Neamț, județul pensionarilor

6
4547

 

La finele primului semestru al acestui an, județul Neamț număra mai mulți pensionari decât angajați, forța de muncă fiind depășită cu mult de seniori.

Practic, la sfârșitul lunii martie, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii, în Neamț erau evidențiați 114.012 de pensionari și 92.814 de angajați, conform datelor Direcției Județene de Statistică, raportul dintre cele două categorii fiind de 22,8%.

Cu alte cuvinte, 100 salariați au susținut, prin contribuțiile pe care le-au plătit, 123 de pensionari.

De altfel, județul Neamț face parte din categoria celor care nu își pot permite să-și susțină seniorii, astfel că efortul statului în această direcție este unul considerabil.

Toate birurile achitate de angajați nu ar putea asigura plata pensiilor

Atacul.ro a arătat că pensiile vârstnicilor nemțeni nu ar putea fi acoperite nici dacă sunt adunate încasările din taxe, impozite și contribuții la cele patru bugete (de stat, de pensii, de sănătate, de șomaj) care formează bugetul general consolidat, asta însemnând că bugetul asigurărilor sociale de stat (de pensii), în Neamț, se află la un nivel foarte redus în raport cu capacitatea de a forma resursele necesare plății pensiilor.

În 3 luni, pensiile au costat aproape 900 de milioane de lei

În primul trimestru, Casa Județeană de Pensii Neamț a cheltuit peste 730 de milioane de lei din bugetul asigutărilor sociale de stat pentru plata pensiilor și ajutoarelor pentru bătrânețe, iar din bugetul de stat, alte peste 143 de milioane de lei, la care au fost adăugate și cheltuielile transmiterii sumelor către beneficiari, care s-au cifrat la aproape 5 milioane de lei, numai în cele trei luni.

Mai prost decît județul Neamț stăteau județele Teleorman (cu un raport dintre numărul pensionarilor și cel al salariaților de 47%), Vaslui (37%), Iași (23%), Mehedinți (23%), Botoșani (25%),  Giurgiu (25,2%).

N.R.

CITEȘTE ȘI: 

Județul Neamț nu-și poate susține pensionarii

Județul Neamț nu produce nici cât să-și plătească pensionarii

Pensionarii de lux ai județului. Pensiile fabuloase suportate de stat

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. Boghian Grigore 10 septembrie, 2024 at 20:27 Răspunde

    E greu pentru cei care muncesc sa hrănească atâtea persoane care nu fac nimic, doar consuma…

    ADMIN.: Oamenii aceștia au muncit, așa cum, cel mai probabil, munciți și dumneavoastră acum, au plătit contribuție de asigurări sociale de stat, ca la bătrânețe să aibă asigurat un venit care să le permită să se întrețină. Pensia pe care o primește un cetățean este în directă legătură cu contribuțiile pe care le-a achitat de-a lungul carierei sale profesionale, iar suma achitată ca și contribuție este reflectată în pensia pe care acesta o va primi în momentul ieșirii din activitate. Cu alte cuvinte, sistemul are la bază contributivitatea.
    În România, sistemul de pensii este fundamentat pe principiul solidarității, iar țara noastră se numără printre statele care au adoptat sistemul intergenerațional „Pay as you go” – PAYG, care presupune susținerea financiară a generației anterioare de către cea viitoare.

    Trebuie să vă mai spun și că țara noastră a fost a patra de pe continentul european care a adoptat o lege în domeniul asigurării bătrâneții, după Germania, Anglia și Luxemburg, dar și că, începând cu 1996, contribuțiile colectate la sistemul de pensii nu au mai putut acoperi nevoia de bani pentru susținerea beneficiarilor, astfel că a fost necesar apelul la subvenții de la bugetul de stat.

  2. Boghian Grigore 11 septembrie, 2024 at 13:27 Răspunde

    Cat au muncit actualii pensionari, în țară era foamete. Unii sunt încă în putere. Au prea multe privilegii. Omul trebuie sa fie folositor societății toată viata.

  3. Diogene 12 septembrie, 2024 at 11:46 Răspunde

    Majoritatea pensionarilor sunt oameni activi.In învățământ spre exemplu, există un mare număr de pensionari peste care nu că nu mai incap cei tineri,dar nu vin tinerii în învățământul românesc…

  4. Boghian Grigore 15 septembrie, 2024 at 13:41 Răspunde

    Cine vrea pensie mai are, sa muncească 3,4,5 ani în plus, chiar pana la 70 de ani. De unde sa suporte societatea atâtea persoane care doar mănâncă?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.