Vicepreședinta Patronatului IMM-urilor Neamț, trimisă în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

0
5615

Ancheta procurorilor din cadrul DNA Bacău, finalizată cu trimiterea în judecată a Tatianei Magda Rusu, vicepreședintă a Patronatului Intreprinderilor Mici și Mijlocii Neamț, a avut la bază o investigație a celor de la Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF), instituția care verifică modul în care sunt cheltuite fondurile europene în România.

Raportul de control al Ministerului Fondurilor Europene, întocmit după sesizarea DLAF, a ajuns pe masa procurorilor, iar de aici și până la trimiterea în instanță a dosarului nu a mai fost decât un pas.

Tatiana Rusu, care este și membru în Consiliul de Administrație al Casei Județene de asigurări de Sănătate (CJAS) Neamț, va fi judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie sub forma complicității la infracțiunea de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Expertul ar fi lucrat pentru CCI Bacău, nu pentru proiect

Cercetările în acest dosar au debutat în august 2021, când la DNA – Serviciul Teritorial Bacău a fost înregistrat un raport al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene privind suspiciuni de fraudă comise cu ocazia implementării proiectului european POCU/82/3/7/128218 – „Angajați mai bine pregătiți, întreprinderi mai performante”, în cadrul căruia Rusu a avut calitatea de manager de proiect. În documentul ministerului se arăta că beneficiara proiectului, Camera de Comerț și Industrie Bacău, a primit, pentru unul dintre experții care au lucrat la proiect, drepturile salariale aferente perioadei septembrie – decembrie 2020, deși nu a desfășurat activități în proiect, ci a îndeplinit sarcini în favoarea Camerei de Comerț și Industrie Bacău.

În consecință, reprezentanții ministerului au stabilit că nu sunt eligibile la plată sumele reprezentând salarii nete și contribuții salariale pentru plata expertului cu pricina pentru perioada septembrie – decembrie 2020, în cuantum total de 26.251 lei, din care 22.313,35 lei au fost fonduri europene.

A întocmit și a semnat documente antedatate, nereale

La începutul acestei luni, expertul care a beneficiat de fondurile menționate a solicitat și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu anchetatorii.

Tatiana Rusu nu a făcut acest pas, iar pe 6 august a fost trimisă în judecată. Procurorii o acuză că a săvârșit infracțiunea de flas în înscrisuri sub semnătură privată (14 acte materiale), întrucât, în calitate de manager al proiectului POCU/82/3/7/128218 – „Angajați mai bine pregătiți, întreprinderi mai performante”, a întocmit și a semnat 14 documente antedatate, nereale, astfel încât să creeze aparența că unul dintre experți (expert ghiduri metodice nr. 4) a îndeplinit activități în cadrul proiectului.

Anchetatorii au stabilit că managerul de proiect Tania Rusu a întocmit și a semnat fișe de pontaj, rapoarte de activitate etc, documentele fiind înmânate președintelui Camerei de Comerț și Industrie Bacău. Cel din urmă le-a depus la OIR POSDRU – NE în lunile martie și aprilie 2021 pentru a justifica cererile de plată/rambursare a cheltuielilor.

Camera de Comerț Bacău a achitat prejudiciul

În ceea ce privește participația improprie sub forma complicității la infracțiunea de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, procurorii DNA au reținut că Tania Rusu l-a ajutat pe reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie Bacău să prezinte la OIR POSDRU – NE, în cadrul cererilor de rambursare și plată, documente justificative false și inexacte care atestau împrejurări nereale

Astfel, Camera de Comerț și Industrie Bacău a obținut, pe nedrept, în perioada 16.04.2021- 02.06.2021, fonduri în valoare totală de 26.251 nei, dintre care 22.313,35 RON provenite din bugetul Uniunii Europene și 3.937,65 lei din bugetul național.

În luna septembrie 2021, la o lună după ce Ministerul Fondurilor Europene a sesizat procurorii DNA, Camera de Comerț și Industrie Bacău a achitat suma de 26.251 lei, considerată prejudiciu.

Proiect de 5 milioane de lei

Proiectul POCU/82/3/7/128218 – „Angajați mai bine pregătiți, întreprinderi mai performante”, care a avut ca beneficiar Camera de Comerț și Industrie Bacău, a fost finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), 2014 – 2020. Finanțarea a fost asigurată, în procent de 85%, din fonduri europene și, în procent de 15%, din bugetul național.

În scopul implementării proiectului, între Camera de Comerț și Industrie Bacău, în calitate de beneficiar, și Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru POCU, reprezentat prin OIR POSDRU NE, a fost încheiat contractul de finanțare cu o valoare de 4.950.413,54 lei, din care 3.806.111 lei fonduri europene. Obiectivul general al proiectului a constat în creșterea competitivității și a adaptabilității întreprinderilor din județul Bacău la schimbările și dinamica sectoarelor economice cu potențial competitiv, prin organizarea de programe de formare profesională pentru angajații lor și prin asistență pentru elaborarea și introducerea unor programe de învățare la locul de muncă.

D.M.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.