Profitul, mai presus de orice! Traseul buștenilor din pădure până la gater: poduri și drumuri distruse, ape poluate, interdicții rutiere încălcate, autorități complice

3
5606

 

În fiecare an, din pădurile situate pe raza județului Neamț sunt exploatate sute de mii de metri cubi de masă lemnoasă. Lemnul extras este apoi transportat, cu camioane speciale, la gatere sau depozite aflate în afara fondului forestier. Pe traseul lor spre destinație, camioanele folosesc, cum e și firesc, infrastructura rutieră publică – drumuri comunale, județene, naționale etc.

Pe multe dintre aceste căi de acces spre destinație există, nu de puține ori, restricții de tonaj. Și nu numai pentru partea carosabilă, ci și pentru acele poduri și podețe ale căror structuri de rezistență au fost afectate în timp. Județul, țara sunt pline de drumuri și poduri pe care există restricții de tonaj, dar, cu toate acestea, în fiecare zi vedem camioane încărcate cu bușteni, balast sau alte mărfuri, circulând pe tronsoane unde le este interzis.

Înțelegerea

Atacul.ro a arătat de nenumărate ori cum anumiți transportatori încalcă aceste restricții de tonaj, deși amenzile pe care le riscă sunt destul de mari. Situația este cunoscută, bineînțeles, și de către autorități, dar și de cei care administrează drumurile, fie că vorbim despre primării, consilii județene sau direcții de drumuri naționale. Rareori sunt luate măsuri împotriva celor care nu respectă limitările de tonaj. Asta denotă o înțelegere tacită între anumiți transportatori și administratori de drum, pe deoparte, dar și între transportatori și autoritățile care ar trebui să-i sancționeze pentru încălcarea legii, pe de altă parte. Această cârdășie nu face decât să ducă la distrugerea infrastructurii rutiere, cu consecințe care pot fi devastatoare.

Lemn transportat cu încălcarea interdicțiilor de tonaj

Direcția Silvică Neamț este cel mai mare furnizor de masă lemnoasă din județ, exploatând din pădurile pe care le administrează sute de mii de metri cubi anual.

Pe cei de la Silvic nu-i interesează pe ce căi ajunge lemnul pe care îl vinde la destinație, această sarcină căzând în sarcina firmelor care asigură transportul. De regulă, sunt aceleași societăți care și exploatează, licitând de multe ori sume amețitoare, masa lemnoasă cumpărată de la stat.

Vorbim, probabil, de sute de mii de metri cubi de lemn, vândut atât de DS Neamț, dar și de proprietarii de păduri private, care este transportat cu încălcarea interdicțiilor de tonaj de pe traseele pe care le urmează.

De exemplu, în fiecare an, Direcția Silvică Neamț scoate la licitație cantități mari de masă lemnoasă situată în pădurile de pe malul drept al Bistriței (între Bicaz și Piatra-Neamț). Pentru a fi transportat la gatere sau depozite, în special lemnul exploatat în pădurile din zona Alexandru cel Bun – Piatra-Neamț – Cut – Dumbrava Roșie, autocamioanele nu au la dispoziție niciun traseu pe care să fie permis un tonaj mai mare de 10 tone. Și cu toate acestea, aproape în fiecare zi, camioane pline cu bușteni (tonaj mai mare de 10 tone) traversează podul de la Căprioara, pe care există limită de tonaj. Același lucru îl fac și camionagii care ies la DN 15 prin Agârcia, unde, la fel, există un podeț cu limită de tonaj de 7,5 tone.

Trec cu buștenii direct prin apa Bistriței

Mai jos, la Cut, cei care transportă bușteni încalcă legea cu bună știință, de ani de zile. Cum podul de la Cut are limitator de înălțime, camioanele cu bușteni au la dispoziție două variante: prin Văleni, unde ajung la pod la Căprioara, sau la DN 15 prin Agârcia, fie prin albia râului Bistrița.

În ultimii ani, un cititor atacul.ro, care locuiește în zona respectivă, ne-a transmis zeci de filmulețe și poze în care se văd camioanele cu bușteni traversând albia Bistriței.

Ultima dată, săptămâna trecută, semn că cei care exploatează bușteni din pădurile de pe malul drept al Bistriței au revenit la vechiul obicei de a traversa prin apa râului Bistrița.

Soluții au fost găsite, dar cine să le materializeze?

În vara anului 2023, în urma unui articol în care atrăgeam atenția că mașinile cu bușteni și-au făcut drum prin apa Bistriței, Valentin Tămăslăcaru, director sl Direcției Silvice Neamț la acea dată, ne-a precizat că situația de la Cut este cunoscută și că este în căutare de  soluții pentru ca mașinile cu bușteni să nu mai folosească drumul croit prin apa Bistriței.

La vremea respectivă, directorul Silvicului spunea că urma să poarte discuții cu directorul Theodor Stratu de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, pentru găsirea unei variante. În calcul era construirea unui pod din tuburi, investiție nu foarte costisitoare. Dar la fapte n-au mai trecut, prin urmare, mașinile de mare tonaj traversează Bistrița direct prin apă și acum, la 2 ani de la acea discuție.

Principiul „Lasă, bă, că merge așa!” funcționează perfect în județul Neamț, iar cei care ar trebui să rezolve situația preferă să stea cu capul în nisip decât să se implice. Dacă Poliția, ISCTR-ul și-ar face datoria, cu siguranță că s-ar găsi soluții, pentru ca legea să nu mai fie încălcată.

