Plătesc sau nu impozit copiii pentru banii primiți de la părinți. Fiscul vine cu precizări
La art. 61 și art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât și cele neimpozabile.
„Transferurile/sumele date/încasate de la rude” se subscriu operațiunilor de donație/dar manual și se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau, în funcție de împrejurările fiecărei situații de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile.
În ceea ce privește sumele încasate în contextul organizării evenimentelor familiale (nunți/botezuri,..), pentru care nu există obligația declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă, de asemenea, venituri neimpozabile.
Sunt examinate înscrisurile
În cadrul procedurii de verificare a situației fiscale personale, Fiscul examinează înscrisurile sau informațiile despre activitatea persoanei fizice verificate referitoare la intrările și ieșirile de fonduri și la creșterea sau descreșterea elementelor patrimoniale pe perioada verificată, „având în vedere prevederile art. 6 alin. (1) și alin. (2) și art. 55 alin. (3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Administrarea mijloacelor de probă este prevăzută la Capitolul V – Administrarea și aprecierea probelor, Titlul III – Dispoziții procedurale generale din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în problematica solicitată fiind aplicabile corespunzător prevederile de la art. 66 privind dreptul rudelor de a refuza furnizarea de dovezi”, potrivit ANAF.
Fiscul, cu ochii pe sursele banilor
Practic, în astfel de situații, Fiscul verifică proveniența surselor de fonduri invocate de persoana verificată ca fiind încasate de la rude (dacă ruda/membrul familiei deținea suma/sumele date persoanei verificate) și trasabilitatea sumelor date/primite.
„Potrivit art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și art. 62”, potrivit ANAF.
Beneficiarul donației nu plătește impozit
De exemplu, dacă părintele/membrul familiei justifică sursa/sursele fondurilor transferate copilului/membrului familiei și datorează/plătește sumele aferente acestui impozit, atunci copilul nu datorează impozit pentru sumele primite de la părinte.
În cazul în care se constată că declarațiile fiscale, documentele și informațiile prezentate în cadrul procedurii de verificare sunt incorecte, incomplete, false sau dacă persoana fizică verificată refuză, în cadrul același proceduri, prezentarea documentelor pentru verificare ori acestea nu sunt prezentate în termen legal sau persoana se sustrage prin orice alte mijloace de la verificare, Fiscul „stabilește baza de impozitare ajustată pentru impozitul pe venit și emiterea deciziei de impunere (art. 146 alin. (3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare)”, mai arată ANAF.
Sursa foto: radiotimisoara.ro
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.