O primăriță, doi directori de instituții și mai multe persoane și firme, în judecată pentru fapte de corupție. Au confundat instituțiile cu propriile afaceri
Luna trecută, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată sau sesizarea instanței de judecată cu acord de recunoaștere a vinovăției în mai multe cazuri care vizează un primar, directori și angajați ai unor instituții, unii aflați sub control judiciar.
Au vrut să obțină ilegal fonduri europene
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu-Mureș au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatelor:
- LUCREȚIA CADAR, primar al comunei Deda, județul Mureș și administrator de fapt al S.C. MIRUSTEF CĂLIMANU S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (o infracțiune sub formă de autorat și patru infracțiuni sub forma complicității),
- C.C.V., manager de proiect și administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (două infracțiuni sub formă de autorat și trei infracțiuni sub forma complicității),
și, în stare de libertate, a persoanelor juridice
- S.C. FORUM DINAMIC SERV S.R.L.,
- S.C. ATV RENT CĂLIMANI S.R.L.,
- S.C. TBV ATV SPRINTER S.R.L.,
- S.C. POTECI DE MUNTE S.R.L.
- S.C. MIRUSTEF CĂLIMANU S.R.L.,
fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
precum și a altor cinci inculpați, persoane fizice
- L.M.P., S.M., Ț. C. G., C.L., H. V., reprezentanți ai societăților anterior menționate (administratori de fapt, de drept, respectiv expert contabil), fiecare pentru infracțiuni de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (autorat sau complicitate).
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt: „În cursul anului 2018, în cadrul Programului Operațional Capital Uman pentru incluziune social și combaterea sărăciei, Primăria comunei Deda a dobândit calitatea de beneficiar pentru proiectul intitulat “De la marginalizare la integrare!”, cofinanțat cu fonduri europene. Activitățile din cadrul proiectului vizau furnizarea de servicii de consiliere antreprenorială pentru 336 de persoane și sprijinirea unui număr de 20 de persoane întreprinzătoare în a dezvolta și gestiona noi afaceri competitive. După finalizarea cursurilor, cele 20 de persoane ar fi urmat să fie sprijinite să înființeze societăți comerciale și să primească ajutor din partea Primăriei Deda. În perioada 2021-2023, în calitate de primar, inculpata Cadar Lucreția, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, ar fi convins mai multe persoane defavorizate din localitate, care îndeplineau condițiile din proiect, să figureze ca și administratori ai unor societăți comerciale, astfel încât acestea să primească, prin intermediul Primăriei comunei Deda, ajutoarele financiare din fonduri europene prevăzute în respectivele proiecte. Cu aceste fonduri au fost achiziționate mai multe utilaje auto, un tractor, nouă ATV-uri și un autovehicul de tip UTV. În realitate, utilajele ar fi fost utilizate de alte persoane la activități economice desfășurate pe raza comunei. Pentru accesarea fondurilor europene puse la dispoziție în cadrul proiectului menționat, inculpata Cadar Lucreția, în calitate de reprezentat legal al Primăriei comunei Deda, beneficiara contractului de finanțare, ar fi semnat cererile de acordare a subvenției, cererile de plată și de rambursare pentru sumele cheltuite, deși ar fi știut că acestea sunt nereale. Totodată, cu ajutorul celorlalți inculpați, aceasta ar fi folosit și prezentat la nivelul Organismului Intermediar Regional PECU Centru-Alba, documente și declarații inexacte și incomplete care atestau îndeplinirea condițiilor obligatorii pentru accesarea fondurilor europene”.
Valoarea totală a prejudiciilor reținute în dosar se ridică la aproximativ 484.000 de lei.
În vederea recuperării prejudiciului, Organismul Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman Regiunea Centru – Alba (OIR PECU – Centru Alba) s-a constituit parte civilă în prezenta cauză. Totodată, au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureș cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, în cauză, în prezența avocaților, trei inculpate T.O.L., S.D. V.M. și S.D.D., administratori de societăți comerciale, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv câte 1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării acesteia pe un termen de supraveghere de 2 (doi) ani.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție, Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Operațiuni Speciale și Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.
