Directorii șpăgari de la Borlești țin cu dinții de funcții. Ce baliverne i-au „turnat” inspectorului general

1
3708

Cei doi directori de școli, Ionel Pătrunjel, directorul Școlii Gimnaziale Ruseni, și Veniamin Cristinel Constantin, directorul Școlii Gimnaziale „Ioan Grigore Teodorescu” Borlești, care au recunoscut că au luat mită pentru a încheia contracte de telefonie păguboase pentru unitățile de învățământ pe care le conduc, țin cu dinții de funcții. Niciunul dintre cei doi nu și-a dat demisia, deși au încheiat cu procurorii DNA acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Conform legii, inculpații au posibilitatea să încheie cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției, iar în schimb „beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii”.

Așadar, inculpații Pătrunjel și Constantin au recunoscut că au luat șpagă în fața procurorilor, iar în acest context vor beneficia de o reducere a pedepselor cu o treime, ceea ce nu este puțin lucru.

Nu vor să plece

După ce atacul.ro a dezvăluit situația în care se află cei doi directori, mai mulți cititori ne-au întrebat și s-au întrebat dacă aceștia mai sunt încă pe funcții sau și-au dat demisia.

Răspunsul conducerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț a fost că DA, Pătrunjel și Constantin sunt, în continuare, directori ale celor două instituții de învățământ. Explicația este aceea că încă nu există sentințe definitive, acordurile lor de recunoaștere a faptelor fiind înaintate de către DNA Tribunalului Neamț, care urmează să le analizeze și să decidă în consecință, adică să le admită sau respingă. De regulă, aceste acorduri sunt admise, rare fiind cazurile când instanțele de judecată nu sunt de acord.

De asemenea, datele noastre arată că membrii consiliilor de administrație ale celor două școli nu au luat încă în discuție suspendarea celor doi directori din funcții.

În concluzie, Pătrunjel și Constantin au rămas pe funcții, deși, așa cum spuneam, s-au autodenunțat la DNA că au luat mită.

„Firesc ar fi ca cine face așa ceva să-și asume și să-și dea demisia de onoare”

Ionuț Liviu Ciocoiu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar General Neamț, ne-a declarat că situația directorilor este cunoscută și că, la finele săptămânii trecute, doi inspectori s-au deplasat în Borlești pentru a verifica ce se întâmplă acolo.

Liviu Ciocoiu ne-a mai spus că el cunoaște varianta care i-a fost prezentată de cei doi profesori, variantă care nu are coincide cu dezvăluirile din atacul.ro.

„Sunt la curent acest caz. Până acum, cei doi nu și-au înaintat demisiile. Ce vă pot spune este că noi am avut o discuție cu domnii directori în acest sens. Din ceea ce mi-au relatat dumnealor, nu e exact ce a apărut la dumneavostră în ziar. Ceea ce mi-au spus mie la prima întâlnire a fost că dacă va fi o decizie în instanță definitivă și irevocabilă că sunt vinovați, imediat se vor prezenta la mine cu demisiile. Ceea mi-au prezentat mie a fost că s-au încheiat acele contracte pentru tablete necesare elevilor și, din câte am înțeles, la acest contract s-au dat câte 3 telefoane la fiecare școală drept bonus, pentru că era valoarea contractului mare. Aceste telefoane, spun ei, nu au fost date cu factură , ci fără documente, valoarea fiecărui telefon fiind de câte 2.000 de euro. Au fost câte 6.000 de euro, sumă pe care au și plătit-o, au returnat-o. Asta mi s-a spus mie, însă vom vedea exact ce a fost acolo, pentru că am trimis acolo o comisie să analizeze situația. Vom vedea ce vor menționa colegele noastre în raportul de control. M-am consultat cu juristul Inspectoratului, iar cei doi directori au un contract de management educațional conform căruia pentru a fi demiși trebuie o decizie a consiliilor de administrație. Tot doamna jurist susține că și în cazul în care ei au un acord de recunoaștere a vinovăției, prezumția de nevinovăție rămâne în continuare până la o decizie definitivă și irevocabilă în instanță, mai ales că împotriva lor nu a fost luată nicio măsură preventivă. În acest moment, nu avem cadru legal ca să-i pot demite. Sunt doar două variante, ca să nu mai fie directori – își dau ei demisia, fie sunt demiși de consiliile de administrație le suspendă contractele de management. Nu o să luăm decizii care pot fi contestate. Firesc ar fi ca cine face așa ceva să-și asume și să-și dea demisia de onoare. Dacă nu, o să mergem pe calea legală”.

