Șpăgile de la Ambulanța Neamț. Fratele unui polițist de la Rutieră, mită record pentru Morenciu ca să promoveze examenul
Tribunalul Bacău a pronunțat, la finele anului trecut, prima sentință în procesul șpăgilor de la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Neamț, singurul condamnat la o pedeapsă cu executare fiind Dan Dorin Morenciu, cel care a gestionat, cu un tupeu incredibil, toate operațiunile ilegale. Printre cei pedepsiți de judecătorii băcăuani se află și fratele unui polițist de la Biroul Rutier al Poliției Roman. Este al doilea polițist al cărui nume apare în acest dosar de corupție, primul fiind cel al lui Mihai Mavriș. fostul șef al Poliției Rutiere Neamț, care ar fi intervenit pe lângă Morenciu în sprijinul cumnatului său.
Dacă în cazul lui Mavriș, care s-a pensionat între timp, situația este încă neclară, altfel stau lucrurile în ceea ce-l privește pe Octavian Marele, fratele lui Mihai Valentin Marele, agent rutier la Poliția Roman.
De la Marele pentru Morenciu – 10.000 de euro șpagă
Octavian Marele a fost condamnat de Tribunalul Bacău la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Vorbim despre o mită de 10.000 de euro, bani pe care Marele i-a dat lui Dan Morenciu ca să promoveze examenul ce îi aducea angajarea pe termen nedeterminat ca șofer de ambulanță la Substația Roman.
Octavian Marele este cel care a dat cea mai mare șpagă dintre toți candidații care i-au mituit pe Morenciu și complicii săi.
Ca să ajungă să dea această mită, Octavian Marele a apelat la ajutorul fratelui său, Mihai Marele, agent rutier la acea dată.
Mita a fost dată la o spălătorie de pe Fermelor
Conform celor precizate de Morenciu, șpaga de la Octavian Marele a primit-o, în perioada 2-15 mai 2022, într-o spălătorie situată pe strada Fermelor din Piatra-Neamț. Morenciu le-a spus anchetatorilor că, în acea zi, a fost contactat telefonic de polițistul Mihai Marele care l-a rugat să să vadă cu fratele său, candidat la examenul pentru ambulanțieri, care vrea să-l roage ceva. Morenciu a acceptat și s-a văzut cu Octavian Marele (candidatul) la o spălătorie, iar cu această ocazie, cel din urmă i-a dat un plic în care se afla suma de 10.000 de euro pentru a fi ajutat să promoveze examenul. Morenciu a luat plicul și i-a promis candidatului că-l va sprijini, iar în acest sens a vorbit cu asistenta șefă Rozoschi, președinta comisiei de examen, să-l ajute.
De altfel, și Rozoschi ar fi primit 500 de euro de la Octavian Marele.
La prima vedere, rolul agentului de poliție Mihai Marele, care s-ar fi pensionat de curând, a fost acela de a intermedia o întâlnire a fratelui său cu șeful de la Ambulanță. L-am contactat pe polițist pentru a ne oferi mai multe informații, însă a refuzat. Ne-a solicitat să luăm legătura cu fratele său, iar în momentul în care l-am întrebat despre întâlnirea pe care i-a intermediat-o cu Morenciu, a negat și a închis telefonul.
Comisarului Mihai Mavriș, în ancheta DNA
La domiciliul și în mașina lui Morenciu (foto), procurorii au găsit importante sume de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, primite de la candidații care își cumpăraseră posturile de ambulanțieri și asistenți.
De asemenea, au fost găsite probe privind implicarea unor persoane din exteriorul SAJ Neamț, oameni cu influență, care aveau interes ca anumiți candidați să promoveze examenele.
Una dintre persoanele care ar fi intervenit pe lângă directorul șpăgar Morenciu pentru ca un concurent să promoveze examenul a fost Mihai Mavriș, șeful Poliției Rutiere Neamț.
Polițistul i-ar fi dat lui Morenciu un bilet pe care era scris numele unui concurent (Constantin Botescu), angajat, fără concurs, ca ambulanțier la stația SAJ Roman la începutul pandemiei. Ofițerul i-ar fi transmis lui Morenciu că Botescu este cumnatul lui și că-l roagă să-l ajute la examen. Morenciu a lăsat biletul în mașină, unde a și fost găsit de procurori în timpul percheziției.
În fața anchetatorilor, șeful SAJ Neamț ar fi declarat că nu a primit bani de la Botescu și nici nu ar fi vorbit cu cei din comisia de examinare ca să-l promoveze.
Cert este că Botescu a promovat examenul, iar numele lui nu pare pe lista celor trimiși în judecată, semn că procurorii nu au găsit probe care să confirme că ar fi dat șpagă. Însă nu este exclus ca procurorii să fi disjuns cauza pentru continuarea cercetărilor.
Comisarul șef Mihai Mavriș s-a pensionat anul trecut, începând cu data de 1 decembrie, imediat după ce a revenit dintr-un concediu medical.
„Comoara lui Aladin” din bârlogul directorului șpăgar
Așa cum se știe, Dan Morenciu a cerut și a primit sume consistente de la candidații care s-au prezentat la examenul organizat, în mai 2022, de SAJ Neamț, pentru a fi titularizați în funcțiile pe care le ocupau încă din timpul pandemiei. Peste 20 de candidați au acceptat să dea șpagă, în buzunarele lui Morenciu ajungând peste 80.000 de euro. Au mai luat șpagă șefii comisiilor de examinare și câțiva membri. Însă lider la încasări a fost Morenciu, care, așa cum au stabilit anchetatorii, nu a avut nicio jenă să ceară bani de la candidați.