Angajat la Protecția Copilului ar fi cerut bani pentru a-și trafica influența
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului CONSTANTIN NECHITA, angajat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Vaslui, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (31 de acte materiale).
Anterior, în perioada 15 decembrie 2023 – 19 decembrie 2024, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției privind pe 15 (cincisprezece) inculpați, persoane fizice fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, în formă simplă sau în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada 2019-2022, inculpatul Nechita Constantin, în calitatea menționată anterior, ar fi pretins și ar fi primit de la 27 de persoane sume cuprinse între 2.000 de lei și 15.000 de lei, totalizând 105.700 de lei și 6.400 de euro, pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că ar avea-o asupra unor funcționari publici din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Vaslui sau din cadrul altor instituții publice. Sumele de bani respective ar fi fost pretinse și primite de inculpat pentru „a rezolva” diversele solicitări ale persoanelor respective, referitoare la:
– angajarea în cadrul D.G.A.S.P.C. Vaslui sau în cadrul altor instituții publice,
– acordarea atestatelor de asistent maternal,
– acordarea plasamentului familial al minorilor,
– aprobarea dosarelor de încadrare în grad de handicap și obținerea pensiilor de handicap.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Nechita Constantin. În prezența avocaților, cei 15 (cincisprezece) inculpați care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv pedepse cuprinse între un an și 6 luni și un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”.
Dosarul de urmărire penală precum și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii luate în cauză.
Prin sentințe penale rămase definitive prin neapelare, Tribunalul Vaslui a admis acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție cu 14 (paisprezece) inculpați și i-a condamnat pe aceștia la pedepsele menționate anterior.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție și Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Operațiuni Speciale.
Directoarea Direcției pentru Agricultură a delapidat instituția de sume uriașe
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
- FELICIA-GABRIELA MEHEDINȚU, la data faptelor director executiv al Direcției Județene pentru Agricultură (D.A.J.) Caraș-Severin, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 infracțiuni), delapidare în formă continuată și fals intelectual în formă continuată;
- PETRU ȘANDRU, la data faptelor referent în cadrul Direcției Județene pentru Agricultură (D.A.J.) Caraș-Severin, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, complicitate la delapidare în formă continuată, participație improprie (sub forma complicității) la fals intelectual în formă continuată, complicitate la fals intelectual în formă continuată.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „Inculpata Mehedințu Felicia-Gabriela, în calitate de director executiv al Direcției Județene pentru Agricultură (D.A.J.) Caraș-Severin, ar fi permis, în mod nelegal, ca inculpații Șandru Petru și Văcari Maria-Lăcrămioara, angajați ai instituției, să își primească salariile, cu toate că cei doi nu s-ar fi prezentat decât sporadic la muncă, neîndeplinindu-și atribuțiile stabilite prin regulamente și prin fișa postului. În această modalitate ar fi provocat un prejudiciu de 180.863 lei în dauna instituției, echivalent cu foloasele necuvenite pentru cei doi în perioada 1 noiembrie 2019 – aprilie 2021, respectiv în perioada 1 aprilie 2020 – aprilie 2021. Prin neluarea măsurilor legale împotriva celor doi angajați, inculpata ar fi încălcat dispoziții din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii.
De asemenea, în perioada noiembrie 2017 – aprilie 2021, uzând de funcția de conducere pe care o îndeplinea, inculpata Mehedințu Felicia-Gabriela și-ar însușit, atât în interesul său cât și pentru alți angajați ai instituției, următoarele sume:
– 215.891 lei, reprezentând decontarea unor cheltuieli fictive de transport, cazare și diurnă, aceasta semnând un număr de 242 de ordine de deplasare întocmite pe numele său și al altor angajați din cadrul D.A.J. Caraș-Severin, cu toate că avea cunoștință de faptul că s-ar fi atestat, în mod nereal, deplasarea sa și a altor angajați în interesul serviciului, în diferite localități;
– 853.217 lei, reprezentând sume de bani nejustificate, încasate de inculpata Mehedințu Felicia-Gabriela și de unii angajați din cadrul D.A.J. Caraș-Severin, suplimentar față de salariile lunare cuvenite.
