Ambulanța penală. Condamnatul Morenciu, mărturisire la DNA: un primar i-a cerut să ajute 3 candidați la examen. Primarul vizat: „M-au văzut acolo și de asta m-au chemat”
Numele unui primar nemțean apare într-un dosar penal privind fapte de corupție comise la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Neamț, locul în care, în ultimii doi ani, scandalurile, arestările și condamnările au fost la ele acasă.
Dosarul în care este pomenit Bogdan Țifui (fost la PNL, în prezent la PSD), primarul comunei Farcașa, este disjuns din ancheta în care Morenciu&Co. au fost condamnați pentru mita pe care au încasat-o în vara anului 2022, cu ocazia examenelor organizate pentru ocuparea mai multor posturi de ambulanțieri și asistenți medicali.
Primarul Țifui (foto) este menționat într-un alt context, cel privind organizarea examenului pentru ocuparea postului de îngrijitoare curățenie de la Stația de ambulanță Bicaz.
Din datele noastre, Țifui este cel de-al treilea nume de șef de instituție amintit de Morenciu în timpul audierilor ca fiind persoane cu influență, la fel ca și fostul prefect Adrian Niță sau comisarul Mihai Mavriș, șeful Poliției Rutiere Neamț, la data respectivă, care l-ar fi rugat să intervină pentru a sprijini diverși candidați.
„Tradiția” trebuie respectată
Astfel, conform celor declarate de Morenciu, primarul Bogdan Țifui l-ar fi contactat, în perioada examenelor din mai 2022, pentru a interveni în sprijinul candidatei Paula Amariei, care se înscrisese la examenul pentru ocuparea postului de îngrijitor curățenie de la Stația Bicaz. Morenciu a fost de acord, însă i-ar fi spus lui Țifui că și candidata protejată de el trebuie să respecte „tradiția”, adică să dea șpagă.
Pe lângă această candidată, conform declarațiilor lui Morenciu, Țifui ar mai fi intervenit pentru încă doi candidați, ale căror nume le-ar fi scris pe un bilețel, pe care Morenciu i l-a transmis asistentei șefe Rozoschi, cu poziție importantă în comisiile de examinare.
Primarul de Farcașa nu recunoaște
Paula Amariei, candidata care trebuia ajutată, este soția lui Ioan Amariei, ambulanțier la Stația Bicaz. Chestionat de procurori, cel din urmă a spus că nu a cerut ajutorul nimănui pentru a interveni în favoarea soției și că nu îl cunoaște pe primarul de Farcașa.
Bogdan Țifui a fost audiat, în calitate de martor, de procurorii anticorupție în legătură cu presupusa intervenție pe care ar fi făcut-o pe lângă Morenciu pentru a o ajuta pe candidata Amariei. Primarul de Farcașa a recunoscut că îl cunoștea pe Morenciu, managerul interimar al SAJ Neamț, la vremea respectivă, dar nu și că a discutat cu acesta pentru a-i cere sprijinul la promovarea examenului de către candidata Amariei. Țifui a mai spus că nu cunoștea alți candidați care au participat la examenele penale din vara anului 2022 de la SAJ Neamț.
Suntem convinși că anchetatorii nu s-au limitat doar la declarațiile celor vizați, ci că au extins verificările (așa cum au făcut și în cazurile Niță și Mavriș, presupunem) pentru a fi siguri că Țifui nu a intervenit în niciun fel pe lângă Morenciu (foto jos).
„M-au văzut acolo, am fost acolo o zi, în Serviciul de Ambulanță, și de asta m-au chemat”
Atacul.ro l-a contactat pe primarul de Farcașa pentru a-i afla punctul de vedere cu privire la declarațiile făcute de Morenciu în fața procurorilor DNA. Și-a amintit cu greu episodul.
Mai jos, dialogul pe care l-am avut cu primarul Bogdan Țifui:
Redactor: Bună ziua, domnule primar! Vă sun în legătură cu un episod care a avut loc în urmă cu vreo 2 ani, când am înțeles că ați fost audiat în dosarul cu Morenciu de la Ambulanță!
Bogdan Țifui, primarul de Farcașa: Nu mai știu, stați să-mi amintesc … cu Ambulanța, cu Serviciul de Ambulanță?
Red.: Da, cu Servicul de Ambulanță!
B.Ț.: Da, da , m-au chemat în calitate de martor, am fost o singură dată la Bacău!
Rep.: Dar în legătură cu ce anume?
B.Ț.: Nu mai știu exact! M-au chemat și m-au întrebat dacă cunosc pe cineva, legăturile cu Morenciu, ce am avut … nu mai știu … au trecut 2 ani de atunci, nu m-a întrebat nimeni nimic de atunci, nu mai știu exact care și cum!
Red.: Am înțeles că ați fi intervenit pentru un candidat la Morenciu, ca să ia examenul.
B.Ț.: Nu am intervenit eu, nu!
Rep.: Vă spune ceva numele de Amariei Ioan, ambulanțier la Bicaz?
B.Ț.: Nu, nu-mi spune nimic! N-am colaborat niciodată cu el!
Red.: Dar Amariei Paula?