În ziua în care Morenciu a fost reținut de procurorii DNA, pe 18 mai 2022, anchetatorii au făcut o percheziție la domiciliul acestuia din Piatra-Neamț. Morenciu le-a spus procurorilor că are în casă mai multe sume de bani în euro și lei, fără a ști exat cuantumul acestora.
De bună voie și nesilit de nimeni, șpăgarul a pus la dispoziția anchetatorilor toți banii pe care îi avea în casă:
- dintr-o borsetă de culoare albastră cu portocaliu, suma de 10.000 de lei și suma de 11.400 de euro, după cum urmează: suma de 10.000 lei, compusă din 100 bancnote de 100 de lei; un plic ce conținea suma de 5.500 de euro compusă din: o bancnotă de 500 de euro, 50 de bancnote de 100 de euro; al doilea plic ce conținea suma de 5.900 euro compusă din 118 bancnote de 50 de euro;
- dintr-o borsetă gri suma de 30.000 de euro, după cum urmează: suma de 20.000 de euro, compusă din 186 bancnote de 50 de euro, 81 de bancnote de 100 de euro și 13 bancnote de 200 de euro; un plic de culoare roșie ce conținea suma de 5.000 de euro compusă din: 100 de bancnote de 50 de euro, prinși cu o banderolă de hârtie;
- un plic de culoare albă ce conține suma de 5.000 de euro compusă din: o bancnotă de 200 de euro, 7 bancnote de 100 de euro și 82 de bancnote de 50 de euro;
- dintr-o borsetă de culoare neagră suma de 55.000 de lei și suma de 10.000 de euro, după cum urmează: suma de 5.900 de euro compusă din 118 bancnote de 50 de euro; un plic alb de hârtie ce conține suma de 4.100 de euro compusă din 80 bancnote de 50 de euro și o bancnotă de 100 de euro; suma de 55.000 de lei compusă din 43 bancnote de 200 de lei, 414 bancnote de 100 de lei și 100 de bancnote de 50 de lei;
- dintr-o borsetă bleumarin suma de 10.000 de lei compusă din 50 de bancnote de 100 de lei și 100 de bancnote de 50 de lei;
În data de 18 mai 2022, Morenciu a fost prins în flagrant, pe o stradă din orașul Piatra-Neamț, în timp ce primea de la asistenta Elena Preda suma de 40.000 euro, adică șpaga oferită de 9 candidați.
Comunicatul DNA din 25 octombrie:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului MORENCIU DAN DORIN, la data faptei manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (22 acte materiale), și în stare de libertate a inculpaților:
COJOCARIU MIHAIELA, la data faptei reprezentant al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și membru în comisia de examinare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
PREDA ELENA, la data faptei asistentă șefă în cadrul S.A.J. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată,
DOARBEȘ IONUȚ, la data faptei angajat în cadrul S.A.J. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,
EPANU MAGDALENA, CIOBANU IULIANA, LUPU AUREL, MOVILĂ CRISTIAN, CRISTESCU CONSTANTIN, RASCARACHE IOANA-CĂTĂLINA, ALEXA DANIELA, VRÎNCEANU MIHAI SEBASTIAN, JIGĂU CIPRIAN CONSTANTIN, TRĂSCĂOANU-STOIAN IOAN, PÎNTEA LUIZA-MARIANA, MARELE OCTAVIAN, la data faptelor angajați în cadrul S.A.J. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 02 – 18 mai 2022, Serviciul de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuție, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1168/2022.
În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena și Rozoschi Maria Luminița (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (trimise în judecată în prezenta cauză) sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menționat mai sus. Așa cum am precizat mai sus, concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată, a personalului sanitar și sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă.
În contextul precizat mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin ar fi primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial. În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminița, în incinta S.J.A. Neamț, iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate.
În aceeași manieră, ar fi procedat și ceilalți doi intermediari Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița care, după ce i-ar fi remis, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț, inculpatului Morenciu Dan Dorin partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi Maria Luminița – 5.500 euro, Andronache Gladior – 10.500 euro).
În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, inculpații Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița ar fi remis inculpaților Cojocariu Mihaiela și Cojocariu Lucian Georgian, membri în comisia de examinare, câte 1.500 euro.
Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși în condițiile în care mulți dintre ei, nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției 13 inculpați, angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț și candidați la concurs: Rozoschi Maria Luminița, Andronache Gladior, Afloarei Petronela Larisa, Balan Alin-Bogdan, Butnariu Ilie, Cojocariu Lucian Georgian, Dogariu Cristina, Iacob Ana-Maria, Iftime Ioan Răzvan, Macovei Luminița, Matei Neculai Victor, Mihăilă Petru și Oglinzanu Mihai-Marius, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare și luare de mită, comise în forma autoratului și a complicității.
În prezența apărătorilor aleși, cei 13 inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor”
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
[…] Dan Dorin Morenciu a fost singurul condamnat la închisoare cu executare în acest caz, fiind implicat în administrarea tuturor operațiunilor ilegale cu un tupeu de neimaginat, informează atacul.ro. […]
Sa fim serioși,Morenciu a fost șef 3 luni. La ambulanță până acum Regina a strâns vreo 2 milioane de euro . Regina sta sefa de vreo 10 ani. Morenciu a fost doar fraierul de serviciu
F. ADEVĂRAT!
Am rugămintea de a nu se înțelege că lanțul se oprea la Morenciu. In Romania banul merge până sus . Stați de sărbători pe lângă un minister în București. Paște, Crăciun. Un aflux de jipane din toată țara cu soferache la cravata descarcă bunătăți. E obiceiul pământului de la Ciocoii vechi și noi ai lui Filimon din vremea fanarioților până în ziua de azi.