Totodată, în perioada mai 2018 – aprilie 2021, inculpata Mehedințu Felicia-Gabriela, în calitate de director executiv al instituției, ar fi semnat o serie de acte (ordine de plată, dispoziții de plată și CEC-uri), prin care și-ar fi însușit lunar câte 6.600 de lei (timp de 35 de luni), în total 231.000 de lei, reprezentând compensația lunară pentru chirie încasată în baza unor contracte de închiriere falsificate. În acest sens ar fi folosit contracte de închiriere (înscrisuri sub semnătură privată), care ar fi fost falsificate atât prin contrafacerea subscrierii (semnăturii atribuite unei alte persoane) cât și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului.
Astfel, în perioada menționată anterior și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpata Mehedințu Felicia-Gabriela ar fi falsificat ordine de deplasare, i-ar fi determinat pe alți angajați ai instituției să falsifice ordinele de deplasare și ar fi determinat-o pe inculpata Lupșa Lenuța Florentina să falsifice statele lunare de salarii și notele de fundamentare aferente cheltuielilor lunare de personal ale instituției”.
Direcția pentru Agricultură Județeană Caras – Severin (D.A.J. – C.S.) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 1.588.687 lei.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului față de toate bunurile mobile și imobile ce aparțin inculpatei Mehedințu Felicia-Gabriela, până la concurența sumei de 1.480.971 lei. Totodată, procurorii au dispus sechestrul asupra bijuteriilor din aur cu o masă totală de 87,24 grame, identificate cu ocazia percheziției corporale efectuate asupra inculpatei Mehedințu Felicia-Gabriela.
Procurorii anticorupție au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 10.000 de euro existentă în contul bancar deschis pe numele inculpatului Șandru Petru la o unitate bancară.
Au recunoscut comiterea faptelor
În prezența avocatului, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– pentru inculpata Mehedințu Felicia-Gabriela pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;
– pentru inculpatul Șandru Petru pedeapsa de 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Mehedințu Felicia-Gabriela și Șandru Petru vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei comunei Giroc sau în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiș – D.G.A.S.P.C. Timiș.
Dosarele de urmărire penală privind pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Caraș-Severin cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii luate în cauză.
Anterior, în aceeași cauză, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală cu acordul de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpata LUPȘA LENUȚA, la data faptei consilier în cadrul Direcției Județene pentru Agricultură (D.A.J.) Caraș-Severin, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.
Prin sentința penală nr. 77 din 16.11.2022, definitivă prin neapelare la data de 07.12.2022 Tribunalul Caraș Severin a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de procurorul Direcției Naționale Anticorupție cu inculpata menționată anterior și a condamnat-o pe aceasta la o pedeapsă de un an și 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi, pe o perioadă de 5 ani.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție și din cadrul I.G.P.R – Direcția de Operațiuni Speciale.
Față de inculpata Văcari Maria-Lăcrămioara continuă cercetările în dosarul inițial din care au fost disjunse acordurile de recunoaștere a vinovăției menționate anterior.
