Cercetări cu puternic miros de clasare în dosarul ciocanului fals de marcat arbori, de la Ocolul Silvic Roznov. Declarația pădurarului la care a fost găsit dispozitivul

0
2379

Ocolul Silvic Roznov a fost zguduit, la finele lunii martie a acestui an, de un puternic cutremur, după ce s-a aflat că, în urma unei acțiuni polițienești, la locuința celui mai cunoscut pădurar din zonă a fost găsit un dispozitiv fals de marcat arbori.

Oficial, polițiștii de la Serviciul Arme au mers la locuința pădurarului pentru a verifica o informație care arăta că angajatul ocolului ar deține ilegal o armă de vânătoare. N-au găsit arma, în timpul percheziției, însă au dat peste un ciocan fals de marcat. Cum dispozitivul a fost găsit acasă la unul dintre cei cunoscuți și avuți pădurari din zonă, au apărut imediat suspiciunile că acesta l-ar fost folosit. Fiind vorba despre comiterea unor infracțiuni silvice, ancheta a fost preluată de Biroul Silvic din cadrul Poliției Neamț

Declarație în bătaie de joc

În timpul cercetărilor, pădurarul a fost chestionat de polițiști în legătură cu proveniența ciocanului fals de marcat, răspunsul oferit de angajatul Ocolului Silvic Roznov fiind unul care poate fi inclus la categoria „la mișto”.

Astfel, pădurarul a declarat că a găsit ciocanul în curtea casei sale, o persoană necunoscută aruncându-l acolo. A mai spus că, cum era de așteptat, că nici nu l-a folosit. Bineînțeles că este foarte greu de crezut că lucrurile au stat astfel, însă atâta timp cât anchetatorii nu vor identifica alte elemente, varianta pădurarului va rămâne în picioare.

 Batista pe … ciocan

Iar lucrurile, după cum arată datele atacul.ro, se pare că sunt clarificate, în sensul că ancheta se îndreaptă spre o soluție de clasare. Și asta pentru că, în urma investigațiilor efectuate pe teren, nu ar fi fost identificate cioate marcate cu dispozitivul fals.

O sursă apropiată anchetatorilor a declarat că nici nu puteau fi identificate cioatele cu pricina din moment ce verificările pe teren, în loc să înceapă pe suprafețele păzite de pădurarul vizat, ar fi început pe suprafețele aflate în portofoliile altor pădurari. Această manevră ar fi permis distrugerea probelor, respectiv eliminării mărcilor de pe cioate efectuate cu dispozitivul fals de marcat.

Anticorupția și lipsa de competență

Redactorii atacul.ro au transmis, la vremea respectivă, aceste informații unei structuri de luptă anticorupție, însă reprezentanții acesteia ne-au răspuns că ele au caracter general și nu intră în competența lor. În consecință, „plângerea a fost clasată”.

Ulterior acestui episod, personalul silvic, dar și echipa de la Biroul Silvic al Poliției Neamț, au făcut o pauză în ancheta de la Roznov, pentru a face investigații într-o altă cauză privind suspiciuni de furt de arbori, la Ocolul Silvic Pipirig.

Toate aceste aspect conduc la concluzia că soluția în cazul ciocanului silvic de marcat arbori va fi, mai mult decât sigur, clasare.

Dacă ar merge mai departe cu ancheta surprizele ar fi imense”

„Nu se vrea, este clar, pentru că dacă ar merge mai departe cu ancheta surprizele ar fi imense. Și nu numai numele celor la care ar putea să ajungă investigatorii. E drept că sunt o groază de modalități pe care le poți aplica ca să ascunzi cioatele care au fost marcate cu ciocanul fals, însă asta nu înseamnă că pot fi identificate furturile de arbori”, ne-a declarat un silvicultor care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Conform acestuia, anchetatorii ar putea face lejer un inventar pentru fiecare parcelă în parte, nu să se rezume numai în a căuta cioate nemarcate sau marcate cu dispozitivul fals.

Fiul pădurarului, lemnar

Pe de altă parte, nu ar trebui tratat la diverse nici faptul că fiul pădurarului cu ciocanul fals de marcat deține o firmă de exploatări silvice. Societatea respectivă a câștigat mai multe licitații organizate de direcțiile silvice Neamț și Suceava. Pentru anchetatori nu ar fi foarte greu să afle, de exemplu, dacă firma a exploatat într-o parcelă a pădurarului la care a fost găsit dispozitivul fals de marcat arbori. De fapt, pornind de la licitațiile câștigate de respectiva societatea comercială, polițiștii ar putea să găsească răspunsuri la mai multe întrebări.

Ciocanul fals, împrumutat și în alte zone?

Nici informațiile care circulă în diverse medii nu sunt de lepădat, și anume că dispozitivul fals ar fi fost folosit nu numai la marcarea arborilor din pădurile administrate de Ocolul Silvic Roznov, ci și la marcarea unui mare număr de arbori de pe raza mai multor ocoale silvice din județ, dar și din afara județului. Acest lucru denotă că deținătorul ciocanului l-ar fi  împrumutat și altor angajați din cadrul altor ocoale, pentru a-l folosi la marcarea ilegală a arborilor.

Privind cu atenție acest caz este evident că el are toate ingredientele necesare ca să capete efectul unui adevărat bulgăre de zăpadă. Pas cu pas ar ieși la iveală aspecte care ar devoala metode folosite la furtul a zeci de mii de arbori din pădurile județului. Însă atâta vreme cât unii dintre anchetatori, cu competențe inclusiv în ceea ce privește investigarea infracțiunilor silvice, stau la masă cu pădurari controversați, șansele sunt minime.

D. MURARU

Citește și:

Se complică lucrurile în ancheta penală de la Ocolul Silvic Roznov. Ciocan de marcat fals folosit la exploatarea ilegală a unei uriașe cantități de lemn

Ancheta în cazul ciocanului fals de marcat arbori, de la Ocolul Silvic Roznov: „Dacă cercetările nu vor fi blocate, vor pica multe capete”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.