Compensații pentru agricultorii care optează pentru regimul special dedicat lor

0
1047

Agricultorii pot beneficia de o compensație în cotă forfetară dacă optează pentru aplicarea regimului special pentru agricultori, arată ANAF.

Astfel, agricultorul care aplică regimul special pentru agricultori prevăzut de Codul fiscal, reprezintă persoana fizică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală sau întreprinderea familială, cu sediul activităţii economice în România, care realizează activităţi de producție agricolă și servicii agricole şi care nu realizează alte activităţi economice sau realizează şi alte activităţi economice a căror cifră de afaceri anuală este inferioară plafonului de scutire de TVA pentru întreprinderile mici (mai mică de 300.000 lei).

Activitățile de producție agricolă includ:

a) cultura:
1. agricultura generală, inclusiv viticultură;
2. cultura pomilor fructiferi (inclusiv măslini) și a legumelor, florilor, etc.
b) creșterea animalelor de fermă alături de cultivarea solului: creșterea animalelor,păsărilor,  creșterea iepurilor, apicultura, sericicultura, helicicultura;
c) silvicultura;
d) pescuitul: pescuitul în apă dulce, piscicultura, creșterea midiilor, stridiilor și a altor
moluște și crustacee, etc.
„Serviciile agricole sunt cele prevăzute în Anexa la OMFP/OMADR nr.4634/397/2022, iar dintre prestările de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, amintim: fertilizat, arat, discuit sau grăpat, pregătit pat germinativ cu combinator şi modelat sol, semănat sau plantat, etc”, potrivit ANAF.

Procedura

Compensaţia în cotă forfetară reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetară asupra preţului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole şi prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor în cazurile anterior menționate.
Procentul de compensare în cotă forfetară este de 8%, începând cu anul 2019 până în prezent.
Agricultorul depune o notificare, pentru a fi înscris de organul fiscal competent în Registrul agricultorilor care aplică regimul special până la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă notificarea.

„În factura emisă, agricultorul va face o mențiune cu privire la aplicarea regimului special pentru agricultori, procentul de compensare în cotă forfetară și valoarea compensației în cotă forfetară, pentru livrările de produse agricole și prestările de servicii care intră sub inciența acestui regim special de TVA.
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în regim normal, potrivit art.316 din Codul Fiscal, cărora agricultorul le livrează produse agricole sau le prestează servicii agricole, au dreptul la deducerea compensației în cotă forfetară achitată agricultorului care aplică regimul special, în aceleași limite și condiții aplicabile pentru deducerea TVA, conform art. 297 – 301 din Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit ANAF.

Sursa foto: obiectivbr.ro

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.