Seful ANTREC a vrut să obțină ilegal fonduri europene
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
- G.S., președinte al Asociației Naționale pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural – Filiala Tulcea, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene și schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene;
- Asociația Națională pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural – Filiala Tulcea pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene și schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene;
- M.C. și I.C., persoane fizice fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt: „La data de 24 februarie 2020, cu ocazia verificării cheltuielilor raportate în cadrul proiectului „Silc Road Local Culture – SILC”, inculpata Asociația Națională pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural – Filiala Tulcea (A.N.T.R.E.C. – Filiala Tulcea) prin intermediul președintelui asociației, inculpatul G.S., ar fi prezentat Direcției Control din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației documente și declarații false, inexacte sau incomplete (contracte, facturi, declarații etc.), având ca rezultat reținerea pe nedrept a sumei de 222.000 de lei, ce constituie prejudiciu bugetului Uniunii Europene. Proiectul denumit „SILC ROAD LOCAL CULTURE”, finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014 – 2020, s-a concentrat pe rețeaua culturală a Drumului Mătăsii în regiunea Bazinului Mării Negre. Scopul principal al proiectului a fost de a analiza oportunitățile de turism cultural neexploatate în zonele de studiu ale proiectului și de a identifica perspectivele creării de noi rețele antreprenoriale turistice bazate pe moștenirea culturală. Totodată, în perioada martie 2019 – februarie 2020, inculpata Asociația Națională pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural – Filiala Tulcea (A.N.T.R.E.C. – Filiala Tulcea) prin intermediul președintelui asociației, inculpatul G.S., ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația fondurilor europene obținute în cadrul proiectului menționat anterior, prin cheltuirea în alte scopuri a sumelor de bani aflate în cont, respectiv la plata unor salarii, achiziționarea unor bilete de avion și retragerea în numerar de la bancomat fără o justificare a sumei de 65.000 de lei, producând astfel un prejudiciu bugetului Uniunii Europene în sumă de 21.806 euro. În contextul menționat mai sus, inculpata Asociația Națională pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural – Filiala Tulcea (A.N.T.R.E.C. – Filiala Tulcea) și președintele asociației, inculpatul G.S. ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți doi inculpați, care ar fi întocmit și semnat diverse contracte și facturi folosite pentru obținerea pe nedrept a fondurilor europene. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 68.279 de euro”.
În cauză, s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei patru inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
Șpagă pentru încadrarea în armată
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:
- F.C.L., persoană fără calitate specială, pentru infracțiunile de trafic de influență, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și uz de fals,
- F.E.M., persoană fără calitate specială, pentru infracțiunile de trafic de influență și uz de fals.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt: „În perioada 2019-2020, cei doi inculpați ar fi pretins suma de 2.000 de euro de la o persoană (martor), pentru a-și exercita influența pe care au pretins că ar avea-o asupra unor persoane cu funcții de conducere din cadrul Centrului Militar Zonal Cluj și din cadrul altor structuri din cadrul MApN, în vederea angajării persoanei respective în structurile militare. La data de 30 iulie 2020, suma pretinsă de 2.000 de euro ar fi fost virată într-un cont indicat de inculpați, iar în luna august 2020, o altă sumă de 7.000 de lei ar fi fost remisă, personal, inculpatului F.E.M., de către martor. Totodată, în același scop, cei doi inculpați i-ar fi solicitat aceluiași martor să contacteze pe numele lui, dar în favoarea inculpaților, un împrumut la o casă de ajutor reciproc în valoare de 70.000 de lei. La data de 25 noiembrie 2020, împrumutul a fost contractat, iar suma împrumutată ar fi fost virată în contul inculpatei F.C.L. Pe fondul cercetărilor desfășurate față de inculpata F.C.L. într-o altă cauză penală, pentru infracțiuni similare, la datele de 22 august 2023 și 04 septembrie 2023, aceasta ar fi falsificat două scrisori medicale pentru a dovedi că suferă de o boală gravă, scopul fiind acela de a determina organele judiciare să nu dispună o măsură preventivă privativă de libertate față de ea. Inculpata F.C.L. a utilizat cele două înscrisuri la D.N.A – Serviciul teritorial Cluj, în scopul menționat”.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Cei doi inculpați au mai fost trimiți în judecată pentru fapte similare în cursul anului 2023.
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.