Hopșa, șeful RAR Neamț și consilier județean, obligat să achite o sumă imensă pentru țeapa trasă statului. Apartamentul politicianului a dispărut din declarația de avere

0
3320

Florin Adrian Hopșa (foto), șeful Secției Registrului Auto Român (RAR) Neamț și consilier județean PSD, a fost obligat de instanță să plătească o sumă consistentă, anunță publicația supervizor.ro.

Hopșa, un apropiat al deputatului PNL Mugurel Cozmanciuc, va trebui să achite peste 8 milioane de lei în solidar cu o altă persoană care a administrat firma Uber Nord-Est SRL, unde consilierul județean are calitatea de asociat unic, iar în trecut a deținut-o și pe cea de administrator.

„Admite în parte acțiunea formulată de reclamanta D.G.R.F.P. – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iasi in contradictoriu cu pârâţii IFRIM MARIUS – CONSTANTIN si HOPŞA FLORIN – ADRIAN, in calitate de administratori ai debitoarei SC UBER NORD – EST SRL. În temeiul art.169 lit.d din Legea 85/2014, stabileşte răspunderea personală solidară a pârâţilor IFRIM MARIUS – CONSTANTIN si HOPŞA FLORIN – ADRIAN pentru pasivul debitorului falit SC UBER NORD – EST SRL, în sensul că obligă pârâţii să acopere în solidar pasivul rămas neacoperit al debitoarei, sumă de 8.428.725 lei”, se arată în decizia de azi a Tribunalului Iași.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 7 zile de la comunicare.

Stopaj la sursă de 2 milioane de lei

Conform jurnaliștilor de la Supervizor, mare parte din suma de 8,4 milioane de lei, adică aproximativ 2 milioane de lei, reprezintă stopaj la sursă, faptă care este pedepsită penal.

Uber Nord-Est SRL a intrat în faliment în noiembrie 2023, la solicitarea Fiscului ieșean. Cererea a fost depusă în luna mai 2023, iar Tribunalul Iași s-a pronunțat abia în noiembrie.

Conform sursei citate, cei de la Uber Nord-Est SRL nu au depus la dosar documentele prevăzute de lege. În consecință, lichidatorul judiciar Marka`s IPURL a transmis instanței că „nu a identificat persoane cărora să le fie imputabile cauzele care au dus la starea de insolvabilitate a debitoarei” şi „nu deţine probe în vederea susținerii unei acţiuni privind antrenarea răspunderii”.

Instanța, sesizată de jurnaliștii Supervizor

Jurnaliștii de la Supervizor au sesizat instanța de judecată pe motiv că lichidatorul judiciar nu cunoaște prevederile la zi ale Legii 85/2014. În Decizia nr. 14/2022 se stipulează, printre altele, că „în cazul în care pârâtul nu predă documentele contabile practicianului în insolvenţă, după prealabila notificare, se prezumă relativ întrunirea tuturor condiţiilor necesare atragerii răspunderii patrimoniale pentru fapta prevăzută de art.169 alin.(1) lit.d) din aceeaşi lege”.

La puțin timp după sesizarea instanței de judecată, Fiscul a formulat plângere împotriva administratorului firmei debitoare și a asociatului unic, Hopșa.

Firma Uber Nord-Est SRL a fost înființată la începutul anului 2019, avându-l ca unic asociat pe Florin Adrian HOPŞA, reales recent consilier județean pe lista PSD și șef al RAR Neamț, funcție obținută cu sprijinul PSD și al lui Ionel Arsene, infractorul fugar.

Hopșa este în prezent asociat unic, calitatea de administrator având-o Marius Constantin IFRIM, un bărbat din Răducăneni, județul Iași, care mai figurează în documentele oficiale ca asociat şi administrator la două societăți comerciale dubioase.

Dacă decizia Tribunalului Iași va rămâne definitivă, Fiscul va fi obligat să facă demersurile necesare pentru a recupera prejudiciului.

Hopșa nu mai are apartamentul și e plin de datorii

Șansele de recuperare a prejudiciului, dacă judecătorii vor dispune astfel, vor fi slabe, pentru că Hopșa este plin de datorii, iar prea multe bunuri pe numele lui nu are. În ultima lui declarație de avere, datată aprilie 2024, Hopșa figurează cu datorii importante și cu câteva mașini. Nu mai are apartamentul, dispărut din declarație încă de anul trecut. Din ultima declarație a dispărut și soția sa, Eliza.

 

Conform declarației de avere depusă acum două luni, Florin Hopșa nu figurează cu niciun imobil. În schimb are trei autoturisme (Volvo XC70, an fabricație 2006, Mercedes E220, 2022, Alfa Romeo, 2007), pe care le poate vinde oricând. Are și datorii care, însumate, ajung la 49.100 de euro și 58.000 de lei. Sunt patru împrumuturi, din care trei au fost contractate în anii 2022 și 2023.

La capitolul venituri, Hopșa a menționat leafa de 98.241 de lei de la RAR Neamț, indemnizația de consilier județean de 14.175 lei și un câștig de 22.692 lei din pariuri sportive. Soția Eliza, cum spuneam, nu mai apare în declarația de avere. În declarația de avere, completată și depusă în anul 2023, Eliza Hopșa apare. Interesant este că a dispărut apartamentul pe care cei doi soți îl dețineau din anul 2014 și nici nu există vreo mențiune că l-ar fi fost vândut.

În declarația depusă în 2022 apartamentul apare, ceea ce înseamnă că șeful RAR a uitat să menționeze ce a făcut cu apartamentul.

Agenția Națională de Integritate (ANI) și Fiscul au obligația să afle în ce condiții a dispărut acest imobil din proprietatea lui Hopșa. Nu de alta, dar dacă decizia Tribunalului Iași va rămâne definitivă, statul va fi obligat să recupereze parte din prejudiciu de la Hopșa.

D. MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.