Șpăgarii au omis să-i spună inspectorului general de „prăjiturele”

Așa cum atacul.ro a dezvăluit, directorii Pătrunjel și Constantin au încasat fiecare câte 6.000 de euro pentru a încheia cu agentul de vânzări a unei firme, care intermedia serviciile Telekom, contracte cu școlile pe care le conduceau.

Astfel, în schimbul unor contracte în valoare de 3.000 de euro/lunar/fiecare școală, Pătrunjel și Constantin au primit mită 6.000 de euro fiecare. Contractul de telefonie (câte 150 de abonamente de telefonie mobilă/fiecare școală) a fost încheiat în mai 2024.

După două săptămâni, cei doi profesori au primit prin curier 64 de iPhone-uri 15ProMax, de ultimă generație, pe care le-au predat agentului de vânzări. Acesta le-a vândut (44 dintre ele unui cetățean moldovean cu 44.000 de euro).  Din suma obținută, agentul George Lupu le-a dat celor doi șpăgile – 6.000 de euro de director.

În luna august, locuințele celor doi directori au fost percheziționate de polițiștii care făceau cercetări într-un alt dosar. Cu această ocazie, acasă la Pătrunjel a fost găsită suma de 2.600 de euro, iar la Constantin, 5.000 de euro.

În timpul audierilor, cei doi directori s-au autodenunțat, adică au recunoscut și au povestit cu lux de amănunte cum au luat șpăgile.

Ei le-au povestit procurorilor că, în cursul lunii mai 2024, au fost abordați de George Lupu, agent comercial al unei firme care intermedia servicii de telefonie mobilă.

Lupu a oferit fiecăruia suma de 6.000 de euro pentru a încheia, în numele școlilor pe care le conduceau, contracte cu Telekom (abonamente de telefonie mobilă pentru 150 posturi telefonice/cartele), în condițiile stabilite de agent.

Atât Pătrunjel, cât și Constantin au spus în fața procurilor că au acceptat oferta, au primit banii şi au încheiat contractele.

În octombrie 2024, după ce dosarul a fost declinat la DNA, Pătrunjel și Constantin au returnat diferențele de bani până la cei 6.000 de euro încasați cu titlu de mită de la Lupu. Pătrunjel a dat 3.400 de euro, iar Constantin, 1.000 de euro, în completare la sumele pe care anchetatorii le găsiseră în casa lor în urma perchezițiilor din august.

„Prăjiturile”, numai bancnote de 500 de euro

La sfârșitul lunii mai, după ce Lupu a vândut cele 44 de iPhone-uri cu 44.000 de euro unii cetățean moldovean, cei doi directori și-au primit șpaga. Ei au fost contactați telefonic de Lupu care le-a transmis că merge la Borlești ca să le dea „prăjituri”, adică șpaga, câte 6.000 de euro în bancnote de 500 de euro.

Constantin a luat banii în mașina inculpatului Lupu, tranzacția fiind făcută în parcarea școlii pe care o conduce.

Pătrunjel a primit șpaga tot în mașina lui Lupu, care s-a deplasat la el acasă.

Toate aceste lucruri au fost recunoscute și de George Lupu, care a încheiat și el un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Lupu a primit o pedeapsă de 1 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

Veniamin Cristinel Constantin a fost ales consilier local pe listele PNL la alegerile din 2024.

Pătrunjel a candidat și el pe listele PNL, însă a ratat mandatul. Soția lui Pătrunjel a fost consilier local PNL în mandatul 2020-2024.

D. MURARU

Citește și:

Doi directori de școli din Neamț au luat șpagă ca să încheie contracte de telefonie păguboase. Zeci de iPhone-uri de ultimă generație, vândute cu sute de mii de lei

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Florin 25 martie, 2025 at 21:25 Răspunde

    Aceste bonusuri de care spune domni Directori ca să transformat în telefoane mobile foarte scumpe ,dacă erau de buna credință putea fi alt ceva ce folosea unor copiii nevoiași, ei nu își vor da demisiile de onoare ca nu merita în concepția dumnealor,la cât sa furat în aceasta Tara ce mai contează 6000 de euro de Individ. În momentul când au făcut „greșeală” sa recunoască ,automat trebuia sa demisioneze pe perioada cercetărilor. Dumnealor nu se uita pe panoul de la întrate ca scrie, Ministerul Educației! Ce sa așteptăm Domnule Inspector General? Au recunoscut ? Atuncea afara mai sunt oameni corecți în județul asta, ce sa înțelegem? Sunteți cumva complice cu ei? Sigur ca nu și atuncea făceți-vă datoria de Inspector General. Afara cu aceste gunoaie!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.