Hărțuit și dat afară din Poliție, sindicalistul Cănărău a făcut plângere penală la DGA împotriva șefilor. Polițistul a câștigat un proces, demonstrând că a fost victima excesului de zel
Ioan Cănărău (foto), liderul filialei nemțene a Sindicatului Europol, nu cedează sub nicio formă în fața sistemului, chiar dacă ultima măsură luată împotriva sa a fost aceea de destituire din Poliție. Dat afară pentru că ar fi afectat imaginea instituției prin luările de poziție și postările pe care le-a făcut în spațiul public, sindicalistul a depus, de curând, o plângere penală la Serviciul Județean Anticorupție, solicitând anchetarea mai multor ofițeri pe care îi consideră responsabili pentru o amendă pe care a încasat-o în calitate de participant la trafic, în urmă cu mai bine de 2 ani.
Deranjați de mesajele scrise de pe mașina sindicalistului
Ioan Cănărău și-a colantat autoturismul cu mesaje care i-au supărat pe șefii din Neamț și de la București. „Jos mafia din Poliția Română”, „Jos mafia din Ministerul de Interne!” sunt doar două mesaje de pe afișele lipite pe mașina sindicalistului. Pentru acest lucru, Cănărău a fost amendat în două rânduri, motivul învârtindu-se în jurul ideii că foliile nu ar îndeplini prevăzute de lege, că ar obtura vizibilitatea etc.
Instanța i-a dat câștig de cauză lui Cănărău
În ambele situații, sindicalistul a atacat procesele verbale de contravenție și a câștigat. Ultima dată, acum câteva zile, când Tribunalul Neamț a anulat amenda (plus măsura reținerii certificatului de înmatriculare) pe care sindicalistul a încasat-o în septembrie 2022.
Pentru ce i s-a întâmplat în data de 9 septembrie 2022, când a fost oprit de un coleg polițist, însoțit de un reprezentant al Registrului Auto Român (RAR), care i-a reținut certificatul de înmatriculare pe motiv că avea folii neomologate și pentru defecțiuni la stopul frâna dreaptă. Considerând că a măsura luată împotriva lui a fost nedreaptă, Ioan Cănărău s-a adresat Justiției, care a anulat procesul verbal de contravenție în ceea ce privește măsurile luate în legătura cu foliile.
„Ofițerul de poliție a comis un abuz foarte grav”
Analizând filmarea de pe bodycam-ul ofițerului care l-a sancționat, Valerică Ursachi, Cănărău a observat că acesta a lăsat să plece, fără aplice vreo sancțiune, un cetățean care conducea un autoturism ce avea aplicate folii neomologate.
În fața unei astfel de probe, sindicalistul a pus mâna pe pix și a făcut o plângere penală împotriva lui Ursachi, dar și a șefilor acestuia de la acea dată.
„Studiind cu atenție imaginile am observat cum ofițerul de poliție Ursachi Valerica Nelu oprește mașina cu numerele de înmatriculare NT 92 (***), ii cere documentele conducătorului auto și îi spune să mute mașina într-un anumit loc pentru ca va fi supus unei verificări RAR. Trece o perioadă îndelungată de timp, după care se duce la autospeciala de politie, ia documentele conducătorului auto, i le duce la mașină și îi spune că data viitoare îi va reține certificatul de înmatriculare, pentru că are aplicate pe geamuri folii negre neomologate. Mașina nu a mai fost controlată din punct de vedere tehnic de către reprezentanții RAR. Ofițerul de poliție a comis un abuz foarte grav, chiar un abuz in serviciu prin nedispunerea unui control tehnic in condițiile in care auto NT92(***) avea aplicate folii necertificate RAR pe geamurile spate ale mașinii. Bănuiesc că s-a întâmplat ceva ilegal, pentru că altfel nu se explică comportamentul ofițerului și a celor de la RAR. Ce motive să ai să oprești în trafic o mașină cu folii și să nu dispui nici o măsură, niciun control tehnic?”, și-a arătat indignarea Ioan Cănărău.
„Nu voi ceda sub nicio formă”
În opinia lui Cănărău, colegii săi, implicați în acțiunea care a dus la sancționarea sa, au încălcat legea, drept pentru care i-a reclamat la Serviciul Județean Anticorupție, structură aflată în subordinea Direcției Generale Anticorupție.
„Le-am spus, prezentându-le cadrul legal, că nu au dreptate. Am remediat acele așa zise defecțiuni, becurile arse, însă degeaba. Nici nu au vrut să audă, scopul lor fiind acelea de a-mi lua certificatul cu orice preț. Nu voi ceda sub nicio formă, m-am adresat deja parchetelor competente și voi deschide acțiuni în instanță pentru acordarea de daune morale consistente. Se vede cât se poate de clar pe filmarea făcută cu bodycam-ul din dotarea ofițerului de politie Ursachi Valerică Nelu, că eram cel vizat și ca comis infracțiunea de abuz în serviciu și poate și altele, atunci când nu a dispus măsurile legale împotriva altui conducător auto care avea aplicate pe mașina folii neomologate. S-a văzut intenția polițistului de a-l favoriza, pentru ca i-a dispus sa mute mașina și să aștepte controlul tehnic al lucrătorilor RAR, după care l-a lăsat sa plece fără sa se mai facă vreun control. Asemenea abuzuri trebuiesc pedepsite”, a declarat Cănărău.
