SAJ Neamț, Ambulanța penalilor. Șoferii angajați prin fraudă renunță la proces. Cazurile de corupție, dosite de DNA

0
1905

 

Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț a fost zguduit, în ultimii ani, de mai multe scandaluri de corupție, angajările făcute în baza șpăgilor plătite și nu a cunoștințelor candidaților fiind de acum bine-cunoscute. La fel de cunoscut este și faptul că singurul care a ajuns după gratii a fost Dan Morenciu, fost director al SAJ Neamț, care fusese numit în locul lui Dorice Albu, cea din urmă revenind pe funcție în urma scandalului. În afară de Morenciu, au fost condamnate mai multe persoane, candidați și din rândul membrilor comisiilor de concurs, însă pedepsele au fost cu suspendare.

Au rămas în sistem, deși au intrat cu șpagă și nu pe baza pregătirii

Asta nu i-a împiedicat pe cei care au dat șpagă să rămână în sistem, adică să lucreze în continuare la Ambulanța Neamț, deși s-a dovedit că au promovat examenele oferind șpagă și fără a fi pregătiți. Vorbim despre oameni care au dovedit că nu posedă cunoștințele necesare pentru a lucra în medicina de urgență, unde orice gafă poate să însemne viața unui pacient.

În mod bizar, nici instanțele de judecată care au i-au condamnat pe șpăgari și nici Ministerul Sănătății nu au cerut ca examenul să fie reluat de la zero, așa cum ar fi fost logic și normal. Iar aceste poziții au permis, cum spuneam, situația actuală, respectiv ca la Ambulanța Neamț să lucreze asistente și ambulanțieri care au fost angajați oferind șpagă. Nu este o glumă, este crunta realitate tolerată inexplicabil de autorități. Mai ales că acolo, așa cum spuneam, vorbim despre persoane care nu au dovedit că sunt pregătite pentru a lucra în sistemul de medicină de urgență.

Au cerut anularea examenului, dar acum au renunțat

Mai exista o șansă ca aceste examene să fie anulate și reluate de la zero, așa cum ar fi normal, însă ea nu va fi fructificată. Și asta pentru că ambulanțierii (Andrei George Moale, Vasile Ghiocel Iacob , Constantin Marius Dăscălescu și Ilisei Vasile) picați la examenul din 2022, pentru că nu au vrut să dea șpagă găștii lui Morenciu și care au dat în judecată Ambulanța Neamț, cerând anularea examenului, vor să renunțe la proces.

Cei șase ambulanțieri care au dat în judecată SAJ Neamț, cerând anularea examenului, au depus, la ultimul termen al procesului, cereri de renunțare la judecată. Adică nu mai vor să se judece.

Patru dintre ei au „reușit” să se angajeze tot la Ambulanță

Pe patru dintre ei îi și înțelegem, pentru că, între timp, au reușit să se angajeze. Unde credeți? Normal, tot la SAJ Neamț, ca ambulanțieri! Și, culmea, s-au angajat în urma unui concurs trucat. Conform tradiției de la Neamț, asta nu-i împeidică să lucreze la Ambulanță, chiar dacă au promovat concursul primind subiectele de la directorul tehnic Viorel Ceaiu, și el în continuare în sistem. Ceaiu le-a spus procurorilor, cu care a încheiat un acord de recunoaștere a faptelor că, vezi Doamne!, le-a oferit subiectele de concurs celor patru pentru că a vrut să îndrepte o așa-zisă nedreptate care le-a fost făcută acestora la examenul penalo-șpăgar din 2022, când au fost picați că au refuzat să dea șpagă.

Deși cei cinci, Ceaiu plus cei patru ambulanțieri, au recunoscut că au trucat examenul, nimeni nu s-a gândit că ar fi bine să-i dea afară de la Ambulanță. Drept urmare, toți lucrează acum la SAJ Neamț, iar cei patru ambulanțieri, care se judecau cu angajatorul, au declarat că vor să renunțe la judecată.

Tribunalul Neamț a decis reluarea examenului, Curtea de Apel nu a fost de acord

Interesant este că acest proces a avut o primă soluție, la Tribunalul Neamț, care a decis ca examenul fraudat să fie reluat. Curtea de Apel nu a fost de acord cu decizia și a trimis cauza pentru rejudecare la Tribunalul Neamț. Probabil, procesul va înceta după ce reclamanții au cerut asta.

Nu mai au niciun interes să se judece, după ce s-au angajat la Ambulanță, chiar dacă acest lucru s-a făcut prin fraudă.

Examenul fraudat, în urma căruia au fost angajați numeroși ambulanțieri și asistenți medicali, rămâne valabil, iar oamenii în sistem. 

