Un turc controversat a pus mâna pe o halcă din orașul Piatra-Neamț. Dedeman nu a dat atâția bani. Ce proiect are investitorul
Terenul (de peste 15 hectare) situat în apropierea gării din Piatra-Neamț și de ștrandul municipal, despre care atacul.ro scria, în august 2020, că a fost scos la licitație, a fost vândut unei societăți comerciale din Constanța, care dorește să construiască un ansamblu rezidențial. Firma care a pus mâna pe teren aparține unui cetățean turc, în vârstă de 35 de ani, care lucrează în România prin intermediari.
Și-a înființat firma cu câteva luni înainte de a cumpăra terenul
În momentul în care a câștigat licitația, societatea Arke Estate Development SRL Constanța era înființată de câteva luni, ceea ce, evident, ridică suspiciuni. Interesant este că pentru același teren a depus o ofertă și cunoscuta companie românească de bricolaj Dedeman, însă suma avansată de aceasta a fost mai mică decât cea a turcului Keles Dursun, cu domiciliul în Instanbul.
Arke Estate Development a oferit, pentru cei 153.753 mp de teren, suma 2.160.000 de euro, fără TVA, iar Dedeman – 1.800.000 de euro, fără TVA, prima firmă având câștig de cauză. Tranzacția a fost realizată în aprilie 2022, iar terenul se află și în acest moment în aceeași situație ca și înainte de vânzare, sufocat de bălării și gunoaie. Investitorul nu a construit încă nimic, dar a plătit pentru întocmirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), adică pentru parcelarea terenului și construirea de locuințe.
Conform documentului, noul proprietar și-a exprimat dorința ca pe terenul respectiv să construiască mai multe blocuri cu regim de înălțime de până la P+10E, locuințe individuale etc.
Așa cum era de așteptat, planul prevede construirea de locuri de joacă, străzi, spații verzi, locuri de joacă pentru copii, parcări, spații comerciale etc. Într-un cuvânt, un cartier. Memoriul tehnic a fost depus la Primăria Piatra-Neamț încă de anul trecut.
Până la ansamblu rezidențial, gunoaie și bălării
De ani buni, terenul a devenit loc pentru aruncat gunoaie peste care cresc bălării, iar noul proprietar nu s-a arătat interesat să-l curățe, la fel procedând și vechiul proprietar. Asta înseamnă că Primăria Piatra-Neamț trebuie, dacă nu cumva a făcut-o deja, să-i atragă atenția lui Keles Dursun cu privire la acest aspect, mai ales că există o Hotărâre a Consiliului Local (HCL 228/2021) Piatra-Neamț care prevede sancționarea celor care nu-și igienizează proprietățile. Constatarea contravențiilor prevăzute de HCL 228/221 poate fi făcută de primarul municipiului Piatra-Neamț, persoanele împuternicite de acesta sau de către polițiștii locali.
Turcul, experimentat … în faliment, dar cu milioane de euro de investit în Neamț
Firma Arke Estate Development SRL, cu sediul într-un imobil situat pe strada Ștefăniță Vodă din Constanța, a fost înființată în data de 29 octombrie 2021, având ca obiect principal de activitate „Lucrări construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Societatea a fost înființată de Keles Dursun, care are calitatea de administrator și unic asociat.
Dursun nu se află la prima experiență în afaceri în România, prima în care a fost implicat, la finele anului 2015, sfârșind în faliment.
În vârstă de 26 de ani, la acea dată, Keles Dursun a fost cooptat, în toamna anului 2015, împreună cu Marieta Violeta Ozmen , în firma Z Group Trading SRL, cu sediul în București. Următorul pas, făcut în noiembrie 2015, a fost ca asociații majoritari, Bogdan și Marina Zugrăvescu, care aveau și calitatea de administratori, să se retragă din firmă, cesionând părțile sociale lui Keles Dursun (96,97% din părțile sociale) și Marietei Violeta Ozmen (3,03 % p.s.). În anul 2015, firma a avut o cifră de afaceri de 320.503 lei, o pierdere de 217.722 lei și 63 de angajați.
În prima lună a anului 2016, Violeta Ozmen și Keles Dursun, care a împuternicit-o pe Ozmen să ia decizii în numele lui, au schimbat denumirea societății din Z Group Trading SRL în Aslan Exim Prod SRL, iar odată cu aceasta a fost schimbat și sediul din București în Voluntari-Ilfov.
În 2016, declinul firmei a continuat, la o cifră de afaceri de 6.451.002 lei, 74 de angajați, înregistrând o pierdere de 2.514.453 lei. Anul 2017 a fost și mai slab – 3.818.113 lei, pierdere de 3.064.023 lei, 48 de angajați și datorii de 6.159.183 lei. În anul 2018, societatea, care a încheiat anul tot pe pierderi și cu datorii de 5.927.914 lei, a intrat în insolvență, iar mai târziu, în faliment.
În decembrie 2016, MarietaOzmen a renunțat la funcția de administraror, în locul ei fiind numită Ionica Drăghici, din București. Lichidatorul a cerut atragerea răspunderii personale administratorului, însă instanța a respins solicitarea.
În concluzie, cel care vrea să construiască un ansamblu rezidențial pe cele 15,3 hectare de teren cumpărate în Piatra-Neamț, a avut o implicare suspectă într-o afacere care a sfârșit în faliment, firma în care a fost asociat majoritar lăsând în urma sa datorii de peste 6 milioane de lei, inclusiv la stat. Iar după acest eșec de proporții, Dursun găsește resurse, la un an de la radierea firmei Aslan Exim Prod SRL, să investească peste 2 milioane de lei în terenul de la Piatra-Neamț.
Un proiect eșuat
Înainte de a ajunge în proprietatea firmei constănțene, terenul a fost al firmei Nextlevel Development SRL București, care a cumpărat ceea ce mai rămăsese din fabrica de prelucrare a lemnului – rășinoase din Piatra-Neamț, de la TCE Sef Petroforest.
Reprezentanții firmei bucureștene, înființată în anul 2006, promiteau, în a doua parte a anilor 2000, în perioada administrației Pinalti, că vor construi un ansamblu rezidențial cu spații comerciale, denumit „Bistrița”. La acea dată, erau vehiculate sume amețitoare pe care firma bucureșteană a promis că le va investi în ridicarea acelui cartier rezidențial, cu locuințe și galerii comerciale, cu acces printr-un pasaj superior căii ferate, din strada Bistriţei.
În 2007, Consiliul Local Piatra-Neamț a aprobat planul urbanistic zonal (PUZ) și regulamentul local de urbanism (RLU), astfel că dezvoltatorul imobiliar trebuia să materializeze proiectul. Plătise 1.678.000 de euro firmei TCE SEF Petroforest și urma să-și acopere investiția. Nu s-a întâmplat acest lucru, pentru că împrumuturile bancare și criza financiară au băgat firma în insolvență, iar mai apoi, în faliment.
Nextlevel Development SRL, având asociați două firme din Olanda, a sfârșit în anul 2022, când instanța a închis procedura insolvenței. La finele anului 2021, societatea avea datorii de peste 40 de milioane de lei.
D. MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Sunt curios daca CFR si Apele Romana ii da aviz favorabil pentru construire.