Percheziții la Ambulanța Neamț. Suspiciuni privind comiterea unor fapte de corupție la un concurs de angajare

1
6478

Că în România se poate întâmpla orice și că pentru unii nu mai există nicio limită atunci când este vorba despre bani făcuți rapid și fără muncă nu mai constituie niciun secret. Iar cele întâmplate în ultima perioadă la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț confirmă, cu vârf și îndesat, aceste obiceiuri proaste și ilegale pe care mulți români, în special din mediul bugetar, le-au deprins.

Nici nu s-au stins ecourile scandalului care a zguduit Ambulanța Neamț anul trecut, când mai mulți angajați au fost reținuți de procurorii DNA, iar unii au fost chiar arestați preventiv, pentru că au dat șpăgi de mii de euro, că un altul se prefigurează. Atunci, anchetatorii au constatat că unii candidați la un concurs pentru definitivarea pe posturile pe care fuseseră încadrați în pandemie, ambulanțieri și asistenți, i-au șpăguit cu sume considerabile pe ex-directorul Dan Morenciu și pe unii dintre membrii comisiilor de examinare.

Persoane, birouri, locuințe și autoturisme percheziționate

Ei bine, și de această dată este vorba tot despre un concurs, organizat la începutul lunii trecute, pentru angajarea a cinci șoferi de autosanitare (4 la Stația Centrală Piatra-Neamț și unul la Substația Târgu-Neamț).

Redactorii atacul.ro au aflat că, în timpul probei interviu, susținută de candidați pe 3 octombrie, la sediul Serviciului Județean de Ambulanță Neamț au descins mai mulți anchetatori de la DNA Bacău care au efectuat percheziții ce i-au vizat pe unii membri ai comisiei de concurs. Ca și anul trecut, anchetatorii s-au axat pe cei care au avut atribuții în organizarea acestui concurs. Au fost percheziționate persoane, mai multe birouri, autoturisme, dar și locuințele unora dintre cei care au făcut parte din comisia de examinare. Încă nu este clar ce au găsit oamenii legii în urma acestor percheziții, însă este sigur că ancheta a demarat în urma unei sesizări în care se arăta că anumiți membri ai comisiei de concurs ar fi cerut și primit șpagă de la unii dintre candidați.

Au câștigat fix candidații care au fost picați la concursul de anul trecut

Deși la prima vedere lucrurile nu par foarte complicate, în sensul că vorbim despre o anchetă la baza căreia există o sesizare care se referă la unii angajați care ar fi cerut și primit șpagă pentru a-i promova pe anumiți candidați, nu este deloc așa. Și asta pentru că, așa cum afirmă sursele noastre, cei care au câștigat concursul de pe 3 octombrie sunt fix candidații care au fost picați la concursul de anul trecut, din luna mai, pentru că au refuzat să dea șpagă. Au fost înscriși la concursul din luna mai 2022, șase candidați care nu au dat mită și au fost „executați” de comisia de examinare. Toți au dat în judecată SJA Neamț și au câștigat în primă instanță la Tribunalul Neamț. Judecătorii nemțeni au dispus anularea rezultatelor finale ale examenului de definitivare pentru posturile de șoferi de autosanitare și reluarea examenului, începând cu etapa interviului. Exact de la etapa în care cei șase ambulanțieri au fost „executați” de membrii comisiei de examinare.

Decizia Tribunalului Neamț este una absolut normală. Nu este firesc ca la această oră încă să mai lucreze persoane (ambulanțieri și asistente) care au dat șpagă ca să promoveze examenul. Mulți dintre ei au recunoscut și au fost condamnați cu suspendare. Alții, care nu și-au recunoscut faptele, încă își așteaptă sentințele.

Revenind la cei șase candidați dați deoparte că nu au dat bani pentru a promova, cinci dintre ei s-au prezentat la concursul de la începutul lunii trecute și au fost admiși. Al șaselea ar fi plecat la muncă în străinătate și nu ar mai fi interesat de postul de la Ambulanță.

Au fost mai mulți candidați înscriși, însă au câștigat, coincidență, fix cei care, cum spuneam, au fost picați anul trecut, pentru că nu au dat mită.

Au fost prinși cu șpagă, dar lucrează, în continuare, la Ambulanță

Normal că, în această situație, apare, firesc, o întrebare: ce se întâmplă cu procesul pe care cei șase candidați l-au câștigat în primă instanță la Tribunalul Neamț, unde magistrații au dispus reluarea concursului de anul trecut, de la proba interviu?

Dacă sentința Tribunalului Neamț va rămâne definitivă, concursul din mai 2022 va trebui anulat și reluat, situație în care mulți nu se vor simți bine, inclusiv cei care au cotizat cu mii de euro ca să promoveze examenul și care acum activează în cadrul SJA Neamț ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Este foarte probabil ca procurorii DNA să urmărească și această pistă, aceea ca „cineva” să fi vrut să stingă neapărat litigiul din instanță cu cei care au dat în judecată SJA Neamț, situație în care, poate, nu s-ar mai ajunge la reluarea concursului de anul trecut.

Atmosfera la Ambulanța Neamț este una foarte tensionată, iar mulți angajați sunt de părere că nu este firesc ca mulți dintre cei dovediți că au dat/luat șpagă să lucreze, în continuare, în sistem. Însă această situație este permisă de deciziile judecătorești.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. FLORIN 8 noiembrie, 2023 at 16:36 Răspunde

    Asa cum ne-a obisnuit,inca o ancheta ”serioasa” din partea DNA Bacau.
    De coruptia MARE de la ANAF/CJ/PARCHET/SRI se ocupa Politia Locala.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.