B.Ț.: Nici numele ăsta nu-mi spune nimic!
Red.: Morenciu a declarat că ați intervenit la el pentru a o ajuta pe candidata Paula Amariei, care a candidat pentru postul de îngrijitor curățenie de la Stația Bicaz, dar și pentru alți doi candidați!
B.Ț.: Nu am intervenit pentru nimeni, pentru absolut nimeni!
Red.: Atunci cum vă explicați declarațiile lui Morenciu despre dumneavoastră? Ce rost avea să spună treaba asta, că ați intervenit?
B.Ț.: Habar n-am!
Red.: Îl cunoașteți pe Morenciu?
B.Ț.: Îl știu pe Morenciu de când am fost director la Durău, la subunitatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Am colaborat cu el înainte, când era șef la DSP, și asta am spus și la Bacău… Că m-au văzut acolo, am fost acolo o zi, în Serviciul de Ambulanță, și de asta m-au chemat, au crezut că am discutat altceva. M-au verificat, dar nu a fost nimic, nicio treabă…
Red.: V-au întrebat procurorii de un bilet?
B.Ț.: Mai multe m-au întrebat …
Red.: Revin cu întrebarea: ce interes avea Morenciu să vă bage la înaintare? Să spună că i-ați cerut să ajutați trei candidați?
B.Ț.: Exclus! Nici nu-i cunosc pe cei trei, nu am auzit de domnii ăștia niciodată!
Red.: Dar procurorii v-au verificat telefonul?
Țifui: Nu, nu, dar aveau toate convorbirile, conversațiile… Au făcut verificările, m-au întrebat, dar nu i-am cunoscut niciodată. Nu cunosc pe niciunul dintre cei trei.
Ambulanțierii și-au recunoscut faptele
În cazul celor două posturi de îngrijitori curățenie, de la stațiile Bicaz și Târgu-Neamț, lucrurile sunt parțial lămurite. Și asta pentru că cei care au dat șpăgi (Simionică Marius și Amariei Ioan ) și-au recunoscut faptele și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției.
Simionică a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare, instanța urmând să se pronunțe și cu privire la acordul încheiat de Amariei.
Nu au recunoscut faptele cei care au luat și intermediat mita (Rozoschi, Andronache Gladiol și Elena Preda)
Marius Simionică este ambulanțier la Stația Târgu-Neamț și a dat mită pentru ca soția sa să ia examenul de îngrijitor curățenie la stația din Târgu-Neamț, care era deja angajată, dar pe perioadă determinată.
Ioan Amarinei este și el ambulanțier la Bicaz și a dat mită, ca și în cazul lui Simionică, ca să-i fie soția angajată definitiv la Ambulanță, ca îngrijitor curățenie, ea fiind încadrată pe perioadă determinată.
Soțiile ambulanțierilor au fost încadrate pe posturile respective în perioada pandemiei, iar în mai 2022 au fost nevoite să susțină examene pentru a fi încadrate definitiv.
Morenciu n-ar fi vrut niciun ban de la ambulanțieri
Procurorii au stabilit că, în data de 16 mai 2022, cu două zile înainte de susținerea probei-interviu, inculpata Luminița Rozoschi, asistent șef și președintele comisiei de examinare, a cerut, prin intermediul ambulanțierului sindicalist Gladior Andronache, de la cei doi ambulanțieri câte 2.000 de euro de la fiecare pentru a le promova soțiile la examenul ce-l susțineau la SAJ Neamț.
Inițial, suma cerută fusese 3.000 de euro, însă ambulanțierii au strâmbat din nas, convenind cu Gladior ca șpaga să rămână 2.000 de euro.
În data de 18 mai 2022, spun procurorii, Simionică și Amariei s-au înființat la sediul SAJ pentru a da șpaga. Simionică ar fi dat cei 2.000 de euro prin intermediul Elenei Preda, asistenta șefă de la Stația Târgu-Neamț, iar Amariei ar fi dat banii direct lui Rozoschi.
Sumele cerute și primite cu titlu de șpagă au fost găsite de procurori în aceeași zi în biroul asistentei Rozoschi, în urma unei percheziții. Se presupune că șpaga ar fi urmat să fie împărțită de Gladior și Rozoschi. Morenciu nu ar fi avut pretenții financiare de la candidații la posturile de îngrijitori curățenie.
Gladiol, Rozoschi și Elena Preda nu și-au recunoscut faptele, așa cum au făcut cei doi ambulanțieri, și sunt judecați într-un dosar separat pentru luare de mită.
Cine curăță mizeria de la SJA?
Mizeria de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț, acolo unde marea majoritate a posturile sunt ocupate pe bază de șpagă, nu o mai curăță nimeni, autoritățile fiind incapabile să gestioneze fenomenul infracțional de aici.
Ministerul Sănătății, așa cum am mai arătat, nu a avut nicio reacție vizavi de cele întâmplate la Ambulanța Neamț: arestări, condamnări, anchete penale etc.
Rafila tace de mai bine de 2 ani, deși mizeria se află în ograda sa, iar mulți dintre cei condamnați, care au promovat examenele oferind șpagă, lucrează acolo, oferind asistență medicală de urgență pacienților.
D.MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.