Indemnizațiile de hrană ale bugetarilor, sumele pe care statul le cheltuie în van

3
14476

Statul cheltuie sume exorbitante cu proprii angajați, unele fără un impact asupra bunăstării acestora, dar care produc o gaură considerabilă în buget. Un exemplu elocvent este indemnizația de hrană, o sumă derizorie alocată lunar fiecărui salariat din sistemul public, de numai 347 de lei brut, la care  decidenții nu vor să renunțe. Deși salariile bugetarilor sunt mari, aceștia nu dau semne că ar renunța de bună voie la această ridicolă sumă pe care statul le-o acordă pentru a-și cumpăra de mâncare (legea impunând obligativitatea acordării acestor bani), din respect față de milioanele de contribuabili care le asigură salariile și din solidaritate față de cei care, deși muncesc, trăiesc la limita subzistenței.

Cheltuieli uriașe, fără efect

Un calcul efectuat de atacul.ro relevă dimensiunea cheltuielilor cu indemnizațiile de hrană (347 lei brut/lună/bugetar) pe care statul le face lunar, bani care ar putea fi cheltuiți cu maximă eficiență dacă ar fi direcționați spre alte destinații, unde lipsurile sunt considerabile (în medicamentele care lipsesc din spitale, ca de exemplu, iar pacienții le cumpără cu propriile fonduri).

Datele Ministerului Finanțelor Publice, centralizate de atacul.ro, arată că peste 10 milioane de lei au fost cheltuiți, în primul semestru al acestui an, de o mână de instituții din Neamț, numai cu hrana bugetarilor, fără a mai pune la socoteală și cealaltă pomană electorală la care statul nu vrea să renunțe – voucherele de vacanță (1.450 de lei/an/bugetar). Dacă este să raportăm ridicola suma de 347 de lei/lună/bugetar la salariile pe care le câștigă, vedem, practic, că banii se duc efectiv în van. La un salariu de 20.000 de lei, cât are un director executiv din Consiliul Județean Neamț, ori la o leafă de 15.000 de lei, cât câștigă un consilier superior, din cadrul aceleiași instituții, ori la valoarea salariilor din primării (între 4.000 și 16.000 de lei), sau în alte instituții ale statului, toți bugetarii se bucură de această sumă de toată jena. Este evident că, dacă ne raportăm la nivel național, suma totală cheltuită cu hrana bugetarilor și cu voucherele de vacanță este astronomică.

Salariați mulți, guri multe

Instituțiile cu cei mai mulți angajați cheltuie pe măsură, adică mult  pentru ca angajații să nu cumva să rabde de foame pe la serviciu.

În top este spitalul din Piatra-Neamț, care a „topit” în 6 luni cu îndemnizațiile de hrană, ce au însumat peste 2,75 de milioane de lei, urmat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, cu 1,66 milioane de lei. Spitalul din Roman a cheltuit peste 1,62 de milioane de lei, ca să asigure banii de mâncare. La Târgu-Neamț, spitalul a cheltuit 783.376 de lei ca să-și hrănească angajații 6 luni, cel de pneumoftiziologie, de la Bisericani, 353.895 de lei, în timp ce la Bicaz, suma de 347 de lei/lună/angajat adunată în primul semestru s-a cifrat la 179.577 de lei.

Angajații Consiliului Județean Neamț nu au putut nici ei să refuze această ridicolă sumă, că doar e de luat, astfel că, în total, instituția a cheltuit, în 6 luni, 349.460 de lei. Inspectoratul Școlar Neamț a plusat la cheltuieli cu 76.924 de lei indemnizații de hrană, Inspectoratul pentru Calitatea Semințelor, cu alți 17.418 de lei, Inspectoratul Teritorial de Muncă „investind” în mâncarea angajaților 81.126 de lei.

Sumele cresc considerabil la Casa de Pensii (157.261 de lei), Teatrul Tineretului (116.825 de lei), Direcția Sanitar Veterinară (167.097 de lei).

Sute de mii de lei pentru mâncarea angajaților din primării

La primării, cea mai mare sumă cheltuită pentru hrana bugetarilor, în primul semestru, a fost înregistrată la Piatra-Neamț (375.819 lei), acolo unde un consilier superior câștigă o retribuție între 6.000 și 13.000 de lei/lună și, cu siguranță, 347 de lei/lună îl ajută să se hrănească mai bine.

La Primăria Roman, indemnizațiile de hrană s-au cifrat la 355.717 lei, în 6 luni, iar la Primăria Târgu-Neamț – 157.352 de lei.

La Poiana Teiului, statul a hrănit angajații primăriei, în primul semestru, cu 40.399 de lei, Borlești, cu 63.057 de lei, la Răucești, cu 44.517 lei, iar la Alexandru cel Bun, primăria a cheltuit 40.150 de lei.

Normele de hrană pe care salariații instituțiilor de forță de primesc sunt, cumulate, de ordinul milioanelor de lei. Spre exemplu, Poliția Neamț a cheltuit, în 6 luni, 6,19 milioane de lei ca să asigure hrana angajaților, Inspectoratul de Jandarmi, alți peste 2 milioane de lei, Poliția locală Piatra-Neamț – 561.194 de lei, în timp ce salariații Prefecturii Neamț au primit 241.476 de lei drept normă de hrană.

Sursa foto: manager.ro

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Mihai 17 iulie, 2023 at 08:36 Răspunde

    Poate pentru directori și aristocrația bugetara sunt sume „ridicole” cum ziceți dv, pentru bugetarii de rand sunt foarte importante la 2500-3000 lei bani în mana.

    Admin.: Dacă este să vorbim despre salariații de rând, nu uitați că, în Neamț, jumătate dintre angajați lucrează pentru salariul minim pe economie/lună, adică 1800 de lei în mână, fără bani de mâncare, concedii plătite de stat etc, poate cu un surplus plătit la negru. Cealaltă jumătate a angajaților este cea din care faceți parte și dumneavoastră, presupun.
    Ar trebui să primeze principiul echității, nu discriminarea.
    Toate bune!

  2. Stefan 20 iulie, 2023 at 10:25 Răspunde

    347 de lei pe luna nu reprezinta o suma „derizorie” , e corespunzatoare bonurilor de masa acordate de mediul privat.
    La bugetari altele sunt problemele: salariile si sporurile nesimtite acordate fara a se cere performanta!

    Admin.: În contextul prezentat, sumă menționată este una derizorie, iar cei mai mulți dintre bugetari ar putea renunță lejer la ea.

  3. Iulian 2 octombrie, 2023 at 08:41 Răspunde

    Faceți o mare confuzie. Bugetar este si muncitorul angajat la primarie sa stringa gunoiul si un fochist la o institutie publica. In aceste cazuri salariul net este cuprins intre 2500-3000 lei. Acea norma de hrana are impact pozitiv. Pentru voi bugetar inseamna doar Primarul?

    Admin.: Nu ne-am referit la primari și la alte persoane care dețin funcții de demnitate publică, alese și numite, deoarece nu beneficiază de indemnizație de hrană.
    Înainte de a comenta, citiți articolul cu atenție.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.