De luni, doar facturi în format electronic

0
928

De luni, 1 iulie, sunt considerate facturi numai documentele care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021, respectiv „facturile care sunt facturi emise, transmise şi primite într-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronică şi automată”, atrage atenția Fiscul.

Începând cu aceeaşi dată, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, cu respectarea structurii facturii electronice în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din OUG nr.120/2021, respectiv:
– să respecte specificaţiile tehnice şi de utilizare a elementelor de bază ale facturii electronice aşa cum sunt prevăzute în standardul european SR EN 16931-1, care sunt aplicabile la nivel naţional;
– să respecte specificaţiile tehnice şi de utilizare a elementelor de bază ale facturii electronice RO_CIUS şi regulile operaţionale specifice aplicabile la nivel naţional;
– să respecte conţinutul semantic aşa cum este descris în standardul SR EN 16931-1, sintaxele identificate în CEN/TS 16931-2, în conformitate cu art. 2 alin. (1) lit. j), şi corelarea adecvată definită în subpartea aplicabilă a CEN/TS 16931-3.
Factura electronică este un fișier electronic, în format XML, pe baza standardului european EN 16931-1+A1. „Facturarea electronică – Model semantic de date pentru elementele esențiale ale unei facturi electronice“ și regulile naționale RO-CIUS prevăzute în legislația națională. Exemplarul original al facturii electronice se consideră fișierul de tip XML însoțit de sigiliul electronic al Ministerului Finanțelor.

Sancțiuni

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la data limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei).
Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Totodată, netransmiterea de către emitent a facturii în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, precum și primirea și înregistrarea de către destinatari – persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația B2B, fără a fi respectate prevederile art. 10, alin. (1) din OUG nr. 120/2021, constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.

Dacă sistemul nu merge, transmiterea facturii se suspendă

În situaţia în care sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcţiune a sistemului. Pe perioada în care sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional, emitentul facturii aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiția transmiterii ulterioare, în sistemul național privind factura electronică RO eFactura, a facturilor electronice emise. Perioadele de nefuncţionare a sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de internet ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Ministerului Finanţelor.

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.