Poliția, cu ochii închiși

Este incredibil cum ani la rând, Poliția Bicaz a permis ca sute de autocamioane încărcate cu material lemnos să circule pe DJ 155F (Axialul Izvorul Muntelui – Durău), unde există o restricție de tonaj de 7,5 tone. Indicatorul este la loc vizibil, la intrarea pe drumul județean, iar cu toate acestea puțini dintre cei care exploatează masă lemnoasă în zonă, îl respectă. Iar asta sub ochii indulgenți ai polițiștilor. Indolență  sau complicitate?

Este drept că lemnul exploatat trebuie transportat într-un fel sau altul, cu sau fără restricții de tonaj, însă firmele ar trebui să se adapteze fiecărei situație în parte, adică să respecte legea.

„Strică drumul și de abia se mai poate urca cu mașina”

Nu numai lemnul exploatat din pădurea statului este transportat creează discuții, ci și cel tăiat din pădurile proprietate privată.

Recent, mai mulți locuitori din satul Păngărăcior, comuna Pângărați, s-au plâns primarului de faptul că drumul comunal a fost serios afectat de utilajele unei firme care exploatează lemn în pădurile din zonă: „Domnule primar, vreau să vă aduc la cunoștință starea drumului din comuna Pângarati, sat Pângărăcior, strada Drumul Nou. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a rezolva această problema. Nu am văzut nicio pancartă pe care să scrie că acesta este un drum forestier. Avem copii care merg la școală și zilnic trebuie ,,să înoate” prin acest noroi. Strică drumul și de abia se mai poate urca cu mașina pentru care plătim impozit an de an. Sper ca această problemă să se remedieze cât de curând, civilizat și frumos, și să nu fie nevoie de a face și alte demersuri mai departe”.

Pozele arată că drumul (neasfaltat) a fost serios afectat de utilajele care transportă bușteni, dând bătăi mari de cap celor care folosesc autoturisme pentru a ajunge la casele lor.

5.000 de lei pentru folosirea drumului de către transportatori

Situația nu este deloc simplă. Datele atacul.ro arată că firma care exploatează lemn în zonă are de scos, dintr-o pădure proprietate privată, o cantitate de peste 1.500 mc de lemn, iar singura cale de acces este drumul comunal folosit și de către cetățeni. Pentru folosirea drumului, firma a plătit primăriei o sumă de până în 5.000 de euro, bani despre care este greu de crezut că ar ajunge pentru balastarea lui. Cert este că Primăria Pângărați ar trebui să se implice pentru a rezolva situația cât mai repede. Una dintre variante ar fi balastarea drumului și, poate, impunerea unei limitări de tonaj.

Foto: Facebook/Gabriela Godoci

La Oanțu se prăbușește drumul

Tot la Pângarați, dar în satul Oanțu, drumul comunal a fost grav afectat de mașinile încărcate cu bușteni. Într-un video pe care ni l-a trimis un sătean se vede cum acostamentul drumului stă să se prăbușească în albia unui pârâu, care se află la o diferență de nivel de aproximativ 10 metri.

„Au reparat de nici două săptămâni și au apărut deja crăpăturile. Au pus niște bușteni acolo și gata, cred că s-a rezolvat. Dar drumul nu mai rezistă la atâtea mașini pline cu bușteni care circulă zilnic pe acolo”, ne-a declarat săteanul.

Autorități, desteptarea!

Situații ca cele pe care le-am prezentat sunt la ordinea zilei, însă, până în prezent, nimeni nu le-a acordat atenția cuvenită. Tocmai de aceea, factorii decidenți ar trebui să ia măsuri cât mai urgent. Atât pentru ca legea să fie respectată, dar mai ales pentru siguranța celor cale folosesc aceste artere rutiere și poduri, pe care experții au impus limitări de tonaj.

D.MURARU

Podul cu restricții de tonaj de la Căprioara, traversat ilegal de camioane pline cu bușteni. Suspiciuni că polițiștii închid ochii. Biroul de presă al IJP Neamț: „Adresați-vă ISCTR-ului!”

Amendă pentru firma care a depozitat bușteni în albia pârâului Izvorul Muntelui. Angajați ai Ocolului Silvic Bicaz suspectați că au furat balast

Râul Bistrița, drum pentru lemnari. Acum, și pe sub nasul pădurarului

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Nicula Sebastian 19 martie, 2025 at 08:16 Răspunde

    Frate care faci anunt de padurea neamt
    Iti zic asa padurea NEHOIU, padurea brad hunedoara si padurea vidra sunt an de an rase si furate
    Am videouri cu firma kronospan din sebes care fura lemn la greu

  2. Dorina 19 martie, 2025 at 09:28 Răspunde

    Obișnuiți-vă ! Doar în campaniile electorale se va pomeni despre această megafurăciune, în restfuncțiile lor și austriecii să trăiască ! Sus globalismul !

  3. Florin 19 martie, 2025 at 10:24 Răspunde

    Frate asa e peste tot sa vezi ce jaf a făcut (***) ocol Roznov ,defrisa la comanda agențiilor economici,mergi pe Valea Tazlaului,Nechit și te ia groaza,adă e în toată tara

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.