Un polițist vrea să-și repare mașina pe banii celor de la Drumuri. Poliția Bicaz: șoferul a lovit un pui de căprioară într-o zonă în care lipsesc indicatoarele „Atenție, animale!”. Pe teren situația este alta, iar DRDP-ul amenință cu judecata

1
2177

 

Un presupus eveniment rutier petrecut în seara de 20 octombrie, pe DN 15 (Bicaz-Poiana Largului), în zona localității Potoci, are toate ingredientele necesare demarării unei anchete penale de către instituțiile competente. Motivul: modul în care au fost acordate despăgubirile de către o comisie special constituită la nivelul Primăriei Bicaz, în baza unor informații care s-au dovedit a fi nereale în urma verificărilor efectuate pe teren.

Personajele unei despăgubiri cu iz penal

În toată această poveste avem implicate mai multe persoane: un tânăr polițist din Broșteni (județul Suceava), cel care a solicitat despăgubirile, polițistul din cadrul Poliției Bicaz care a emis adeverința fără corespondent în realitate, precum și membrii comisiei care au votat pentru acordarea despăgubirilor, deși au văzut cu proprii ochi că cele menționate în adresa Poliției, cu privire la existența unor indicatoare rutiere, nu se confirmă.

Impactul cu … căprioara „nesemnalizată”

În ziua de 22 octombrie, polițistul sucevean Gabriel Irina, agent în cadrul Poliției Broșteni (Suceava), a sesizat Primăria Bicaz că, în seara zilei de 20 octombrie, a fost implicat într-un accident rutier petrecut pe DN 15, în zona Potoci (Bicaz). Irina a sesizat faptul că a lovit un pui de căprioară, iar în urma impactului, mașina sa, un Audi A4, an de fabricație 2017, a fost avariată. Folosind o adresă a Poliției Bicaz, în care era stipulat că în zona în care s-a produs impactul nu erau montate indicatoare de avertizare „Atenție, animale!”, proprietarul mașinii a cerut să fie despăgubit pentru avariile suferite de mașină, ce au fost evaluate de o firmă din Piatra-Neamț la suma de 11.600 de lei.

Solicitarea lui Irina a fost făcută în baza unei hotărâri de guvern care stipulează că, în cazul unui accident rutier provocat de un animal sălbatic, dacă nu există indicatoare de avertizare pe sectorul de drum pe care a avut loc evenimentul, administratorul drumului este bun de plată. Drumul național DN 15 se află în administrarea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, astfel că, în cazul inexistenței indicatorului de avertizare, această instituție ar trebui să acopere suma necesară reparațiilor.

Poliția Bicaz: „Nu sunt indicatoare în zonă!”

La trei zile de la sesizarea depusă de polițistul sucevean, la Primăria Bicaz s-a întrunit comisia de acordare a despăgubirilor, formată din reprezentanți ai primăriei, administratorul drumului (DRDP Iași), consilier al Gărzii Forestiere Suceava. La discuții a asistat și reprezentantul fondului de vânătoare care gestionează fondul cinegetic Hangu al AJVPS Neamț.

Membrii comisiei s-au deplasat pe teren pentru a aduna mai multe informații, inclusiv date despre existența/inexistența indicatoarelor de avertizare „Atenție, animale!”.

Astfel, cei din comisie au constatat că evenimentul, așa cum a fost sesizat, a avut loc la o distanță de 1,6 km, respectiv 2,3 km (foto) de două indicatoare care avertizau prezența animalelor sălbatice în zonă.

Indicatoare sunt, dacă vrei să le vezi

Cu toate acestea, doi dintre membrii comisiei, angajatul primăriei și reprezentantul Gărzii Forestiere Suceava, au menționat că responsabilitatea producerii accidentului îi revine DRDP Iași, adică administratorului drumului. Și asta pentru că polițiștii din Bicaz, în adresa lor, au stipulat clar că în zonă nu erau indicatoare. Deși, pe teren, cei doi membri au văzut cu ochii lor indicatoarele rutiere.

Singurul care nu a fost de acord ca administratorul drumului să plătească despăgubirile cerute a fost reprezentantul DRDP, care a prezentat documente care confirmau montarea indicatoarelor în zona respectivă.

Aceste aspecte nu au contat pentru ceilalți membri ai comisiei care au luat de bună adresa Poliției Bicaz.

Puiul de căprioară, dispărut la fața locului

Pe teren, membrii comisiei au indentificat cele două indicatoare situate în apropierea locului în care s-a produs presupusul impact dintre autoturismul Audi al polițistului sucevean și puiul de căprioară, care nu a fost găsit niciunde în zona menționată.

