Cel mai amplu proiect de contorizare inteligentă, în Neamț și în alte cinci județe. Mituri despre controarele SMART
Delgaz Grid continuă, în acest an, cel mai amplu program de contorizare inteligentă din istoria companiei, atât prin valoarea lucrărilor, cât și prin numărul de contoare ce vor fi instalate. Valoarea investiției este de aproape 372 milioane de lei (75 milioane de euro), iar beneficiari vor fi circa 487.000 de clienți din cele șase județe ale Moldovei în care compania operează o rețea de electricitate. Proiectul a început în 2024 și se estimează că va fi finalizat în decembrie 2029.
Cele 487.000 de contoare vor fi distribuite pe județe astfel: Bacău – 47.000, Botoșani – 57.000, Vaslui – 55.000, Neamț – 67.000, Iași – 120.000, Suceava – 141.000.
Pe lângă montarea contoarelor SMART, proiectul include și instalarea de concentratoare de date (infrastructura de comunicații), dar și modernizarea a peste 20.000 de branșamente și reamplasarea contoarelor la limita de proprietate.
Un milion de contoare SMART, în 5 ani
Din valoarea totală a lucrărilor, de aproape 372 milioane de lei (75 milioane de uro), 248,3 milioane de lei (aproximativ 50 milioane de euro) reprezintă cofinanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare, iar 123,6 milioane de lei, inclusiv TVA (25 milioane de euro) este contribuția Delgaz Grid.
Recent, a fost lansată licitația pentru atribuirea lucrărilor pentru un al II-lea proiect major de contorizare inteligentă, de o amploare similară celui aflat în derulare, ce va începe anul viitor.
În total, Delgaz Grid va instala, în următorii cinci ani, la clienții săi din zona Moldovei circa un milion de contoare inteligente, ceea ce înseamnă că 85% dintre consumatori vor beneficia la finele anului 2029 de sisteme de măsurare inteligentă a energiei, procent ce se va regăsi la nivelul fiecărui județ.
Beneficii și facilităţi oferite de contorizarea inteligentă
- Indexul contorului este preluat în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului;
- Factura va reflecta consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând astfel clienților o mai bună gestionare a consumului şi bugetului;
- Oferă posibilitatea accesării unor tarife avansate (diferențiate pe intervale orare, de exemplu);
- Pe lângă datele referitoare la consum, aceste contoare inteligente transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz;
- Operaţiunile de deconectare şi/sau reconectare a consumatorilor care au instalate şi integrate în sistem contoare inteligente nu presupun costuri suplimentare pentru client.
Mituri despre contoarele SMART
- Consumatorii plătesc pentru instalare. FALS! Cheltuielile pentru contor și pentru instalarea acestuia sunt suportate de către operatorul de distribuție, Delgaz Grid.
- Contoarele inteligente cresc facturile la energie electrică. FALS! Contoarele inteligente sunt certificate metrologic și furnizează citiri precise.
- Contoarele SMART emit radiații ce dăunează oamenilor. FALS! Contoarele SMART emit mai puține radiații decât telefonul mobil, radioul sau televizorul și nu prezintă un pericol pentru sănătate.
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.