Nemțenilor le mai rămâne speranța că, în cazul în care vor avea nevoie de asistență medicală de urgență, nu vor avea ghinionul de a beneficia de serviciile personajelor care au promovat examenele cu șpagă.

DNA Bacău, tăcut

Așa cum atacul.ro a arătat, în vara acestui an, directorul tehnic Ceaiu și cei patru ambulanțieri amintiți (Andrei George Moale, Vasile Ghiocel Iacob , Constantin Marius Dăscălescu și Ilisei Vasile) au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, după ce primul (Ceaiu) le-a oferit subiectele la concurs celor patru concurenți.

Tot în această vară, atacul.ro a scris despre faptul că doi ambulanțieri, unul de la Bicaz, celălalt de la Târgu-Neamț, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, după ce au recunoscut că au dat șpăgi pentru a-și angaja soțiile la SAJ Neamț, ca femei de serviciu. Cei doi infractori au declarat că au dat bani fostului lider de sindicat Gladior Andronache, fostei asistente șefe de la SAJ neamț, Maria Luminița Rozoschi, și fostei asistente șefe de la Secția Târgu-Neamț, Elena Preda. Cei din urmă nu și-au recunoscut faptele, iar în prezent sunt judecați într-un dosar separat pentru luare de mită.

Nici primul dosar și nici al doilea nu au fost mediatizate de DNA Bacău, deși ambele cazuri ar fi meritat să fie aduse la cunoștința cetățenilor.

Acuzații grave

Ancheta care a dus la „pedepsirea” directorului tehnic Ceaiu și a celor patru ambulanțieri este cel puțin controversată. Investigația a plecat de la informația conform căreia Dorice Albu, directoarea SAJ Neamț, ar cere șpagă prin interpuși de la cei care își doreau un loc de muncă la Ambulanța Neamț.

În final, în plasă au picat Ceaiu și cei patru ambulanțieri: Andrei George Moale, Vasile Ghiocel Iacob , Constantin Marius Dăscălescu și Ilisei Vasile. Toți au fost „pedepsiți” în vara acestui an.

Ceaiu a recunoscut în fața anchetatorilor că le-a dezvăluit celor patru inculpați subiectele de la proba interviu, iar ei nu au negat. Consecința: toți cinci inculpați au încheiat cu procurorii anticorupție acorduri de recunoaștere a vinovăției și au fost pedepsiți de Tribunalul Neamț la pedepse cu amânarea executării (1 an și 10 luni pentru Ceaiu și câte 1 an pentru ceilalți inculpați), plus zile de muncă în folosul comunității.

N-au dat mită găștii lui Morenciu

Faptul că au fost condamnați la pedepse cu amânarea aplicării explică de ce parte dintre infractori încă mai lucrează acolo. Sentința Tribunalului Neamț nu este una care să oblige la eliminarea celor cinci din sistem.

Cum spuneam, cei patru concurenți, condamnați la pachet cu Ceaiu, fac parte din grupul celor care au refuzat să dea șpagă lui Morenciu&Co la examenul din vara anului 2022.

Andrei George Moale, Vasile Ghiocel Iacob , Constantin Marius Dăscălescu și Ilisei Vasile sunt patru ambulanțieri care au fost angajați pe perioadă determinată la SAJ Neamț, la începutul pandemiei de Covid – 19.

La acea dată, manager interimar era Dorice Albu (foto). Au circulat multe zvonuri privind metoda folosită la efectuarea angajărilor și atunci, care, cu siguranță, au ajuns și la urechile autorităților.

În 2022, Ministerul Sănătății le-a oferit ocazia celor angajați în perioada pandemiei să susțină un examen pentru a fi angajați pe perioadă nedeterminată.

Numeroși ambulanțieri și asistenți au fost de acord să-i dea șpăgi lui Morenciu, manager interimar la acea dată, dar și altor membri ai comisiilor de examinare.

DNA-ul a intrat pe fir, a făcut arestări, au venit și pedepsele. După înlăturarea lui Morenciu, Dorice Albu a fost numită, din nou, manager interimar.

Managera Albu, șpăgi prin interpuși?

În luna mai a anului trecut, când sălile tribunalelor erau pline de angajați ai SAJ Neamț judecați pentru fapte de corupție, procurorii DNA Bacău au primit informația potrivit căreia managera Dorice Albu (foto) cerea mită de la persoane care își doreau un post la SAJ Neamț.

Procurorii au „îmbrăcat-o” altfel și au spus că s-au sesizat din oficiu în privința faptului că managera Dorice Albu, în contextul organizării şi desfăşurării unor concursuri pentru ocuparea mai multor posturi de ambulanțieri și asistenți, a pretins sume de bani de la candidaţi prin intermediul membrilor comisiilor de concurs, precum şi a altor persoane de încredere, cu scopul promovării concursurilor şi angajării acestor persoane.

