N-au mai avut bani pentru rate, iar băncile le-au scos casele la vânzare. Vile la preț de garsoniere

0
6093

 

Situația în care cetățenii își pierd locuințele din cauza imposibilității de a-și achita creditele bancare este tot mai des întâlnită și are un impact social major.

Costurile traiului, cum ar fi cele pentru alimente, energie și combustibil, au crescut rapid, lăsând multe familii fără resurse suficiente pentru a acoperi și ratele bancare. Veniturile nu au ținut pasul cu inflația, ceea ce a redus semnificativ capacitatea de plată a cetățenilor. 

În multe cazuri, cetățenii care ajuns să fie executați de bănci pierd atât locuințele, cât și investițiile pe care le-au realizat. În același timp, unii au contractat alte împrumuturi pentru a-și moderniza casele cumpărate cu credite, ceea ce a determinat creșterea poverii.

Banii obținuți din licitații nu acoperă întotdeauna integral suma împrumutată și dobânzile aferenre, astfel că, după vânzarea imobilelor, cetățenii pot rămâne în continuare datori băncilor.

Prețurile scad dacă imobilele nu sunt adjudecate la prima încercare

Când debitorii nu mai pot plăti ratele, băncile încearcă să recupereze datoriile prin executarea silită a imobilelor și vânzarea acestora la licitații, unde prețurile sunt adesea mai mici decât cele de pe piață, deoarece principalul obiectiv al băncilor este să-și recupereze banii împrumutați într-un timp rezonabil.

De regulă, după ce un debitor întârzie semnificativ cu plata ratelor, banca inițiază procedurile legale pentru a recupera datoriile, ceea ce duce la scoaterea imobilului la vânzare prin licitație.

În cadrul licitațiilor, băncile stabilesc un preț de pornire, echivalent cu valoarea de evaluare a imobilului. Dacă imobilul nu este vândut la prima încercare, prețul de pornire poate fi redus, uneori chiar semnificativ, pentru a atrage cumpărători.

Case sub prețul pieței

Se poate ajunge la prețuri considerabil mai mici decât cele de pe piața liberă. Spre exemplu, o bancă scoate la licitație o casă, cu o suprafață de 84 mp, și terenul aferent de 237 de mp, în localitatea Dumbrava Roșie, la prețul de 24.899 de euro, scăzut cu 25% față de cel inițial.

În Timișești, aceeași instituție bancară vinde două case, una de 240 mp, iar cealaltă de 55 mp, plus terenul aferent celor două imobile, la prețul de 74.235 de euro.

O  bancă vinde o casă aflată în construcție, alături de terenul de 450 mp, situate în Bicaz, la prețul de 24.500 de euro, în timp ce o altă instituție bancară așteaptă cumpărători în Alexandru cel Bun, pentru trei locuințe de 133 mp, 269 mp, respectiv 352 mp, și terenul de 2.583 mp, pe care le scoate la licitație la 381.000 de euro.

Banca are la vânzare, în aceeași localitate, și o casă cu 12 camere și terenul de 3.500 mp, la prețul de 205.500 de euro.

Una dintre băncile active pe piața din România vinde un apartament cu trei camere, situat în Piatra-Neamț, pe bulevardul Traian, cu 52.000 de euro.

La licitațiile organizate de bănci poate participa orice persoană interesată, care este obligată să depună o cauțiune de 10% din preţul de începere a licitaţiei. În cazul neadjudecării licitației, cauțiunea se restituie la cerere.

(Sursa foto: usatoday.com)

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.