VIDEO Axialul, afectat de alunecări de teren. Un versant stă să se prăvale peste drumul județean. Situația persistă de aproape 2 ani
Drumul județean DJ 155 F, cunoscut ca axialul care face legătura dintre Stațiunea Durău și Izvorul Muntelui, prin Masivul Ceahlău, prezintă, în continuare, zone în care administratorul lui – Consiliul Județean Neamț – trebuie să intervină urgent.
În primul rând, există multe porțiuni de drum unde asfaltul a fost parțial acoperit de mâl, care, fie a apărut odată cu împrăștierea materialului antiderapant, fie a fost adus de pe versanți în urma precipitațiilor. Mare parte din șanțurile betonate au fost acoperite de pământ căzut de pe versanți, iar în anumite locuri pot fi văzuți și bolovani pe marginea carosabilului, desprinși de pe versanții de pe margine.
În al doilea rând, în urma rafalelor de vânt din ultimele luni, mai mulți arbori de pe marginea drumului au fost doborâți, iar în cădere au îndoit sau rupt parapetele.
Pietriș folosit la deszăpezire
Mai mulți conducători auto, care au circulat în această iarnă pe acest drum, s-au plâns de calitatea antiderapantului folosit la deszăpezire, reclamând folosirea pietrișului în loc de nisip.
În plus, sunt zone întinse acoperite de mâl uscat. Nisipul folosit la deszăpezire, amestecat sau nu cu sarea, trebuie obligatoriu spălat de mâl tocmai pentru a nu murdări carosabilul.
De asemenea, diametrul agregatului nu are voie să depășească 8 mm, pentru a nu avaria parbrizele și caroseriile mașinilor. Însă, după cum se vede și din fotografiile de mai jos, în această iarnă, pe DJ 155 F a fost folosit și pietriș cu diametru mai mare de 8 mm, unele pietricele atingând și 2 cm în diametru.
Nisipul trebuie să fie spălat și cernut, uscat și curat pentru a putea fi folosit la deszăpezire.
Acestea sunt cele mai mici dintre probleme, pentru că, în continuare, la 7 kilometri de Stațiunea Durău, există o porțiune de drum afectată de alunecările de teren, situație care datează de aproximativ doi ani. Și atunci, și acum, pământul de pe versant a alunecat până aproape de șosea, acoperind un zid de sprijin aproape în întregime. Zona este una cu risc, alunecările de teren putând pune în pericol participanții la trafic.
Analizând fotografiile pe care le-am realizat în urmă cu aproape 2 ani și cele recente este evident că problema nu a fost rezolvată.
Foto realizată în luna aprilie 2023:
O investiție de 10 milioane de euro
Axialul a fost inaugurat în septembrie 2020. Investiția în reabilitarea și modernizarea celor 20 de kilometri dintre între Cabana Izvorul Muntelui și Stațiunea Durău a costat 10 milioane de euro, lucrarea fiind cuprinsă într-un proiect mai mare (modernizarea a 33 de poduri, inclusiv podul prăbușit de la Luțca, și 11 tronsoane de drumuri județene).
Probleme cunoscute
Încă de la inaugurare, au apărut discuții ce au fost generate în special de lipsa consolidării versanților și a pericolelor care pot să apară din această pricină. Discuții aprinse au fost și pe marginea alegerii Consiliului Județean Neamț de a realiza proiectul (studiu de fezabilitate, cadastru, DALI) cu o firmă de comerț din Galați, în condițiile în care aceste lucrări trebuie realizate exclusiv de firme de profil care au profesioniști în domeniu.
Cu toate acestea, contractul pentru studiul de fezabilitate, cadastru și DALI, în cazul DJ 155 F, a fost câștigat de firma Ideal Windows SRL din Costi, județul Galați. S-a întâmplat în aprilie 2017, când Consiliul Județean Neamț a achitat 132.000 lei, fără TVA, pentru întocmirea DALI Lot 6, la mijloc fiind vorba de proiectul de consolidare a DJ 155F, km 12+000-32+000.
D. MURARU
Citește și:
FOTO. Axialul o ia la vale. O porțiune de drum, acoperită de pământul ce alunecă de pe versanți
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.