Foliile de pe mașină i-au mai deranjat pe polițiști
Sindicalistul nu s-a aflat pentru prima dată într-o astfel de situație. În septembrie 2021, lui Ioan Cănărău i-a fost reținut permisul de conducere dintr-un motiv asemănător – folii cu probleme. Și atunci, ca și acum, instanța de judecată i-a dat dreptate, anulând procesul verbal de contravenție.
„După cum bine știți, două instanțe de judecată mi-au dat dreptate și au anulat procesele verbale de contravenție prin care am fost sancționat pentru aplicarea afișelor, pe mașina personală, cu mesajul „JOS MAFIA DIN MINISTERUL AFACERILOR INTERNE, JOS MAFIA DIN POLITIA ROMÂNĂ”. Pentru ambele situații am sesizat Serviciul Județean Anticorupție Neamț. Se vede cu ochiul liber ca au fost acțiuni abuzive orchestrate din interiorul IPJ Neamț și că agenții constatatori au fost instigați să încalce legea. Sunt suspiciuni rezonabile în ceea ce privește comiterea de fapte de dare și luare de mită, trafic de influență, etc. Nu mai zic de abuz în serviciu și de infracțiunea din Legea Dialogului Social, constrângerea, condiționarea, în orice mod, a celor aflați in conducerea organizatiilor sindicale, cu scopul de ale limita atribuțiile funcțiilor pentru care au fost aleși. Aplicarea afișelor era o formă continuă de protest pe care angajatorul și-a dorit să o sufoce”, a spus Ioan Cănărău.
„Am condus mașina cu afișele pe ea în nouă țări”
Ioan Cănărău susține că a studiat legea cu foarte mare atenție și știe că nu a greșit cu nimic, că decizia sa de a aplica pe mașina personală afișe cu mesaje sindicale nu este ilegală.
„Sunt președinte al Sindicatului Europol, filiala Neamț, iar legea ne permite să alegem diferite forme de protest. Am decis să aplic pe mașina personală un afiș cu inscripțiile JOS MAFIA DIN MINISTERUL AFACERILOR INTERNE, JOS MAFIA DIN POLITIA ROMANA, atât pe caroserie cât și pe geamurile laterale spate, pe afară, nu pe interior. Afișul conține și sigla Sindicatului Europol. Am studiat cu rigoare legislația în vigoare și am tras concluzia ca aplicarea afișelor windows graphics, one way vision, nu încalcă legea. Acest tip de afiș permite vizibilitatea foarte clară din interior către exteriorul autoturismului. Din acest motiv am fost oprit de către ofițerul de poliție, nu pentru ca aș fi încălcat legea. Din cauza mesajului de pe afiș. Am condus mașina cu afișele aplicate, un an de zile, prin toată țară. Am fost oprit și sancționat pentru încălcarea limitelor de viteză. Pentru folii sau afișe nu. Mașina a stat parcată aproape în fiecare zi în parcarea din față sediului Poliției Roman. Am condus mașina cu afișele pe ea în nouă țări din Europa, în luna august 2022. La începutul lunii, la plecarea în Europa, am fost oprit în județul Bihor, la vama cu Ungaria. Polițiștii nu au constatat ca foliile nu sunt conforme. Despre aplicarea afișelor nu a constatat niciun polițist săvârșirea vreunei ilegalități. Nici polițștii de frontieră. Pentru că legea permite aplicarea acestui tip de afișe, printr-o înțelegere cu lucrătorii RAR inspectorul de poliție Ursachi Valerica Nelu a decis să rețină certificatul de înmatriculare și să mă sancționeze în ciuda faptului că pentru foliile de pe mașină dețin certificare RAR, iar la momentul constatării de către polițistul rutier, stopul pe frână și lampă pe număr funcționau”, a conchis Cănărău.
Demiterea liderilor de sindicat, un precedent periculos
Acesta, ca și colegul său, Vitalie Josanu, președinte al Sindicatului Polițiștilor din România (SPR) „Diamantul”, așteaptă rezultatul contestațiilor pe care le-au făcut împotriva deciziei de destituire din Poliție. Atât Cănărău, cât și Josanu au fost demiși din Poliția Română, fiind acuzați că au lezat imaginea instituției prin atitudinea critică pe care au avut-o la adresa șefilor și a instituției, în ieșirile lor publice. Cei doi polițiști spun că nu au greșit cu nimic, luările lor de poziție, care au nemulțumit șefii, fiind luate în calitate de lideri de sindicat.
Este pentru prima dată când în România doi sindicaliști din Poliție sunt excluși din sistem pentru opiniile exprimate în spațiul public. Prin această măsură s-a creat un precedent periculos, sindicaliștii urmând să-și desfășoare activitatea cu teama că oricând vor putea avea aceeași soartă ca Josanu și Cănărău.
D. MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.