Cele două indicatoare erau acolo și anul trecut, dar și anul ăsta, în iunie.

iunie 2024:

septembrie 2023:

Un act oficial suspect

Polițistul din Broșteni afirmă că se deplasa pe direcția Bicaz – Poiana Largului. Indicatorul din imagine se află în apropierea Motelului Potoci, pe direcția de deplasare a suceveanului, la o distanță de aproximativ 1,6 kilometri de locul impactului.

Am solicitat Biroului de presă al Poliției Neamț să ne comunice care este raza de acțiune a unui indicator de avertizare „Atenție, animale!”.

„Se montează la apropierea de locul sau sectorul de drum unde există riscul ca animalele sălbatice să traverseze drumul. Pentru sectoarele care depășesc 3 km, sub indicator se instalează un panou adițional”, ne-a declarat ofițerul de presă.

Cum distanța de la indicator la locul impactului este de sub 3 kilometri, este greu de spus cum a reușit polițistul să menționeze într-un act oficial că în zonă nu erau indicatoare.

De altfel, cum și unde se montează indicatoarele rutiere ne arată Normativul SR 1848-1:2004.

Cum spuneam, același indicator era montat și în septembrie 2023, conform Google Maps.

Pe urmele căprioarei

Surse din cadrul Primăriei Bicaz ne-au precizat că reprezentantul administratorului drumului, un angajat de la DRDP Iași, a amenințat că se va adresa instanței de judecată, deoarece în zona în care s-a produs evenimentul erau montate indicatoare rutiere, așa cum prevede legea, și drept urmare despăgubirile solicitate nu pot fi acordate.

„Reprezentantul DRDP Iași a reclamat lipsa procesului-verbal întocmit de polițiști cu privire la evenimentul respectiv și că discuțiile în comisie au avut loc în lipsa acestui document. De asemenea, cum puiul de căprioară lovit nu a fost găsit, omul, pe bună dreptate, le-a spus celor din comisie că nu există nicio garanție că animalul lovit a fost o căprioară și nu un câine. Probabil că se va tranșa totul în altă parte”, ne-a declarat, sub semnul anonimatului, un angajat al Primăriei Bicaz.

„Există 2 indicatoare rutiere <<Atenție animale>>”

Informațiile au ajuns și la conducerea DRDP Iași, care, la rându-i, a prezentat situația la centru, la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„În primul rând, din conținutul procesului verbal se constată că doi membri din cadrul comisiei au consemnat următoarele <<Răspunderea civilă revine Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, deoarece conform unei adresei Poliției orașului Bicaz, în zona în care s-a produs evenimentul, nu sunt montate indicatoare rutiere <<Atenție, animale!>>, cu toate că, în urma deplasării comisiei pe teren, s-a constatat că pe sectorul de drum DN 15, în apropierea locului presupusului eveniment, există 2 indicatoare rutiere „Atenție animale”, la o distanță de aproximativ 1,6 km, în aval, și 2,3 km amonte de locul accidentului”. Drept urmare, s-a constatat că sectorul era semnalizat cu indicatoare rutiere de avertizare <<Atenție, animale!>>, iar articolul 13, aliniat 7, din Legea 407/2006, spune ”(7) Despăgubirile pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulație în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 și 2 se suportă de către administratorul drumului, dacă nu sunt montate indicatoare <<Atenție, animale!>> sau de către conducătorul autovehiculului în cazul existenței acestui indicator. Cum sunt indicatoare în zonă, despăgubirile trebuie să fie suportate de către conducătorul auto”, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Transporturilor.

Este evident că povestea acestui eveniment rutier, care nu a lăsat urme la fața locului, este suspectă, iar autoritățile statului au obligația să o clarifice. Plecând de la circumstanțele în care s-a petrecut evenimentul și până la adresa Poliției Bicaz, care conține informații ce nu reflectă realitatea de pe teren.

D.MURARU

 

 

 

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Haudi 14 noiembrie, 2024 at 09:29 Răspunde

    Bine, bine, dar ce s-a întâmplat cu puiul de căprioară?? A fugit mâncând pământul după ce i-a lovit masina polițistului?????????
    A sunat tânărul om al legii, zice-se, pe la vreo clinica veterinara, pe undeva, sa-l salveze??????
    La reparații de peste 2000 de euro măcar o urma de sânge tot era, nu??????
    Dacă nu era nici o urma, oare ce a lovit???
    Camera de bord nu avea??????
    Ce-ai făcut, bă, cu puiul de caprioara????? L-ai luat acasa, l-ai ascuns in padure sau unde dracu’ a avut loc accidentul??????
    Nu-ți vine sa zice ceva de rău????????

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.