Ar fi cerut bani prin intermediul directorul tehnic

În intervalul 27 aprilie – 2 iunie 2023, a fost programat concursul pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a șapte (7) posturi de şofer autosanitară (3 la Piatra-Neamț și 4 la Roman).

În documentele oficiale analizate de atacul.ro, procurorii DNA afirmă că pretinderea sumelor de bani de către Dorice Albu (de la concurenții pentru posturile de ambulanțieri) s-a făcut prin intermediul lui Viorel Ceaiu, membru în comisia de concurs, constituită pentru ocuparea posturilor de şofer autosanitară, prin intermediul, şefei Substaţiei Roman, precum şi prin intermediul altor persoane de încredere. Din datele anchetatorilor, cinci candidați pentru funcția de ambulanțier acceptaseră să dea mită pentru a-și asigura postul.

Decizia guvernului, din vara anului trecut, de a interzice angajările la stat a dat puțin peste cap concursurile de la Serviciul de Ambulanță Neamț. Acestea au fost suspendate și reluate în toamnă, însă cu două posturi mai puțin la ambulanțieri, 4 Piatra-Neamț și 1 Târgu-Neamț (atâtea au fost aprobate), cele trei probe fiind programate pentru intervalul 1 septembrie – 3 octombrie 2023.

Din nou, bani pentru angajări

La finele lunii septembrie 2023, procurorii s-au sesizat, din nou, din oficiu că managera Dorice Albu a pretins bani de la candidați prin intermediul membrilor comisiilor de concurs, precum şi a altor persoane de încredere, cu scopul promovării concursurilor şi angajării acestor persoane.

O perioadă, în ancheta penală s-a vorbit despre luare și dare de mită, însă numai până la începutul lunii octombrie, când s-a extins urmărirea penală in rem pentru comiterea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Subiectele și rezolvarea lor: ambreiajul și sistemul de direcţie

În data de 3 octombrie 2023, procurorii au efectuat mai multe percheziții la domiciliile suspecților și la sediul SAJ Neamț (atacul.ro a scris AICI despre această acțiune), iar în primăvară, Viorel Ceaiu, directorul tehnic, a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Ceaiu, în calitatea lui de director tehnic și președinte al comisiei de concurs, i-a transmis unuia dintre candidații inculpați (Moale George Andrei) propunerile de subiecte pentru proba interviu, cunoștințe mecanice, dar și rezolvarea lor („Ambreiajul. Definiţie. Principii de clasificare. Părți componente” şi „Defecţiunile sistemului de direcţie. Cauze”). La rândul lui, Moale a transmis informațiile mai departe celorlalți trei inculpațiIacob, Ilisei și Dăscălescu.

Informațiile furnizate de infractorul Ceaiu celorlalți infractori i-au ajutat pe aceștia să obțină note foarte mari (peste 90 de puncte) la proba interviu și, implicit, să câștige concursul.

Dintr-o mega-anchetă s-a ales praful

Procurorii nu au reușit să probeze că cei patru inculpați i-au dat șpagă lui Ceaiu pentru a obține subiectele, așa că pedepsele au fost pe măsură, adică foarte mici și cu amânarea aplicării lor.

Ceea ce se anunța un mare caz de corupție s-a dovedit a fi, în cele din urmă, un mare fâs. Asta în cazul în care nu există un alt dosar, disjuns din acesta, în care procurorii să facă în continuare investigații.

Ceaiu a recunoscut că a dat subiectele, iar cei patru candidați au recunoscut că le-au primit.

În fața procurorului de caz, Ceaiu a spus că, la solicitarea celor patru candidați, i-a dat foaia cu subiectele inculpatului Moale, dorind să-i ajute pe aceștia, pentru că „i-au fost subordonaţi timp de 2 ani” (contract de muncă pe perioadă determinată), având o activitate foarte bună şi a fost surprins că aceştia au fost respinşi la examenul  de definitivare.

„Justițiarul” Ceaiu

Cu alte cuvinte, Ceaiu a vrut să îndrepte o așa-zisă nedreptate și le-a oferit candidaților subiectele la proba interviu fără să le ceară nimic în schimb.

Suferind profund de nedreptatea făcută celor patru ambulanțieri, Ceaiu a zis să facă o faptă bună și să le ofere subiectele pe tavă, fără nicio obligație din partea lor.

Asta în condițiile în care informația inițială arăta că, de fapt Ceaiu, și nu numai el, cerea șpăgi de la candidați în numele lui Dorice Albu, managera interimară a SAJ Neamț.

D.MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.