată în aceasta privința pentru ca nu vor sa sărăcesc ca noi ceilalți de la Privat și multi amărâți de pensionari cu pensii de nimic.Pentru ei pensionarilor vor fi pline de bani.Cei care ne conduc se tot împrumută de la UE și cei care ne împrumută abia așteaptă sa mai primească la schimb cate o bucata din țară noastra ce nu a fost încă vândută UE.Deci.Vedeti și voi cine ne conduce de atâția ani și sărăcește țara fără șa îi intereseze de noi amărâții.

  2. Filiformul 11 aprilie, 2025 at 12:46 Răspunde

    Privatul te fură, dându-ți salariul minim pe economie, Statul te plătește cu diferența luată de la privat. Ați priceput?

  3. Corina 11 aprilie, 2025 at 15:55 Răspunde

    Bine că au acordat tot felul de sporuri la majoritatea instituțiilor de stat, dar la personalul didactic auxiliar din învățământ nu se gândesc niciodată!!! Rușine!!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.